Menu
 

Visi grib uz Strasbūru, bet daži grib vairāk Apriņķis.lv

  • Autors:  Imants Vīksne
Eiropas Parlamenta deputātu kandidātu sarakstu numuru izloze 13. februārī. Foto – LETA Eiropas Parlamenta deputātu kandidātu sarakstu numuru izloze 13. februārī. Foto – LETA

Partijas un to apvienības ir pieteikušas savus kandidātu sarakstus un izlozējušas kārtas numurus, ar kuriem startēs Eiropas Parlamenta vēlēšanās 8. jūnijā. Piedāvājam subjektīvu ieskatu priekšvēlēšanu programmās.

Gan partiju, gan to kandidātu kvalitāte atšķiras atkarībā no mērķiem, kādus šīs partijas un kandidāti lolo ceļā uz bagāto Strasbūru un tās garlaicīgo piedēkli Briseli. Vieniem ir būtiski īstenot politisko procesu Eiropas Savienības iedzīvotāju interesēs, iespēju robežās fokusējoties arī uz Latvijai nozīmīgu iniciatīvu virzību, citi dodas pildīt Kremļa pasūtījumus, ar mērķi graut Eiropas Savienību no iekšpuses – gluži kā to nesodīti esošajā sasaukumā turpina darīt Tatjana Ždanoka. Vēl trešā grupa ir liekēži, kas no politikas neko nejēdz, neko nemāk, taču ir gatavi melot vēlētājiem, lai tikai tiktu pie izcili apmaksātajiem amatiem. Nauda, protams, ir svarīga visiem, jo to pelna ne vien konkrētie ievēlētie personāži, bet arī lērums palīgu. Turklāt naudas ir tik daudz, ka atliek sava politiskā spēka piefinansēšanai. Tā teikt – pateicībā par ievietošanu sarakstā un investīcijām priekšvēlēšanu kampaņā.

Eiropas Parlamenta deputāta bruto mēnešalga ir 10 075,18 eiro. Algas neto apmērs pēc Eiropas Savienības nodokļu un apdrošināšanas iemaksu atskaitīšanas, tātad uz rokas, ir 7853,89 eiro. Tad vēl ir piemaksa 4950 eiro mēnesī par vispārējiem izdevumiem – biroja īrei Latvijā, zīmulītim, printerim, telefonam u.c. Deputātiem, sasniedzot 63 gadu vecumu, ir tiesības saņemt pensiju, un tās apmērs ir 3,5% no algas par katru pilnu amata gadu un viena divpadsmitā daļa no minētās summas par katru nākamo pilno mēnesi, kopā nepārsniedzot 70% no algas.

Piedalīties Eiropas politikas veidošanā un/vai baudīt Eiroparlamenta labumus kopumā vēlas 16 partiju saraksti. Attiecībā uz politisko ietekmi gan jāatgādina, ka Parlaments Eiropas Savienības pārvaldības triādē ir tās vājākais dalībnieks. Eiropas Komisija, lai arī formāli izpildinstitūcija, ir ievērojami ietekmīgāka, bet izšķirošā balss pieder Eiropas Padomei, kas ir dalībvalstu vadītāju institūcija. Tā var uzlikt veto jebkurai iniciatīvai vai nedot naudu. Tomēr arī Eiropas Parlamentā reizumis top ne tikai deklaratīvas rezolūcijas, bet arī vērā ņemamas iniciatīvas un ierosmes.

Turpinājumā piedāvājam esenci no partiju priekšvēlēšanu programmām. Par to, ka visiem vajadzīga labāka dzīve, runā visas partijas, lielākā daļa arī par labāku aizsardzību, par atbalstu Ukrainai. Arī par lokālām Latvijas problēmām, ko Eiropas Savienības līmenī neviens un nekad nerisinās. Pilnā apjomā programmas var lasīt Centrālās vēlēšanu komisijas vietnē www.cvk.lv. Bet šeit apkopojām interesantākos, dīvainākos vai raksturīgākos apsolījumus, ar ko partiju pirmie un otrie numuri grasās izcelties vismaz priekšvēlēšanu maratona laikā.

