Menu
 

Premjers: "Moneyval" rekomendāciju izpildē panākts būtisks progress

  • Autors:  LETA
Foto: www.facebook.com/karinskrisjanis Foto: www.facebook.com/karinskrisjanis

Panākts būtisks progress Eiropas Padomes Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas jeb "Moneyval" rekomendāciju izpildē, otrdien žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Otrdien notika kārtējā premjera vadītā Finanšu sektora attīstības padomes sēde, kurā tika izskatīts "Moneyval" rekomendāciju ieciešanas progress un ar finanšu sektora aktualitātēm saistīti jautājumi.

Kariņš uzsvēra, ka "Moneyval" rekomendāciju ieviešanā ir vērojams būtisks progress un paredzams, ka rekomendācijas tiks ieviestas savlaicīgi. "Procesā iesaistīto institūciju sadarbība ir vērtējama kā laba. Turklāt šodien guvām apstiprinājumu tam, ka jau šogad tiks ieviesti tie pasākumi, kuru izpilde iepriekš tika prognozēta pēc diviem gadiem," atzina premjers.

Tāpat Kariņš informēja, ka nākamajā nedēļā Ministru kabineta sēdē tiks skatīti ar premjera pieteikto finanšu sektora "kapitālo remontu" saistītie normatīvie akti. "Mūsu mērķis ir izveidot vienu no stiprākajām un labākajām finanšu sistēmām visā Eiropā," uzsvēra Ministru prezidents.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka "Moneyval" noteikusi Latvijai pastiprinātu kontroles režīmu. Tās ziņojumā par Latviju kopsavilkumā skaidrots, ka kontroles režīms pastiprināts, jo Latvija saņēmusi zemu vai vidēju novērtējumu pēc vairākiem efektivitātes kritērijiem. "Moneyval" Latvijas rīcību atzīst par mazefektīvu divās jomās – patiesā labuma guvēju noteikšanā un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā.

Savukārt šā gada februārī Kariņš parakstīja trīs rīkojumu projektus, kas paredz reformēt finanšu sektora uzraudzību. Rīkojumu projekti paredz ne tikai stiprināt banku uzraudzību, bet arī izslēgt no finanšu sektora bankas, kuras necīnās ar finanšu noziegumiem.

Ministru prezidents uzdeva finanšu ministram Jānim Reiram (JV) izstrādāt grozījumus Kredītiestāžu likumā, lai noteiktu precīzu tiesisko ietvaru gadījumiem, kad kredītiestāžu darbība tiek izbeigta saistībā ar konstatētiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas normu pārkāpumiem, tostarp noteikt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pienākumus un tiesības kredītiestādes likvidācijā šādās situācijās.

Tāpat Ministru prezidents rezolūcijā uzdeva finanšu ministram izstrādāt grozījumus FKTK likumā ar mērķi stiprināt institūcijas lomu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanā, kā arī reglamentēt FKTK un Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta (Kontroles dienests) savstarpējus sadarbības mehānismus noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanā.

Kariņš vērsās arī pie tieslietu un iekšlietu ministriem ar uzdevumu izstrādāt grozījumus Kriminālprocesa likumā, kas paplašinātu legālās prezumpcijas principa piemērošanu attiecībā uz noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu. Tāpat Ministru prezidents ir uzdevis ministriem sadarbībā ar Ģenerālprokuratūru sagatavot un iesniegt grozījumus normatīvajos aktos, kas atslogotu tiesībaizsardzības iestāžu, prokuratūras un tieslietu sistēmu kopumā ar mērķi palielināt noziedzīgu nodarījumu atklāšanu, it īpaši tādu, kas saistīti ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.