Menu
 

Valdība apstiprina pārskatīto Stambulas konvencijas tulkojumu latviešu valodā

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Valdība 28.novembrī apstiprināja pārskatīto tā dēvēto Stambulas konvencijas jeb Eiropas Padomes konvencijas par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu tulkojumu latviešu valodā.

"Par Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu" tulkojums latviešu valodā tika veikts 2019.gadā. Šogad Valsts valodas centrs pēc LM lūgumu veica 2019.gadā veiktā tulkojuma latviešu valodā pārskatīšanu un tulkojuma precizēšanu atbilstoši iesniegtajiem komentāriem par neprecīzu tulkojumu. Pārskatīto konvencijas tulkojumu plānots nosūtīt Saeimas Juridiskajai komisijai pievienošanai likumprojektam "Par Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu".

LM valsts sekretāra vietniece Diāna Jakaite aģentūrai LETA iepriekš skaidroja, ka VVC veiktie precizējumi Stambulas konvencijā nemaina tās saturisko vai jēgas nozīmi, jo tie ir tehniski. Pēc viņas paustā, VVC un LM tika saņemti priekšlikumi Stambulas konvencijas tulkojuma precizēšanai latviešu valodā. Rezultātā ministrija aicināja VVC izskatīt saņemtos priekšlikumus un nepieciešamības gadījumā veikt konvencijas 2019.gada VVC tulkojuma pārskatīšanu.

Attiecīgi VVC veica vairākus precizējumus, kas nemaina saturisko vai jēgas nozīmi, bet gan esot tehniski. Piemēram, precizēts tulkojums attiecībā uz datiem, kur iepriekš tika norādīts par datu vākšanu - "regulāri un selektīvi ievākt grupētus statistikas datus", mainot šo tekstu uz precīzāku - "regulāri ievākt atbilstošus un grupētus statistikas datus".

Tāpat VVC esot veicis arī citus tehniskus precizējumus, piemēram, formālā saziņā un oficiālos dokumentos izglītības un profesionālās pilnveides kontekstā ieteicams nelietot vārdu "apmācīt" un tā atvasinājumus, bet gan "mācīt" un tā atvasinājumus līdz ar to tulkojumā lietotie vārdi "apmācība" vai "apmācīt" precizēti uz vārdiem "sagatavošana", "sagatavot". Tekstā, kur nepieciešams vārdi "Konvencijas dalībvalstis" tika precizēts uz "dalībvalstis". Viscaur tulkojumā frāzēs, kur "konvencija" rakstīta kopā ar norādāmo vietniekvārdu (šī, šajā, šo utt.), "konvencija" turpmāk tiek rakstīta ar mazo sākumburtu, nevis lielo kā iepriekš, skaidroja Jakaite. Konvencijas 58.pantā vārds "cietušais" ir precizēts uz vārdiem "vardarbības upuris", jo šis vārds saskaņots ar atveidi citur tulkojumā.

Savukārt politiķu daudz aprunātajā konvencijas 3.panta "c" apakšpunktā nekādas korekcijas nav veiktas un tas aizvien vēsta, ka "ar terminu "sociālais dzimums" tiek saprastas sociālās lomas, uzvedība, nodarbošanās un īpašības, ko konkrēta sabiedrība uzskata par atbilstošām sievietēm un vīriešiem", pārliecinājās aģentūra LETA.

Jakaite informēja, ka kopumā veikti 18 tehniski precizējumi, tostarp salāgojot ar Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas lēmumiem, piemēram, vārds "esamība" labots uz "esība", vārds "due diligence" tulkots no "pienācīga rūpība" uz "rūpības pienākums".

Kā ziņots, Saeimas Juridiskā komisija 22.novembrī pirmajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, kas paredz Latvijā ar atrunu ratificēt tā dēvēto Stambulas konvenciju jeb Eiropas Padomes konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu.

Stambulas konvencija ir starptautisks dokuments, kurā noteikti konkrēti standarti un pasākumi vardarbības apkarošanai, kā arī noteikts mērķis izveidot iekļaujošu, integrētu un dzimumsensitīvu pieeju vardarbības un aizskarošas izturēšanās novēršanai un izskaušanai. Proti, Stambulas konvencijas uzdevums un mērķis ir vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē izskaušana, veicinot dzimumu līdztiesību.

Stambulas konvencija pamatā ir vērsta uz sievietēm, jo tā aptver vardarbības veidus, no kuriem cieš tikai sievietes (piespiedu aborts, sieviešu dzimumorgānu kropļošana) vai ar kurām sievietes saskaras daudz biežāk nekā vīrieši (seksuāla vardarbība un izvarošana, vajāšana, seksuāla uzmākšanās, vardarbība ģimenē, piespiedu laulība, piespiedu sterilizācija), tomēr konvencija mudina tās noteikumus piemērot visiem vardarbības ģimenē upuriem, tostarp vīriešiem un bērniem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.