Menu
 

Rīgas domes opozīcijai pametot sēdi, Ušakovs iztur uzticības balsojumu

  • Autors:  LETA
Rīgas domes opozīcijai pametot sēdi, Ušakovs iztur uzticības balsojumu Foto: LETA

Rīgas domes opozīcijai pametot ārkārtas domes sēdi, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) izturējis deputātu uzticības balsojumu un saglabā domes priekšsēdētāja amatu.

Savā uzrunā Ušakovs uzsvēra, ka Rīgas dome un "Rīgas satiksme" (RS) ir divi neatdalāmi jēdzieni, norādot, ka: "RS sasniegumi ir mūsu sasniegumi un RS neveiksmes ir mūsu neveiksmes." Viņš sacīja, ka pēdējo dienu notikumi ir iedragājuši gan domes, gan uzņēmuma reputāciju un ir iedragāta arī ticība labajiem spēkiem, kā arī nodomiem. "Viss labais ir salauzts, un es jūtos atbildīgs par notiekošo. Esmu Rīgas domes priekšsēdētājs, un tā ir mana atbildība. Šī diena ir mana personiskā traģēdija, jo redzēt šīs ziņas medijos ir smagi," sacīja mērs.

Viņš lūdza kolēģiem uzticības mandātu, lai varētu apturēt aizdomīgos iepirkumus, pastiprināt kontroli par citiem lieliem projektiem, kā arī lai pabeigtu visas iesāktās reformas. "Es lūdzu uzticības mandātu darbam, lai varētu pārvarēt šo krīzi kopā ar jums," teica Ušakovs.

Deputāts Viesturs Zeps (LA) jautāja, vai Ušakovam un arī vicemēram Andrim Amerikam (GKR) esot piemērots kāds statuss šajā krimināllietā. Ušakovs atbildēja, ka var atbildēt tikai par sevi un viņam nekāds statuss piemērots nav. Vienlaikus viņam neesot informācijas par to, kuras no domes amatpersonām varētu būt iesaistītas procesā.

Vairāki opozīcijas deputāti netaupīja Ušakovam kritiku, vēlreiz uzsverot viņa atbildību gan RS kriminālprocesā, gan citos korupcijas skandālos, kas saistīti ar domi. Piemēram, deputāts Vilnis Ķirsis (V) atgādināja, ka pret viņu ir iesākta resoriskā pārbaude par to, ka viņš nosaucis Ušakovu par "korupcijas seju". "Pat nedēļa nav pagājusi, līdz saņēmām vēl vienu apstiprinājumu, ka Rīgas domē notiek ilggadēja un sistēmiska korupcija. Nav jāiespringst, lai atcerētos vairākus desmitus šādu skandālu. Taču tā būtu pusbēda, jo mazums kas var gadīties kādā iestāde, taču Rīgas dome ir unikāla ar to, ka tā neko nedara, lai šo korupciju izskaustu. Ušakovs ar vienu savu lēmumu varētu atlaist šīs korumpētās valdes, taču viņš to visu sargā un piesedz," sacīja Ķirsis. Viņš uzsvēra, ka arī bijušā RS priekšsēdētāja Leona Bemhena atstādināšana bijusi tikai formāla, jo valdes locekļa pilnvaras viņš saglabājis. Tāpat domnieks atgādināja par korupcijas skandāliem, kas saistīti ar Rīgas Centrāltirgu, piebilstot, ka Ušakova "vieta ir cietumā, nevis domes vadībā."

Deputāte Baiba Rozentāle (S) gan sacīja, ka Ušakovs ar savu rīcību demonstrējot ētikas paraugstundu. "Ētika ir tikumības filozofija un ir jēdzīga tikai tad, ja cilvēks sirdī un iekšienē jūt nožēlu. Ja jums neizdevās saklausīt viņa nožēlu par notikušo, tad tā ir tikai jūsu nespēja un negribēšana to sadzirdēt. To mandātu, ko devām viņam, ieceļot viņu par priekšsēdētāju, patiesībā viņam deva vēlētāji. Viņš ir vienīgais, kurš ir saņēmis vēlēšanās vairāk nekā 100 000 pozitīvu atzīmju," sacīja Rozentāle, uzsverot arī Ušakova paveikto pilsētas attīstības labā.

Jaunās konservatīvās partijas frakcijas vadītājs Jānis Ozols atgādināja, ka deputātu uzdevums ir pārvaldīt rīdzinieku tēriņus un iecelt labākos pārvaldītājus ikvienā uzņēmumā. "Rīgas pilsētas pārvaldē netiek ievēroti ne godīgas pārvaldes principi, ne caurspīdīgums. RS ir kārtīgs puvums, kuram apkārt lido mušiņas, kuras no tā pārtiek. Par to nav atbildīgs tikai Ušakovs, taču viņš ir atbildīgs par šādas pārvaldes izveidi. Nemainot viņu, mēs nevaram mainīt arī notiekošo," sacīja Ozols, aicinot izteikt mēram neuzticību.