1.“SASKAŅA”

Nils Ušakovs, Eiroparlamenta deputāts, Rīgas eksmērs, 9. maija okupācijas svinību ieviesējs Latvijā, cīnās par plašāku krievu valodas lietošanu Eiropā.
Olga Petkeviča, strādā Daugavpils pašvaldībā, cīnās par Krievijas pilsoņu tiesībām Latvijā.

No programmas
* Nepieciešams atsevišķs finansiāls atbalsts reģioniem, kuri atrodas pie Eiropas Savienības ārējās robežas un visvairāk cietuši no kara sekām, – Latvijai un īpaši Latgalei, kā arī Igaunijai, Lietuvai un Somijai.
* Latvijai īpaši un Eiropas Savienībai kopumā jāstiprina krievu valodā runājošo iedzīvotāju eiropeiskā identitāte. Krievu valodā runājošās minoritātes piederības Latvijai un Eiropai atzīšana ir priekšnosacījums, lai izveidotu vienotu politisko nāciju Latvijā. Nacionālisms un ksenofobija joprojām ir apdraudējums Eiropas un Latvijas nākotnei.

2.JAUNĀ KONSERVATĪVĀ PARTIJA

Tālis Linkaits, bijušais satiksmes ministrs bez dižiem panākumiem, tagad iekārtots “Rīgas Enerģētikas aģentūrā”.
Liāna Langa, kampaņas “Runā latviski” virzītāja, dzejniece.

No programmas
* Ir pēdējais laiks lustrācijai valsts pārvaldē. Latvijā nepieciešams padomju pagātnes pārvarēšanas process, bet Eiropā – komunisma tiesa.
* Kamēr Latvija nav sasniegusi Eiropas Savienības dzīves līmeņa virsotni, tās iedzīvotājus un tautsaimniecību nevar pakļaut Eiropas zaļā kursa prasībām. Neliegsim izmantot vecākas automašīnas. Nevaram aizliegt malkas apkuri vai Latvijas purvu izmantošanu.
* Atbalstām sezonālās laika maiņas atcelšanu Eiropas Savienībā.

3.NACIONĀLĀ APVIENĪBA

Roberts Zīle, nacionāļu vecbiedrs no tēvzemiešu spārna, Eiropas Parlamenta viceprezidents.
Ināra Mūrniece, Saeimas deputāte, bijusī Saeimas priekšsēdētāja, bijusī aizsardzības ministre, lepojas, ka bijusi žurnāliste.

No programmas
* Iestājamies pret ieceri mainīt Eiropas Savienības pamatlīgumus, kas varētu izolēt “nepaklausīgās” dalībvalstis no kopīgo lēmumu pieņemšanas. Nedrīkst pieļaut, ka tiek ierobežots Latvijas balss svars Eiropas Savienības kopīgajos lēmumos. Esam pret Eiropas Savienības federalizāciju un plašāku Eiropas Savienības ekskluzīvo kompetenču noteikšanu attiecībā uz nacionālo likumdošanu.
* Jāvirzās uz ciešāku sadarbību reģionālos formātos – piemēram, NATO Ziemeļu flangā (Baltija + Skandināvija + Lielbritānija + Polija), valstīm, kas atrodas pie Eiropas Savienības ārējām robežām (Baltija + Polija), Trīs jūru iniciatīvas ietvarā un citos formātos, lai stiprinātu mūsu kopējo drošību un stabilitāti.
* Jāizveido solidārāka un vienotāka Eiropas veselības aprūpes sistēma, kas ļautu pacientiem izvēlēties efektīvāko ārstēšanu arī citās valstīs, ne tikai savā mītnes zemē, un tas tiktu segts no valsts budžeta.

4.“LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ”

Vilis Krištopans, kādreizējais premjers, Saeimas deputāts, padzīvoja Amerikā, padzīvoja un atgriezās.
Linda Liepiņa, Baltijas Krievu institūtā skolojusies kādreizējā uzņēmēja, tagad Saeimas deputāte.

