Menu
 

Kariņš piedāvā izveidot īpašo uzdevumu ministra demogrāfijas jautājumos posteni (papildināta)

  • Autors:  LETA
Kariņš piedāvā izveidot īpašo uzdevumu ministra demogrāfijas jautājumos posteni (papildināta) Foto: facebook.com/karinskrisjanis

Ministru prezidenta amata kandidāts Krišjānis Kariņš (JV) rosina valdību veidot bez Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), kā arī izveidot īpašu uzdevuma ministra amatu demogrāfijas jautājumos, bet tieslietu un aizsardzības ministriem piešķirt premjera biedru funkcijas.

Kariņš žurnālistiem sacīja, ka līdz trešdienai, 19. decembrim, grib gūt pilnīgu skaidrību par to, vai partijas – Jaunā konservatīvā partija (JKP), "KPV LV", "Attīstībai/Par" (AP) un "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un brīvībai/LNNK" (VL-TB/LNNK) – piekrīt viņa piedāvātajam jomu sadalījumam, kā arī par konkrētiem ministru amatu kandidātiem.

Premjera amata kandidāts uzsvēra, ka, viņaprāt, valdībā būtu jāstrādā sešām partijām, proti, arī ZZS. Ja par to nav iespējams vienoties, Kariņš par labāku uzskata modeli, kur valdībā strādā jaunievēlētie politiskie spēki – JKP, AP un arī "KPV LV". Ja Kariņš saņems no partijām atbalstu, tad viņš vērsīsies pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa ar lūgumu nominēt viņu premjera amatam.

Kariņš piedāvā, ka "Jaunā Vienotība" varētu vadīt arī Finanšu ministriju un Ārlietu ministriju. Kariņš norādīja, ka ārlietu ministra amatā vēlētos redzēt pašreizējo ministru Edgaru Rinkēviču (JV). Viņš piebilda, ka JV vēl nav apspriedusi ministru amatu kandidātus, tāpēc nenosauca, kurš varētu vadīt FM.

"Attīstībai/Par!" piedāvāts uzņemties aizsardzības ministra, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra, kā arī veselības ministra amatu. JKP varētu vadīt Tieslietu ministriju (TM), Satiksmes ministriju un Izglītības un zinātnes ministriju, bet "KPV LV" – Iekšlietu ministriju, Ekonomikas ministriju un Labklājības ministriju.

VL-TB/LNNK varētu būt atbildīga par Kultūras ministriju, Zemkopības ministriju, kā arī partija varētu izvirzīt īpašo uzdevumu ministru demogrāfijas jautājumos. Iepriekš tika izskanējis, ka katrai no partijām varētu pienākties vienāds amatu skaits, tostarp arī Saeimas priekšsēdētāja postenis, kuru ieņem VL-TB/LNNK politiķe Ināra Mūrniece, tiktu ieskaitīts kā viens amats, sekojoši pēc sākotnējās shēmas VL-TB/LNNK pienāktos tikai divas vietas valdībā.

Skaidrojot šādu īpašo uzdevuma ministra amata izveidi, Kariņš norādīja, ka tas pievērstu visas valdības uzmanību demogrāfijas jautājumiem. Viņš skaidroja, ka, piemēram, drošība un tiesiskums ir būtiska, tāpēc atbildīgie ministri būtu arī premjera biedri.

Kā ziņots, šajā pirmdienā turpinās darbs pie Kariņa iespējamās valdības izveidošanas. Kariņš pieļāvis iespēju šonedēļ virzīties uz priekšu un piedāvāt savu redzējumu par koalīciju un atbildības jomu sadali. Politiķis pieļauj, ka trešdien vajadzētu būt zināmai galīgajai atbildei par to, vai ir iespējams izveidot valdību viņa vadībā.

Partijām jau ilgāk par diviem mēnešiem neizdodas panākt vienošanos par topošo valdību. Iepriekš prezidents bija nominējis divus premjera kandidātus – Jāni Bordānu (JKP) un Aldi Gobzemu (KPV LV) –, bet viņiem valdību izveidot neizdevās, līdz ar to nominācijas tika atsauktas.

No partijas "Saskaņa" saraksta jaunajā parlamenta sasaukumā ievēlēti 23 deputāti, partijai "KPV LV" un JKP – katrai Saeimā ir pa 16 mandātiem, AP un VL-TB/LNNK – katrai 13 vietas, ZZS – 11, bet "Jaunai Vienotībai" – astoņi mandāti.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.