Menu
 

Apdrošinātājs: Visbiežāk atlīdzības par traumām piesaka 10-15 gadus vecu zēnu vecāki

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Skolēnu vasaras brīvlaiks tuvojas izskaņai, un jau drīz bērni atgriezīsies mācību iestādēs. Kā liecina apdrošināšanas sabiedrības “Balta” statistika, tieši augusts un septembris ir mēneši, kad īpaši strauji pieaug atlīdzību pieteikumu skaits saistībā ar traumām, ko guvuši bērni. Šī gada pirmajos septiņos mēnešos atlīdzībās par bērnu traumām izmaksāti teju 68 tūkstoši eiro, turklāt apdrošinātāja dati liecina, ka visbiežāk traumas gūst zēni, kas ir vecumā no 10 līdz 15 gadiem.

Saskaņā ar “Baltas” statistiku, pēdējos gados vērojams pastāvīgs atlīdzību pieteikumu pieaugums par traumām, ko guvuši bērni: šī gada septiņos mēnešos saņemti 1014 atlīdzību pieteikumi, kas ir par 33% vairāk nekā divus gadus iepriekš, 2017. gadā. Vairāk nekā divas trešdaļas jeb 68% no visiem “Baltas” atlīdzību pieteikumiem ir saistīti ar traumām, ko guvuši zēni.

Arī Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati liecina, ka bērnu traumatisms ir izplatīta parādība: 2017. gadā no visām valstī reģistrētajām traumām gandrīz ceturto daļu jeb 4912 traumas guvuši bērni līdz 18 gadu vecumam. Biežākās traumas ir sasitumi un lūzumi, un lielākoties tās tiek gūtas mājās, kā arī vietās, kur bērni pavada lielu dienas daļu – skolā un sporta nodarbību norises vietās. 62% no visām traumām gūst zēni, kas vairumā gadījumu ir fiziski aktīvāki par meitenēm un dažkārt arī impulsīvāki savā uzvedībā.

 “Pēdējos gados pieaugošas traumatisma tendences bērnu vidū vērojamas visās vecuma grupās, tomēr visbiežāk ar atlīdzību pieteikumiem pie apdrošinātāja vēršas 10–15 gadus vecu zēnu vecāki. Tā ir aptuveni viena ceturtā daļa no visiem atlīdzību pieteikumiem,” norāda “Baltas” Personu apdrošināšanas produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītāja Sandra Pietkēviča.

“Zēni šajā vecumā ir ļoti aktīvi, ar lielu devu enerģijas, turklāt daudzi nodarbojas ar kontakta sporta veidiem – basketbolu, futbolu, cīņas sporta veidiem. Lielākās izmaksas parasti saistītas ar sarežģītu kaulu lūzumu ārstēšanu, kas nepieciešama pēc neveiksmīgiem kritieniem spēļu laukumos, batutos un piepūšamajās atrakcijās, kā arī sporta nodarbībās gūtām traumām.” Lai gan Latvijā bērniem veselības aprūpe ir bez maksas, reāli pieejama tā ir vien akūtās situācijās, bet uz tālākās ārstēšanas pakalpojumiem ir garas rindas.

No daudziem nelaimes gadījumiem iespējams izvairīties ar preventīvām darbībām – pārrunājot ceļu satiksmes noteikumus, īpaši uzvedību ielu krustojumos un ielu šķērsošanas vietās, pārliecinoties, ka bērnam ir atstarotājs, atgādinot, kāda rīcība ir vai nav pieļaujama sporta zālē vai bērnu rotaļlaukumos, kā arī to, ka kāpnes, atvērti logi un balkoni nav piemērota vieta rotaļām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.