No programmas
* Mums ir jāpiesaista Eiropas finansējums un ārvalstu investīcijas tieši Latvijas labklājības nodrošināšanai. Tam nepieciešams ne tikai Eiropas, bet arī Amerikas Savienoto Valstu, Lielbritānijas, Ķīnas, Apvienoto Arābu Emirātu un citu valstu investīcijas un finansējums.
* Ģimeni veido vīrietis un sieviete, tēvs ir tēvs, un māte ir māte, nevis vecāks Nr. 1 un vecāks Nr. 2. Mēs esam pret dzimumu maiņas rosināšanu nepilngadīgiem bērniem, pret bērnu adopciju viendzimuma pāriem! Mēs esam pret viendzimuma laulību legalizāciju kā tradicionālas ģimenes surogātu! Mēs esam par Stambulas konvencijas atcelšanu!

5.“LATVIJAS ATTĪSTĪBAI”

Ivars Ijabs, Eiropas Parlamenta deputāts.
Artis Pabriks, partijas “Latvijas attīstībai” valdes līdzpriekšsēdētājs.

No programmas
* Nostiprināt Eiropas austrumu robežu, Eiropas Savienībai iesaistoties kopīgas, nocietinātas “Manerheima līnijas” izbūvē.
* Mākslīgā intelekta radīto tehnoloģisko revolūciju atbalstīsim ar saprātīgiem noteikumiem, atvērtiem datiem un pieeju superskaitļošanas jaudām. Īpašu uzmanību pievērsīsim algoritmu pārredzamībai, lai ar AI līdzdalību pieņemtie lēmumi vienmēr būtu izskaidrojami un pamatojami, kā arī neapdraudētu cilvēku personas datu aizsardzību un tiesības uz privāto dzīvi.
* Mēs atbalstīsim un veicināsim Liepājas kā 2027. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas projektus un to redzamību Eiropā.

6.“CENTRA PARTIJA”*

Inna Djeri, Tatjanas Ždanokas palīdze.
Miroslavs Mitrofanovs, ilggadējs Tatjanas Ždanokas politiskais sabiedrotais.

No programmas
* Mēs esam par beznosacījumu pastāvīgās uzturēšanās atļauju atjaunošanu Krievijas pilsoņiem.
* Turpināsim iestāties pret krievu un citu mazākumtautību valodu lietošanas aizliegumu Latvijas izglītības sistēmā. Krievu valodai jākļūst par Eiropas Savienības oficiālo valodu. Eiropas Savienībai būtu jāpaplašina garantijas pirmā norēķinu konta atvēršanai, attiecinot tās ne tikai uz fiziskām, bet arī uz juridiskām personām.

7.APVIENĪBA “JAUNLATVIEŠI”

Rūdolfs Brēmanis, tiesāts un izmests no darba Ārlietu ministrijā par krāpšanu un piesavināšanos.
Glorija Grevcova, notiesāta un izmesta no darba Saeimā par melošanu Centrālajai vēlēšanu komisijai.

No programmas
* Esam par skaidras naudas aprites saglabāšanu, nodrošinoties pret Eiropas Savienības plāniem ieviest dalībvalstīs Centrālās Bankas digitālo naudu. Alternatīva šādas valūtas ieviešanai ir Latvijas nacionālās valūtas lata atjaunošana.
* Esam par caurskatāmību visos Eiropas Komisijas slēgtajos līgumos, jo īpaši jaunā Eiropas Savienības līguma ar Pasaules Veselības organizāciju jeb tā saukto pandēmijas līgumu kontekstā, kas paredz digitālus sertifikātus un vēl drastiskākus mērus un ierobežojumus, tajā skaitā vārda brīvībai, jaunas, iespējams, mākslīgi izveidotas, pandēmijas gadījumā.

8.“APVIENOTAIS SARAKSTS”

Reinis Pozņaks, “Twitter” konvoja aizsācējs Ukrainas atbalstam.
Juris Viļums, Latgales patriots, Saeimas deputāts.

