Menu
 

Pūce: Ušakova atlaišana nav politisks lēmums

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Ilggadējā Rīgas mēra Nila Ušakova (S) atstādināšana no galvaspilsētas vadītāja amata nav politisks lēmumus, šodien preses konferencē paziņoja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

Viņš norādīja, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir noslēgusi pirmo posmu Rīgas domes darbības likumības pārbaudē, konstatējot virkni būtisku pārkāpumu.

"Lai kā savā Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu kampaņā censtos uzsvērt Ušakovs, tas nav politisks strīds. Lēmums nav pieņemts tāpēc, ka mērs ir no kādas partijas. Lēmums ir par labu pārvaldību publiskajā sektorā," skaidroja Pūce, piebilstot, ka domes priekšsēdētājs nav tikai Rīgas pašvaldības vadītājs, bet publiska amatpersona, kas ar savu rīcību reprezentē visu valsti.

Pūce skaidroja, ka VARAM konstatētie pārkāpumi ir datēti ar laika posmu pēc pēdējām pašvaldību vēlēšanām. "Taču, protams, norādām uz to, ka šī darbība ir bijusi sistemātiska, lai raksturotu personu. Katru reizi mērs ir rīkojies, neievērojot likumu," teica Pūce.

Ministrs pauda, ka ar VARAM lēmumu tiek aizstāvētas rīdzinieku, nodokļu maksātāju intereses pret ilgstošu pretlikumīgu darbību. Šajā pārbaudē konstatētie pārkāpumi, ko pieļāvis Ušakovs, atstājuši vairākus desmitus miljonu eiro ietekmi uz pašvaldības mantu, ienākumiem un izdevumiem, pastāstīja Pūce.

"Ja pārrēķina šo naudu uz bērnudārziem, tad Rīgā nebūtu rindu uz pašvaldības bērnudārziem," zināja teikt ministrs.

Pūce uzsvēra, ka līdz ar šo rīkojumu pārbaudes nebeigsies. "Tā ir bijusi sistemātiska, bezkaunīga likuma pārkāpšana. Ir jāpārliecinās, vai šāda prakse nav tikusi piemērota attiecībā arī uz citām Rīgas kapitālsabiedrībām," pauda politiķis.

Tas ir bijis skrupulozs, cītīgs ierēdņu darbs, pārbaudot dažādus domē pieņemtos dokumentus, vērtēja Pūce, piebilstot, ka pārbaudes būtiskākie pārkāpumi saistīti ar pašvaldības uzņēmumu "Rīgas Satiksme". Viņš sacīja, ka slikta pārvaldība ir viens no iemesliem, kāpēc uzņēmumam ir tik problemātiski finanšu rādītāji, kāpēc bija jācīnās par saimnieciskās darbības efektivitāti.

"Mani personīgi pārsteidz tas, cik bezatbildīgi mērs ir izturējies pret savu pienākumu izpildi. Sistemātiskus likuma pārkāpumus bija veicis pats domes priekšsēdētājs. Ja viņš paliktu šajā amatā, tad viņš turpinātu pārkāpt likumu," uzskata ministrs.

Ministrs neizslēdz iespēju, ka Ušakovs varētu mēģināt dažādos veidos nepildīt rīkojumu. "Es nebūtu pārsteigts, ja Ušakovs censtos bezkaunīgi rīkoties attiecībā pret šo lēmumu. Šādā gadījumā informēsim tiesībsargājošās iestādes, kurām ir iespēja rīkoties tādās situācijās," norādīja politiķis.

Pūce tāpat paziņoja, ka likumprojekts par Rīgas domes atlaišanu netiks virzīts.

Kā ziņots, Pūce izdevis rīkojumu par Ušakova atstādināšanu no Rīgas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Pūces rīkojumā uzskaitīti vairāki Ušakova kā Rīgas mēra un kā "Rīgas satiksmes" kapitāla daļu turētāja pārstāvja izdarīti pārkāpumi.

Pūces rīkojumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā 30 dienu laikā no tā publicēšanas.

Ušakovs atzinis, ka gatavojas pārsūdzēt šo lēmumu un ir pārliecināts, ka visi pārmetumi tiesā būs apgāžami. Viņš sociālajos tīklos izplatītā paziņojumā pauž nostāju, ka Pūces lēmums ir politisks un prettiesisks.

"Viņa saraksts ar pārkāpumiem ir mēģinājums atrast nebūtiskus procedūras pārkāpumus. Tajā skaitā arī pārmetums par to, ka atbilde ministram tika nosūtīta pa parasto pastu, nevis elektroniski. Tas viss, protams, tiks apstrīdēts tiesā," uzsvēris Ušakovs.

Rīgas mēra pienākumu izpildītājs būs vicemērs Oļegs Burovs (GKR).

Ušakovs par Rīgas mēru strādā jau trešo sasaukumu. Pirmo reizi šajā amatā viņš nonāca pēc 2009.gada pašvaldību vēlēšanām, kurās startēja no "Saskaņas centra" (SC) saraksta. Par galvaspilsētas mēru Ušakovam izdevās kļūt arī pēc 2013. un 2017.gadā notikušajām pašvaldību vēlēšanām.

Līdz ar ministra rīkojuma stāšanos spēkā Ušakovs kļūs par ierindas deputātu Rīgas domē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.