Menu
 

Deputāti: Latvijai jābūt gatavai dažādiem scenārijiem "Brexit" procesa attīstībā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda Foto - Saeimas administrācija

Saeimas deputāti trešdien Eiropas lietu komisijas un Ārlietu komisijas kopsēdē sprieda par Latvijas gatavību sekām, ko var radīt gaidāmā Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības jeb “Brexit”. Parlamentārieši, atsaucoties uz neskaidro situāciju par to, vai Apvienotās Karalistes parlamentā tiks ratificēts izstāšanās līgums, uzsvēra, ka Latvijai ir jābūt gatavai ikvienam iespējamam scenārijam.

“Notiek savlaicīgs gatavošanās process, ko šodien sēdē deputātiem izklāstīja arī ārlietu ministrs. Skaidrs ir tas, ka mums jāgatavojas visiem iespējamajiem variantiem. Tā ir bezprecedenta situācija, ka kāda dalībvalsts pamet Eiropas Savienību. Nevienam nav šādas pieredzes, un neviens nevar teikt, ka ir tam gatavs par visiem simts procentiem, tomēr mums ir jādara it viss, lai pēc iespējas labāk prognozētu situācijas attīstību,” Saeimas preses dienestam uzsvēra Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda.

Svarīgākie jautājumi, kam jāpievērš uzmanība, saistīti ar “Brexit” ietekmi uz tautsaimniecību. Tāpat būtiska ir Apvienotajā Karalistē mītošo Latvijas valstspiederīgo interešu aizstāvība, un mums jānodrošina, lai pēc iespējas mazāk ciestu mūsu uzņēmēju un ceļotāju intereses. Tam būs nepieciešamas izmaiņas arī Latvijas likumdošanā, un tās ietekmēs tas, vai izstāšanās process būs kontrolēts vai nekontrolēts, uzskata V.A.Tērauda.

Kā uzsvēra Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, ja Lielbritānija 15.janvārī nobalsos par panākto vienošanos, tad tās izstāšanās no Eiropas Savienības notiks sakārtotā un saprotamā veidā, kas ievērojami atvieglos pārejas procesus arī Latvijā.

“Vienlaikus, cerot uz labāko, jāgatavojas arī smagākajam variantam – ir indikācijas, ka Lielbritānija varētu pamest Eiropas Savienību bez vienošanās. Šāda lēmuma potenciālās sekas un radītos sarežģījumus patlaban nav iespējams pilnībā apzināt, bet mēs gatavojamies dažādiem scenārijiem, lai spētu efektīvi reaģēt no Latvijas puses,” sacīja R.Kols.

“Arī Ārlietu komisija gatavojas darbam pie divpusējo līgumu apstiprināšanas. Latvija ir dziļi un nenoliedzami ieinteresēta saglabāt visciešākās un labākās attiecības arī pēc Lielbritānijas aiziešanas no Eiropas Savienības, tāpēc nekavējoties būtu jāsāk sarunas par nākotnes attiecībām starp Latviju un Lielbritāniju," teica R.Kols.

Deputātus sēdē par gatavošanos “Brexit” informēja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, uzsverot arī nepieciešamos likuma grozījumus, kas būs atkarīgi no tā, vai tiks panākta vienošanās par Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības.

Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības ir paredzēta šī gada 29.martā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.