Menu
 

Divpadsmit soļi, kā notiek redzes pārbaude

  • Autors:  Jeļena Stūriška, “Vision Express” galvenā optometriste
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Jebkura medicīniska izmeklējuma veikšana pirmo reizi var būt mulsinoša, saistīta ar uztraukumu, ko rada neziņu. Divpadsmit iepazīšanās soļi, kas cilvēku sagaida, veicot redzes pārbaudi pie optometrista.

1.Mērījums pie autorefraktometra: veic datorizētu objektīvu mērījumu, kura laikā pacientam nekas nav jāatbild, tikai jāskatās iekšā aparātā. Tiek noteikts aptuvenais tāluma stiprums, cik lieliem “+” vai “-” atbilst redze. Optometristam tas ļauj arī novērtēt vai ir atšķirība starp acīm. Viena mērījuma laikā var noskaidrot arī kontaktlēcu piemeklēšanai nepieciešamos acs parametrus. Ar šo iekārtu var arī konstatēt kataraktas esamību.

2.Acs spiediena mērīšana ar bezkontakta tonometru. Mērījuma laikā acī iepūš kā ar vēju. Nav jāuztraucas, aparāts acij nepieskarsies un pēc mērījuma nebūs paliekošu neērtību, droši varēs sēsties arī pie auto stūres. Acu spiedienu ir ļoti svarīgi zināt, jo tā ir viena no glaukomas skrīninga metodēm.

3.Starpzīlīšu attāluma mērīšana ar pupilometru. Tiek novērtēts gan tālumam, gan lasīšanas attālumam. Pēc noteiktā starpzīlīšu attāluma, briļļu izgatavošanas laikā, lēcas centrs tiks novietots precīzi pretī briļļu lietotāja acu zīlītei, kas gala rezultātā nodrošinās kvalitatīvu redzi.

4.Tāluma redzes asuma novērtējums skatoties uz tālumā projicēto redzes tabulu bez brillēm, kā arī paralēli tiek piemeklēts briļļu lēcu piemērotākais stiprums. Skatoties uz lielāku un uz mazāku burtu rindām tiek piemeklēti tādi optiskie stiprumi (“+” un “-”), kuri nodrošina vislabāko un komfortablāko redzi konkrētajam cilvēkam. Pārsvarā redze tiek pārbaudīta līdz sasniedz redzes asumu 1.0 jeb 100%.

5.Nepieciešamie briļļu lēcu stiprumi tiek likti proves rāmī vai izmantojot speciālu iekārtu, ko sauc par foropteru. Ar to tiek panākta nepieciešamo lēcu stiprumu noteikšana precīzi acu priekšā, kā tas arī būs, lietojot brilles.

6.Redzes pārbaudes procesā uz projekcijas ekrāna tiek rādīti dažādi pārbaudes testi, ar kuru palīdzību tiek noteikts astigmātisms jeb cilindri un tā ass virziens, kas nodrošinās precīzāku un asāku redzi. Tiks nobalansēta abu acu slodze, nodrošinot vienmērīgu abu acu akomodācijas darbību. Kā arī tiks novērtēta acu sadarbība un kopredze (binokulārā un stereoredze), kas ikdienā nodrošina dziļuma sajūtu un telpisko redzi.

7.Vadošās acs noteikšana. Tāpat kā mums ir vadošā roka, ar kuru mēs rakstām un spējam paveikt darbus labāk, mums ir arī acs “priekšniece”, kura pirmā pagriezīsies mums interesējoša objekta virzienā un uztvers to. Tādēļ korekcijas noteikšanas laikā ir svarīgi panākt, lai vadošā acs redzētu ne sliktāk kā otra.

8.Tuvuma redzes novērtēšana ar tuvuma redzes tabulu vai ekrānu pārbaude sākotnēji notiek 40 cm attālumā, tad tā tiek pielāgota atbilstoši katra ikdienas vajadzībām. Šādi tiek noteikts gan precīzs lasīšanai nepieciešamais stiprums, gan datora lietošanai nepieciešamais stiprums, vai, piemēram, ērtākais viedtālruņa lietošanas attālums.

9.Tuvumā tiek novērtēta arī abu acu sadarbība un akomodācijas spējas. Šos ir ļoti būtiski novērtēt, lai saprastu, cik labi acis spēs tik galā ar tuvuma darbiem un redzes slodzi, lietojot jaunās brilles. Tas ļaus izvairīties no redzes diskomforta pie ilgstošākiem tuvuma darbiem.

10.Acs priekšējo daļu veselība tiek novērtēta pie biomikroskopa. Izmeklējuma laikā redzes aprūpes speciālists ar apgaismojuma un palielinājuma palīdzību novērtē acs struktūru, to starpā asaru sistēmu, acs gļotādas stāvokli, apsārtuma pakāpi, radzenes un acs lēcas caurspīdīgumu. Kā arī apskate biomikroskopā ir neaizvietojama kontaktlēcu piemeklēšanā, jo ļauj novērtēt kontaktlēcas saderību ar aci, izvērtēt uzliktās kontaktlēcu kustīgumu un pozīciju uz acs.

11.Acs tīklenes apskate tiek veikta ar oftalmoskopijas metodi vai izmantojot tīklenes fotografēšanu. Iegūtās tīklenes fotogrāfijas ļauj tīklenes stāvokli salīdzināt arī dinamikā, lai novērtētu izmaiņas laika gaitā. Tīklenē īpaša vērība tiek pievērsta redzes nervam, asinsvadiem un tīklenei raksturīgajiem refleksiem. Acs tīkleni jānovērtē, lai laicīgi atklātu acu saslimšanas. Pēc asinsvadu stāvokļa acs tīklenē var spriest arī par asinsvadiem visā organismā, tādēļ tīklene noteikti ir jānovērtē visiem kam ir paaugstināts asinsspiediens un konstatēts cukura diabēts.

12.Pēc acu pārbaudes klientam tiek izrakstīta vajadzībām atbilstošas briļļu un/vai kontaktlēcu receptes. Speciālists izstāsta par redzes pārbaudē iegūtajām atradnēm, kā arī nepieciešamības gadījumā optometrists nozīmē acu vingrinājumus, acu komfortu uzlabojošus produktus, tādus kā acu pilienus, salvetes, maskas, un nosaka vēlamo nākamās vizītes laiku.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.