Menu
 

Ušakovs rosina sev uzticības balsojumu

  • Autors:  Apriņķis.lv/LETA
Ušakovs rosina sev uzticības balsojumu Foto: facebook.com/NilsUsakovs

Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) 14. decembrī plkst. 19.00 sasaucis domes ārkārtas sēdi, lai pārliecinātos, vai viņam joprojām ir domes deputātu vairākuma atbalsts, aģentūra LETA noskaidroja domē. Šādu lēmumu viņš pieņēmis, balstoties uz pēdējo dienu notikumiem SIA "Rīgas satiksme" (RS).

Ar šādu lēmumu viņš "aprauj" opozīcijas deputātu centienus savākt parakstus, lai rosinātu sasaukt sēdi par neuzticības izteikšanu Ušakovam.

14. decembrī Rīgas domes (RD) nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”–“Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” (NA) frakcija vērsusies pie opozīcijas kolēģiem ar aicinājumu parakstīt pieprasījumu sasaukt domes ārkārtas sēdi, lai lemtu par priekšsēdētāja Nila Ušakova atbrīvošanu no ieņemamā amata.

NA frakcija uzskata, ka notiekošais ar SIA “Rīgas satiksme” ir pārāk liels korupcijas skandāls, lai RD priekšsēdētājs Nils Ušakovs, kurš vienlaikus ir uzņēmuma kapitāla daļu turētājs, varētu saglabāt savu amatu. RD priekšsēdētājam bija jāseko līdzi uzņēmumā notiekošajam un tāpēc šobrīd personīgi ir jāuzņemas pilna atbildība par situāciju, stāsta NA Rīgas domes deputātu frakcijas pārstāvis Edvards Ratnieks.

NA frakcijas vadītājs Rīgas domē Nauris Puntulis norāda: “Vairākkārt esmu uzsvēris, ka “Saskaņa” ir dēvējama par “Rīgas satiksmes” partiju, varētu pat teikt, ka “Rīgas satiksme” mazāk būtu dēvējama par domes uzņēmumu kā par “Saskaņas” uzņēmumu. Es ļoti ceru, ka KNAB šo acīmredzamo saistību izgaismos ļoti precīzi.”

Rīgas pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” un tās amatpersonas ir iesaistītas korupcijas skandālos. Par uzņēmuma nesaimnieciskuma rādītāju uzskatāms fakts, ka RD regulāri tam ir piešķīrusi ievērojamus, miljonos eiro mērāmus līdzekļus, jo uzņēmums nespēj pats panest attiecīgo finansiālo slogu. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs uzsācis kriminālprocesu saistībā ar veiktajiem iepirkumiem, vairākas personas tikušas aizturētas un Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa drošības līdzekli – apcietinājumu – lēmusi piemērot pieciem aizturētajiem, atzīmē E. Ratnieks.

Visi pieci pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" valdes locekļi 2018. gada 13. decembrī iesnieguši atlūgumu, taču tas notika tikai pēc tam, kad RD deputāti pieprasīja sasaukt RD ārkārtas sēdi, lai lemtu par visas uzņēmuma valdes atcelšanu no ieņemamajiem amatiem. Turklāt RD priekšsēdētājs dienu pirms tam atcēla Leonu Bemhenu no valdes priekšsēdētāja amata, taču uzņēmuma valdē L. Bemhens tika atstāts, informē NA pārstāvis. Ušakova atbrīvošana saistīta ne tikai ar “Rīgas satiksmes” šā brīža nedienām, bet, pēc NA domām, domes struktūras pārņēmusi korupcija, tiesiskais nihilisms un organizatoriskais haoss, īpaši beidzamajā laikā.

Pēc Nacionālās apvienības RD frakcijas iesnieguma vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards pieprasīja Ušakova skaidrojumus un ministrija uzsāka pārbaudes lietu par RD priekšsēdētāja Nila Ušakova rīcības tiesiskumu par “pazudušo jautājumu” un “norauto” sēdi, kā arī vērsās Ģenerālprokuratūrā, kas šobrīd veic pārbadi par Ušakova iespējamiem noziedzīgajiem nodarījumiem, norāda E. Ratnieks.

Iepriekš darba kārtības punkts, kas paredzēja samazināt nekustamā īpašuma nodokli rīdziniekiem, “pazuda” no Ušakova vadītās komitejas darba kārtības. Un RD opozicionāru sasauktā domes ārkārtas sēde, lai risinātu “pazudušo jautājumu”, ilga tikai 1 minūti, jo Rīgas mērs pārtrauca sēdi uz nezināmu laiku, šādi liekot šķēršļus NĪN samazināšanai, šādi tika “norauta” RD sēde. “Norautā” sēde tika turpināta mēnesi vēlāk un tikai pēc VARAM un Ģenerālprokuratūras iejaukšanās.

Rīgas mērs vienpersoniski izlēmis atlikt vairākus jautājumus no RD darba kārtības uz savu galvu, ignorējot deputātu iebildumus. Šādi no darba kārtības “pazuda” arī jautājumi par Rīgas bāriņtiesas priekšsēdētāja un viņa vietnieces ievēlēšanu, kā arī netika izskatīts vēl viens darba kārtībā esošs jautājums, kas arī, pēc domnieku domām, tika atlikts vienpersoniski, atzīmē NA pārstāvis. 

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sācis kriminālprocesu par trim RS veiktajiem iepirkumiem. Kriminālprocesā tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana. Birojā skaidroja, ka kriminālprocess sākts par RS 2016. gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013. gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013. gadā RS veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.