Menu
 

Saeima apstiprina jauno valdību Evikas Siliņas vadībā Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv/LETA
Foto – Ieva Ābele, Saeima Foto – Ieva Ābele, Saeima

Saeima piektdien apstiprināja jauno valdību Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV) vadībā. Par uzticības izteikšanu E.Siliņas valdībai nobalsoja 53 Saeimas deputāti no “Jaunās Vienotības”, ZZS un “Progresīvajiem”, kā arī pie frakcijām nepiederošais Oļegs Burovs, pret bija 39 deputāti.

Kā iepriekš ziņots, jaunajā valdībā savu amatu saglabājuši jau iepriekšējā Ministru kabinetā strādājošie – finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV), tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV) un izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Ārlietu ministra postenī oficiāli apstiprināts līdzšinējais ministra pienākumu izpildītājs un iepriekšējās valdības vadītājs Krišjānis Kariņš (JV). Iekšlietu ministra amatā pēc vairāku gadu pārtraukuma atgriezies Saeimas deputāts Rihards Kozlovskis (JV).

Par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministri līdz ar Saeimas lēmumu kļuvusi kādreizējā Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja, Saeimas deputāte Inga Bērziņa (JV). Savukārt veselības ministra amats uzticēts ārstam, Saeimas deputātam Hosamam Abu Meri (JV).

No ZZS ekonomikas ministra amatā apstiprināts šī politiskā spēka Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis, zemkopības ministra amatā - Saeimas deputāts Armands Krauze (ZZS), labklājības ministra amatā - kādreizējais labklājības ministrs, Saeimas deputāts Uldis Augulis (ZZS), bet klimata un enerģētikas ministra amatā - parlamentārietis Kaspars Melnis (ZZS).

No "Progresīvajiem" par kultūras ministri apstiprināta Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzeja direktore, Rīgas domes deputāte Agnese Logina (P), aizsardzības ministrs būs Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Sprūds (P), bet satiksmes ministrs - "Progresīvo" Saeimas frakcijas vadītājs Kaspars Briškens.

Paredzams, ka Saeimas priekšsēdētāja amats būs ZZS atbildībā un tam tuvākajā nākotnē tiks virzīts Saeimas deputāts, kādreizējais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris.

"Ministru kabineta deklarācijas centrā ir cilvēks. Tas nozīmē, ka es un valdības komanda strādās tā, lai Latvijas cilvēki – pacienti, skolēni, studenti, uzņēmēji, mammas, tēti, vecvecāki - redzētu, ka valsts strādā viņu labā, nevis ir vienaldzīga vai kalpo tikai procesam. Saņemot jūsu uzticību, rūpēšos, lai katrs valdības darbs būs vērsts tieši uz šādu mērķi – lai mūsu iedzīvotāji justu, ka uzlabojas valsts sniegto pakalpojumu kvalitāte, ka Latvija kļūst pretimnākošāka, cilvēcīgāka un taisnīgāka,” uzrunājot Saeimu pirms uzticības izteikšanas valdībai, teica Evika Siliņa.

“Mans darbs būs vērsts uz to, lai uzņēmējs justu, ka viņu neapgrūtina ar lieku birokrātiju. Skolēns justu, ka viņš saņem izglītību, ar kuru var konkurēt gan vietējās, gan ārvalstu augstskolās. Cilvēks, kas piedzīvo vardarbību, justu, ka valsts grib un spēj viņu pasargāt. Pacients – ka rindas kļūst īsākas. Seniors – ka kļūst sociāli aizsargātāks. Lai katra ģimene justu, ka tā ir Latvijai vajadzīga," E.Siliņu citēja Ministru kabinetā.

Jaunā valdība par prioritātēm ir izvirzījusi labklājību, drošību un valsts aizsardzību, Latvijas iedzīvotāju piederības sajūtas veicināšanu. Piektdien no rīta jauno valdību veidojošās politiskās partijas parakstīja sadarbības līgumu un Evikas Siliņas vadītā Ministru kabineta deklarāciju. Dokumentus parakstīja partiju “Jaunā Vienotība”, “Zaļo un Zemnieku savienība” un “Progresīvie” pārstāvji. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.