Savukārt deputāts Jurģis Klotiņš (VL-TB/LNNK) uzslavēja Ušakovu par to, ka viņš atzinis savu atbildību notiekošajā. Vienlaikus gan Klotiņš norādīja, ka viņam nav skaidrs, kādēļ jau krietni agrāk Ušakovs nav varējis rūpēties par to, lai valde būtu godīga, nevis "tīri partejiska". "Ja valde būtu godīga, nevis koalīcijas partijām pietuvināta, varbūt šī korupcija tiktu novērsta un Rīga netiktu ierauta starptautiskā skandālā. Tā vietā jūs izmantojat RS, lai pabarotu savus partijas biedrus. Aicinu jūs rīkoties vīrišķīgi un uzņemties atbildību līdz galam, atkāpjoties no amata," sacīja Klotiņš.

"Saskaņas" deputāts Aleksejs Rosļikovs (S) sacīja, ka viņam ir prieks beidzot redzēt pilnu sēžu zāli, jo neviens ikdienas jautājums nepiesaistot tik lielu deputātu uzmanību. "Es uzskatu, ka šis ir mēģinājums izrēķināties ar konkrētu politisko partiju, jo Ušakovs jau sen ir Latvijas lielākās partijas pārstāvis. Ja nebūtu "Saskaņas", neviens "Vienotību" vai Nacionālo apvienību valdībā nesauktu pie atbildības. Nacionālā apvienība lasa parakstus par atkāpšanos no amata, bet tikmēr maksātnespējas administratori šauj nost cilvēkus. Kad Inese Andersone (V) iegūst iepirkumus no partijas biedra vadītās ministrijas, neviens neatkāpjas," uzskaitīja Rosļikovs, norādot uz vairāku opozīcijas partiju pārkāpumiem.

Aptuveni pēc 40 minūtēm deputāts Ķirsis aicināja opozīciju nepiedalīties "šajā farsā" un doties prom, kā rezultātā visi opozīcijas deputāti zāli atstāja. Ušakovs amatu saglabāja ar vienbalsīgu koalīcijas atbalstu. Pēc balsojuma Ušakovs izteica pateicību gan koalīcijas, gan opozīcijas kolēģiem, norādot, ka, "ja ticam, ka esam spējīgi pārvarēt krīzi, mums ir jāturpina strādāt kopā."

Jau ziņots, ka Rīgas domes opozīcija šajā piektdienā bija sākusi parakstu vākšanu, lai rosinātu Ušakova atkāpšanos, taču Ušakovs ārkārtas sēdi par uzticības izteikšanu sasauca pats, vēl pirms opozīcijas iesnieguma. Ušakovs skaidroja, ka šādu lēmumu pieņēmis, balstoties uz pēdējo dienu notikumiem pašvaldības uzņēmumā SIA "Rīgas satiksme" (RS).

Kā vēstīts, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sācis kriminālprocesu par trim RS veiktajiem iepirkumiem. Kriminālprocesā tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana. Šajā lietā tiesa drošības līdzekli apcietinājumu piemērojusi piecām no sešām sākotnēji aizturētajām personām. Piektdien KNAB aizturēja arī bijušo RS valdes priekšsēdētāju Leonu Bemhenu, kuram piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

KNAB apliecināja, ka vienai aizturētajai personai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Aģentūrai LETA zināms, ka šī persona ir Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" amatpersonas Vladislava Kozaka savulaik vadītā, nu jau likvidētā uzņēmuma "Tram Servis Riga" valdes locekle Elīna Kokina. Šajā lietā apcietināti ir Kokinas kādreizējais biznesa partneris, dzīvesbiedrs Edgars Teterovskis, uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks, RS infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, "Škoda Transportation" amatpersona Kozaks un vairākos citos kriminālprocesos figurējošais uzņēmējs Māris Martinsons.

Reaģējot uz KNAB operatīvajām darbībām, visi pieci RS valdes locekļi Ušakovam ceturtdien iesniedza atlūgumu. Uzņēmuma valdē strādāja Bemhens, Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Emīls Jakrins, Jūrmalas domes deputāte Larisa Loskutova (S), Baldones novada domes deputāts Andrejs Požarnovs ("Gods kalpot mūsu Latvijai"), kā arī partijas "Gods kalpot Rīgai" biedre Inese Švekle.

Tikmēr Ušakovs iecēlis pagaidu valdi trīs cilvēku sastāvā. Pagaidu valdi vada bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss un tajā iekļauti arī divi pašreizējie RS darbinieki – Satiksmes un organizācijas nodaļas direktors Edmunds Zivtiņš un Drošības un risku vadības nodaļas direktors Jānis Geduševs.

Balstoties uz pēdējo dienu notikumiem, Rīgas domes opozīcija bija sākusi parakstu vākšanu, lai rosinātu Ušakova atbrīvošanu no amata.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.