Menu
 

Kariņš noraida Gobzema kandidatūru iekšlietu ministra amatam (papildināta)

  • Autors:  LETA
Krišjānis Kariņš. Krišjānis Kariņš. Foto: LETA

"Jaunās Vienotības" premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš noraida Alda Gobzema (KPV LV) kandidatūru iekšlietu ministra amatam, un sarunas ar partijām par iespēju gūt stabilu vairākumu Saeimā turpinās līdz piektdienai.

"Man šobrīd ir skaidra viena lieta – Aldis Gobzems šo valdību nevēlas izveidot un atbalstīt. Es neveidošu valdību ar Aldi Gobzemu kā iekšlietu ministru," žurnālistiem sacīja Kariņš. Viņš piebilda, ka "KPV LV" līdz šim teikuši, ka neizvirzīs citu kandidātu. Valdībai bez "KPV LV" ar četrām partijām būtu vien 50 balsis. "50 balsis neatbilst stabilam centriski labējam vairākumam," norādīja politiķis.

Taujāts, vai plāno sarunas ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), Kariņš atbildēja: "Es domāju, ka tas nav mans lēmums. Ja es varētu brīvi rīkoties, būtu strādājis ar 77 balsīm – visām sešām labējām partijām." Līdz šim gan tas neesot bijis iespējams, ņemot vērā Jaunās konservatīvās partijas (JKP) "sarkano līniju" pret ZZS. JKP līderis Jānis Bordāns ir uzsvēris, ka uztur spēkā šo "sarkano līniju".

Ņemot vērā, ka Gobzema izvirzīšana faktiski iespējamai valdībai "atņēma 16 balsis", ir jautājums pārējiem partneriem, vai viņi saredz citas iespējas, piebilda Kariņš. "Es atvēru durvis un aicinu padomāt," teica politiķis. Kariņš norādīja, ka līdz piektdienai turpinās sarunas ar iespējamiem partneriem, mēģinot rast iespēju izveidot stabilu vairākumu. "Es vēl atstāju laiku. Es turpinu sarunas ar partijām," teica Kariņš.

Pēc politiķa domām, viņa piedāvātais atbildības jomu sadalījums valdībā iekļāva visu partiju prioritātes, kā arī bija līdzsvarots. "Tad jautājums, vai var izveidot citu modeli, vai arī nē," pauda Kariņš. Pašlaik partijām trūkst nepieciešama kompromisa un sadarbības gara, joprojām uzskata Kariņš.

Kā ziņots, patlaban valdības veidošanas sarunas ved JV politiķis Kariņš, kurš piedāvājis valdībā strādāt pieciem politiskajiem spēkiem – JV, Jaunajai konservatīvajai partijai, "KPV LV", apvienībai "Attīstībai/Par" un "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un brīvībai/LNNK". Kariņa valdības izveidi varētu sarežģīt partijas "KPV LV" lēmums iekšlietu ministra amatam izvirzīt Aldi Gobzemu.

Valsts prezidents Kariņu pagaidām vēl nav oficiāli nominējis premjera amatam. Iepriekš Ministru kabineta veidošanu Vējonis secīgi uzticēja JKP līderim Jānim Bordānam un "KPV LV" politiķim Gobzemam, taču nevienam no viņiem valdību izveidot neizdevās, tāpēc prezidents šīs abas nominācijas atsauca.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.