Menu
 

"Gods kalpot Rīgai" iekšēji vēl nespēj vienoties par kandidātu Rīgas mēra amatam

  • Autors:  LETA
Dainis Turlais. Foto: LETA Dainis Turlais. Foto: LETA

"Gods kalpot Rīgai" (GKR) valde šajā otrdienā nespēja izlemt, kuru partijas biedru virzīt Rīgas mēra amatam. GKR Rīgas domes frakcija mēra amatam ir ierosinājusi izvirzīt deputāti Daini Turlo un šo ierosinājumu uztur spēkā.

Partijas biedri par šo jautājumu aiz slēgtām durvīm diskutēja gandrīz divas stundas. Kā noskaidroja aģentūra LETA, domas par labākajiem mēra amata kandidātiem dalījās, jo daļa biedru mēra amatam vēlējās virzīt pašreizējo domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju Oļegu Burovu, uzsverot viņa pienesumu domes darbā un spēju "uzņemties atbildību pilsētai grūtos laikos".

Tikmēr daļa biedru aicināja atbalstīt Turlā kandidatūru, mudinot uzticēties frakcijas lēmumam un norādot, ka politiski Turlais mēra amatam būtu piemērotāks kandidāts, bet Burovs varētu turpināt strādāt kā vicemērs. Arī pats Burovs partijas biedriem uzsvēra, ka daudz vairāk praktisku un pilsētai noderīgu darbu viņš varētu paveikt esot, piemēram, vicemēra amatā. Burovs norādīja, ka nekandidēt uz mēra amatu esot viņa personīgs lēmums. Vairāki GKR līderi atzīmēja, ka vairums "Saskaņas" frakcijas deputātu esot apliecinājuši gatavību atbalstīt GKR virzītu kandidātu. 

Noslēguma partijas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks rosināja izsludināt sēdē pauzi līdz trešdienas plkst. 10.30, lai rīt no rīta vienotos par gala lēmumu, ko virzīt mēra amatam.

Patlaban Turlais ir Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejas vadītājs. Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Turlais ir dzimis 1950. gadā. Karjeru vēl padomju gados sācis kā militārpersona, tostarp dienējis Afganistānā, no 1992. līdz 1994. gadam bijis Latvijas Aizsardzības spēku komandieris. Vēlāk bijis tā laika Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa padomnieks aizsardzības un stratēģiskās plānošanas jautājumos.

Vēlāk Turlais iesaistījās politikā un no partijas "Saimnieks" saraksta tika ievēlēts par 6. Saeimas deputātu, bijis arī iekšlietu ministrs Andra Šķēles valdībā, no amata gan demisionējis pēc Talsos ugunsdzēsēju svētkos notikušās traģēdijas, kurā gāja bojā astoņi bērni. 1999. gadā viņš mainīja partejisko piederību un kļuva par savienības "Latvijas ceļš" (LC) biedru, kuru gan ātri pameta, un 2002. gadā iestājās Tautas saskaņas partijā. Viņš tika ievēlēts 8. Saeimā.

2004. gadā viņš vēlreiz mainīja partejisko piederību un iestājies Latvijas Pirmajā partijā (LPP). 2009. gadā Turlais tika ievēlēts Rīgas domē no Aināra Šlesera vadītās partijas LPP/LC. Kopš tā laika viņš strādā domē, gan nomainot partejisko piederību uz GKR.

Turlā deklarācija par pērno gadu liecina, ka viņam pieder nekustamais īpašums Carnikavas novadā, pērn ražota un par aptuveni 28 000 eiro iegādāta automašīna "Toyota CHR" un daļas uzņēmumā "Consulting D&D". Turlais pašvaldībā algā saņēmis 34 175 eiro, militārajā pensijā no Krievijas – 8490 eiro, bet bezskaidrā naudā "Meridian Trade Bank" uzkrājis aptuveni 30 000 eiro.

GKR jau aizvadītajā nedēļā paziņoja, ka Rīgas mēra amatam piedāvās kādu no savas partijas pārstāvjiem, jo partija "ir gatava uzņemties iniciatīvu vadīt pilsētu līdz 2021. gada pašvaldību vēlēšanām". Ja partija "Saskaņa" Rīgas mēra amatam izvirzīs savu kandidātu, GKR šo kandidātu neatbalstīs, ir atzinis GKR līderis Ameriks, kurš pat ir izteicies – ja "Saskaņa" neatbalstīs GKR kandidātu Rīgas mēra amatā, var nākties rīkot ārkārtas vēlēšanas.

Tikmēr "Saskaņas" vidū vienotas nostājas šajā jautājumā vēl nav: daļa deputātu GKR kandidātu ir gatavi atbalstīt, bet daļa – nē. Tiek pieļauts, ja GKR iegūs mēra amatu, galvaspilsētas vadītājam būs divi vietnieki – abi no "Saskaņas".




Partijas "Gods kalpot Rīgai" (GKR) Rīgas domes frakcija galvaspilsētas mēra amatam lēmusi virzīt deputātu Daini Turlo, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Tikmēr Mazajā ģildē joprojām notiek GKR valdes sēde, kurā partijas vadība šajā jautājumā pieņems galīgo lēmumu.

Patlaban Turlais ir Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejas vadītājs.

Kā ziņots, partijas paplašinātajā valdes sēdē šajā otrdienā tiek lemts par kandidātiem Rīgas domes priekšsēdētāja amatam. GKR jau aizvadītajā nedēļā paziņoja, ka Rīgas mēra amatam piedāvās kādu no savas partijas pārstāvjiem, jo partija "ir gatava uzņemties iniciatīvu vadīt pilsētu līdz 2021. gada pašvaldību vēlēšanām".

Ja partija "Saskaņa" Rīgas mēra amatam izvirzīs savu kandidātu, GKR šo kandidātu neatbalstīs, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Tikmēr "Saskaņas" vidū vienotas nostājas šajā jautājumā nav: daļa deputātu GKR kandidātu ir gatavi atbalstīt, bet daļa – nē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.