Menu
 

Opozīcija pārmet koalīcijai nevēlēšanos atbalstīt priekšlikumus demogrāfijas jomā

  • Autors:  LETA
Foto - Ieva Ābele, Saeima Foto - Ieva Ābele, Saeima

Debatēs par valsts budžeta projektu opozīcija ceturtdien pārmeta koalīcijai nevēlēšanos atbalstīt priekšlikumus demogrāfijas jomā.

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) priekšlikumu nodrošināt jaunajiem vecākiem sociālās iemaksas minimālās algas apmērā.

NA politiķis Jānis Grasbergs debatēs atzīmēja, ka ne vienmēr jaunie vecāki ir jau kādu laiku strādājuši. NA aicināja uzreiz noteikt - ja cilvēks, piemēram, pēc augstskolas beigšanas paplašina ģimeni, tad valsts nodrošina sociālās iemaksas minimālās algas apjomā, jo pensijā šie jaunie vecāki dosies pēc vismaz 20 gadiem. Deputāta ieskatā, tas neesot tiešs budžeta izdevums, bet gan ieguvums nākotnei.

Grasbergs uzsvēra, ka demogrāfija kopumā "ir visiem spēkiem" jāuzlabo. Pēc Grasberga vārdiem, NA priekšlikums esot neliela detaļa, bet tā ir detaļa, kas dodot drošības sajūtu vecākiem.

Koalīcijas deputāte Mairita Lūse (P) aicināja par demogrāfijas jautājumiem runāt arī sievietes, jo "parasti un lielākoties" par to debatējot vīrieši.

Deputāts Jānis Dombrava (NA) norādīja, ka Lūses runā ir saskatāms Saeimas kārtības ruļļa pārkāpums par to, ka deputāts respektē cilvēktiesības un argumentācijai neizmanto atsaukšanos uz oponenta rasi, dzimumu, ādas krāsu un citām lietām. Politiķa ieskatā, deputāte nepamatoti atsaukusies uz dzimumu. "Jebkuri argumenti ir līdzvērtīgi neatkarīgi, kurš tos izsaka," uzsvēra Dombrava.

Reizē viņš akcentēja, ka priekšlikums atsaucas uz tām mātēm, kuras nolemj radīt, piemēram, trīs vai četrus pēcnācējus īsā laika posmā, un viņiem šajā pensiju kapitālā attiecīgi neieskaitās nekāda būtiska naudas summa.

Deputāts Artūrs Butāns (NA) piebilda, ka bērna kopšanas pabalsts ir 171 eiro, ar ko neesot iespējams izdzīvot. Politiķis teica, ka arī studējošajiem var plānoti vai neplānoti pieteikties mazulis, un "mums nav jāsoda viņi par to", paužot, ka valstij ir jāpalīdz, jo tiek laists pasaulē nākamais nodokļu maksātājs.

Koalīcijas deputāts Gatis Liepiņš (JV) aicināja priekšlikumu noraidīt, jo februārī notiks "māmiņu algas" un citu pabalstu sistēmas pārskatīšana. Tāpat politiķis norādīja, ka valsts budžeta finansējums demogrāfijas pasākumu īstenošanai paredzēts 368 miljonu eiro apmērā. Tas esot par 30 miljoniem jeb 8% vairāk nekā 2023.gadā.

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) teica, ka esot patīkami dzirdēt, ka vīrieši aizstāv bērna piedzimšanas pabalstu. Premjere mudināja sagaidīt Labklājības ministrijas plānu, kas paredzēs pabalstu palielināšanu. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.