Menu
 

No spīkera amata atbrīvotais Edvards Smiltēns: Šo laiku iezīmēja konstruktīvāks un lietišķāks Saeimas darbs

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Saeimas vairākums trešdien atsauca Edvardu Smiltēnu (AS) no Saeimas priekšsēdētāja amata. Par Smiltēna atsaukšanu nobalsoja 52 parlamentārieši.

Edvards Smiltēns Saeimas priekšsēdētāja amatā tika ievēlēts 14.Saeimas sanākšanas dienā 2023.gada 1.novembrī. Viņš amatā aizvadīja 324 dienas līdz šā gada 20.septembrim, kad Saeima viņu atsauca no šī amata. Šajā laikā Saeima sanāca uz 52 sēdēm un pieņēma 155 likumus, liecina Saeimas preses dienesta informācija.

“Trīs lietas, ko īpaši gribu izcelt, atskatoties uz padarīto. Konstruktīvāks, lietišķāks Saeimas darbs, skaidra un aktīva Latvijas nostājas paušana starptautiski, stingrs atbalsts Ukrainai, kā arī parlamentārisma tradīciju, pēctecības un nozīmes kopšana,” Saeimas priekšsēdētāja amatā aizvadīto laiku uzrunā raksturoja E. Smiltēns.  

Kopš savas sanākšanas līdz šī gada 20. septembrim 14.Saeima pieņēmusi 14 jaunus likumus un 141 grozījumu likumos. Tostarp ieviests valsts aizsardzības dienests, pastiprināta robežapsardzība, panākts efektīvāks atbalsts upuriem pret varmākām, atcelti avansa maksājumi no saimnieciskās darbības un pienākums elektroenerģijas galalietotājiem segt obligātās iepirkuma komponentes izmaksas, kā arī citi iedzīvotājiem būtiski jautājumi.

Tāpat Saeima šajā laikā paudusi nelokāmu atbalstu Ukrainas neatkarībai, suverenitātei un teritoriālajai integritātei tās starptautiski atzītajās robežās un visstingrāko nosodījumu Krievijas īstenotajam agresijas karam. Kopš pērnā gada novembra Saeimā pieņemti trīs paziņojumi Ukrainas atbalstam, kā arī notikušas vairākas sēdes tās atbalstam.

E.Smiltēns Saeimas priekšsēdētāja amatā aizvadījis 21 tikšanos ar citu valstu spīkeriem, prezidentiem, premjeriem, ministriem, organizāciju vadītājiem un pārstāvjiem, kā arī 27 tikšanās ar ārvalstu vēstniekiem. Kā Saeimas priekšsēdētājs viņš vadījis 10 ārvalstu vizītes, tostarp uz Igauniju, Lietuvu, Poliju, Čehiju, Zviedriju un Ukrainu.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.