Menu
 

Plāno 49 500 eiro vērtu informatīvo kampaņu par nepieciešamību novērst atkritumu rašanos

  • Autors:  LETA
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) izsludinājusi konkursu sabiedrības informēšanas kampaņas īstenošanai par atkritumu rašanās novēršanas nepieciešamību, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja tīmekļvietnē.

Paredzamā līgumcena ir 49 586 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Kampaņu plānots īstenot līdz 2020.gada beigām. Pieteikumus konkursam var iesniegt līdz 16. jūlija plkst. 11.00.

Kā vēstīts, Saeima 20. jūnijā otrajā lasījumā apstiprināja ar depozīta sistēmu saistītos grozījumus Iepakojuma likumā. Komisijas vadītājs Jānis Vitenbergs (KPV LV) aģentūrai LETA iepriekš skaidroja, ka atkritumu apsaimniekošanas nozarei esot gana daudz iebildumu pret grozījumiem Iepakojuma likumā, tāpēc to skatīšana trešajā lasījumā, visticamāk, būšot komplicēts process.

Likumprojekts paredz, ka patērētājs, pērkot preci depozīta iepakojumā, samaksās preces cenu un depozīta maksu, kas atsevišķi norādīta cenu zīmē. Savukārt iepakojuma pieņēmējs depozīta maksu patērētājam atmaksās vai izsniegs čeku, kurā norādīta atprečotā summa. Čeku varēs izmantot kā maksāšanas līdzekli, iegādājoties preces tirdzniecības vietā, kurā gala lietotājam realizē dzērienus depozīta iepakojumā.

Plānots, ka pārdevējiem tirdzniecības vietās būs jāpieņem visi depozīta iepakojumu veidi vai jānodrošina to pieņemšana citā tirdzniecības vietā, šķiroto atkritumu savākšanas laukumā vai iepakojumu pieņemšanas punktā. Informācija par tuvāko depozīta iepakojumu pieņemšanas vietu būs jāizvieto redzamā vietā.

Likuma grozījumi paredz, ka tirgotājiem saņemtais iepakojums būs jānodod depozīta sistēmas operatoram. Ja operators depozīta sistēmas darbības laikā no tās iegūs peļņu, šī peļņa būs jāreinvestē depozīta sistēmas attīstības un darbības efektivitātes nodrošināšanai. Tas būs jādara saskaņa ar līgumu, kas noslēgts ar Valsts vides dienestu.

Šī gada maijā Ārvalstu investoru padome Latvijā (ĀIPL) norādīja, ka Latvijas valdībai steidzami jāpieņem lēmums par atkritumu savākšanas un pārstrādes sistēmas izveidi. Tās sagatavotajā nostājas dokumentā par atkritumu politiku tika uzsvērts, ka ir svarīgi, lai Latvija beidzot izvēlētos un ieviestu pietiekamu un kvalitatīvu tiesisko regulējumu ar vienreizlietojamu plastmasu saistīto politiku īstenošanai. Atkritumu savākšanas un pārstrādes sistēmām, kas varētu veicināt šo mērķu sasniegšanu, vēl ir vajadzīgs laiks plānošanai un ieviešanai, tāpēc valdībai ir steidzami jāpieņem nepieciešamie lēmumi un tiesiskais regulējums, lai atrisinātu šo jautājumu.

ĀIPL paudusi bažas par atkritumu apsaimniekošanas plānu nākamajiem septiņiem gadiem, kas pašlaik ir jāizstrādā. Eiropas Savienība (ES) nesen publicēja savu agrīnās brīdināšanas ziņojumu, kurā Latvija ir iekļauta to dalībvalstu vidū, kuras nesasniegs obligātos mērķus sadzīves atkritumu apsaimniekošanā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.