No programmas
* Banku politikas izmaiņas par labu militārai industrijai, jaunas prasības bankām, tikpat labvēlīgi nosacījumi kā vides un klimata mērķu projektiem. Finanšu garantiju pieejamība militārai industrijai.
* Eiropas Savienības atbalsts civilās aizsardzības infrastruktūras izbūvei. Ir jāfinansē esošo telpu pielāgošana patvertnēm, to projektēšanai un izbūvei jaunbūvējamās ēkās, kā arī privātmājās.
* Iedzīvotājiem jābūt praktiskām zināšanām veselības pratībā un neatliekamajā palīdzībā, lai krīzes situācijā viņi varētu parūpēties ne tikai par sevi, bet arī par līdzcilvēkiem.
* Ir vajadzīgas pārmaiņas Eiropas Savienības vadības struktūrā. Vajadzīgi atbildīgi drošības stiprināšanas līderi, jābūt par aizsardzību tieši atbildīgam Eiropas Komisijas komisāram, un Eiropas Parlamentam jāveido drošības un aizsardzības komiteja.

9.“PROGRESĪVIE”

Elīna Pinto, iepriekš kandidēja uz Valsts prezidenta amatu, mazpazīstama Eiropas Komisijas ierēdne.
Mārtiņš Staķis, bijušais Rīgas mērs. Atkāpās konflikta ar “Vienotību” dēļ.

No programmas
* Klimata krīze vairs nav tikai zinātnieku prognozes. Eiropai šim izaicinājumam jāstājas pretī kopā, jāpasargā iedzīvotāji no energonabadzības un jāsasniedz klimatneitralitāte līdz 2040. gadam.
* Strādāsim, lai tiktu novērsta cietsirdība pret zvēriem un mājdzīvniekiem. Eiropas Savienībai jāaizliedz dzīvnieku audzēšana kažokādām un jāuzlabo visu nebrīvē turēto dzīvnieku dzīves apstākļi.
* Līdz 2030. gadam jāaizsargā vismaz 30% no jūras un sauszemes teritorijām. 10% no tām jābūt stingri aizsargātām.
* Iestāsimies par balsstiesībām Eiropas vēlēšanās no 16 gadu vecuma un tiesībām kandidēt tajās no 18 gadu vecuma.

10.“TAUTAS VARAS SPĒKS”

Valentīns Jeremejevs, Covid-19 noliedzējs, Saeimas atlaidējs un dažādu sazvērestības teoriju izplatītājs.
Aivars Smans, notiesāts par pasu viltošanas organizēšanu, reliģiskās organizācijas “Jaunā paaudze” atbalstītājs.

No programmas
* Jālikvidē vairāku pilsonību institūts, kas pieļauj politisko manipulāciju. Svarīgi panākt, lai arī latgaļu valoda ieņemtu nozīmīgu vietu starp visām Eiropas Savienības valsts valodām.
* Jāpieprasa Eiropas Savienībai izvērtēt korumpētības pakāpi mūsu valstī, gan valsts pārvaldēs strādājošo neatbilstību iedzīvotāju skaitam, gan valsts ieguldītos naudas līdzekļus stratēģiski nepamatotos un nevajadzīgos projektos.

11.KUSTĪBA “PAR!”

Ivanna Volochiy, ukrainiete.
Linda Curika, LGBT+ kopienas interešu lobiste.

No programmas
* Ukrainas uzvara un pievienošanās Eiropas Savienībai un NATO ir Latvijas drošības atslēga.
* Eiropas Savienībai ir jākļūst par aizsardzības savienību. Eiropai ir jābūt gatavai sevi aizstāvēt iepretim Ķīnas–Krievijas–Irānas “asij” un neatkarīgi no tā, kas ir ASV prezidents.
* Latvijai ir jāuzņemas vadošā loma, lai Eiropas Savienība spētu efektīvāk pasargāt savu informācijas telpu.
* Mākslīgais intelekts rada jaunus izaicinājumus autortiesību jomā. Jārada jauna pieeja un standarti, kā noteikt, kas ir darba autors.
* Jārada regulējums, lai cīnītos ar vecuma diskrimināciju un iespējotu “sudraba ekonomiku” (55+ nodarbinātību).

12.“SUVERĒNĀ VARA”

Jūlija Stepaņenko, izbijusi Saeimas deputāte, nomainījusi jau piecas partijas.
Ļubova Švecova, izbijusi Saeimas deputāte, mainījusi četras partijas.

No programmas
* Tikai vecākiem ir tiesības lemt par bērnu izglītību, mācību priekšmetu izvēli skolās un to, kāda veida informācija būtu vēlama vai noraidāma.
* Mēs iestājamies par mieru starp Eiropas valstīm un atbalstām jebkura konflikta atrisināšanu ar miera sarunām un diplomātiju.
* Atbalstām noteikt 15. augustu (Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētki) par svētku dienu visās Eiropas Savienības dalībvalstīs, stiprinot kristīgās vērtības visā Eiropā, veicinot Aglonas atpazīstamību Eiropā.

13.“TAUTA. ZEME. VALSTS”

Aleksandrs Kiršteins, Nacionālās apvienības vecbiedrs, viedokļu atšķirību dēļ izstājies/izslēgts.
Guntars Vītols, uzņēmējs.

No programmas
* Jāievieš vienots bruņojuma un ieroču veidu standarts ASV un Eiropas valstīs.
* Nav atbalstāma Eiropas Savienības paplašināšana ar svešas civilizācijas un kultūras valstīm.
* Eiropas Savienības līdzekļi jāpiesaista mazo upju atbrīvošanai no vairāk nekā tūkstoš dambjiem un mākslīgajām būvēm, kas traucē zivju migrācijai.
* Nākotnē vienīgais enerģijas attīstības veids ir kodolenerģijas attīstība, tāpēc Latvijā nav nepieciešami ārvalstu investoru finansētie lielie vēja parki.

14.ZAĻO UN ZEMNIEKU SAVIENĪBA

Harijs Rokpelnis, Saeimas deputāts.
Jānis Dinevičs, pārliecināts sociāldemokrāts.

No programmas
* Latvijai jākļūst par elektroenerģijas eksportētājvalsti, attīstot spējas ražot un eksportēt ūdeņradi un sintētiskās degvielas ar augstu pievienoto vērtību.
* Mēs arī pievēršam uzmanību de minimis atbalsta apjoma palielināšanai, ierosinot dubultot pašreizējo limitu, lai nodrošinātu mūsu lauksaimniekiem un uzņēmumiem papildu finansiālo atbalstu un palīdzību.
* Piesaistīsim Eiropas Savienības fondus, nodrošināsim aprūpes pakalpojumu pieejamību pensijas vecuma personām viņu dzīvesvietā, kā arī ģimeniskai videi pietuvinātu aprūpes pakalpojumu sniegšanas vietu izveidi gadījumiem, kad personas uzturēšanās savā mājoklī vairs nav iespējama.

15.“JAUNĀ VIENOTĪBA”

Valdis Dombrovskis, Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks, Latvijas ekspremjers.
Arturs Krišjānis Kariņš, ārlietu ministrs, ekspremjers.

No programmas
* Jāizstrādā arī Eiropas ekonomiskās drošības stratēģija – izvērtējot un novēršot riskus, ko rada nedraudzīgu valstu uzņēmumu investīcijas Eiropā, novēršot stratēģisku uzņēmumu un aktīvu nonākšanu tādu valstu kontrolē, stiprinot piegādes ķēžu diversifikāciju un noturību, kā arī novēršot stratēģiskās atkarības veidošanos.
* Privātā finansējuma jomā jāturpina attīstīt banku savienību un spēcīga kapitāla tirgus savienību.

16.“STABILITĀTEI!”

Ņikita Piņins.
Andrejs Kozlovs**

No programmas
* Lēmumi par Krievijas ierobežošanu un ekonomisku vajāšanu nav devuši vēlamo rezultātu. Atbilstoši Latvijas iekšējām interesēm veicināt diplomātiskas sarunas un atjaunot Latvijai izdevīgus sadarbības jautājumus, tajā skaitā lētu energoresursu iegādi bez starpniekiem. Latvijai ir jāiemācās izmantot savu ģeogrāfisko stāvokli un pat grūtākajos brīžos rūpēties par savu ekonomiku un savas valsts iedzīvotājiem.

 

* “Latvijas Krievu savienībai” ar banku starpniecību liegts reģistrēties.

** Partijas līderis Aleksejs Rosļikovs nekandidē.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.