Menu
 

PVD: Zarnu infekcijas izplatības cēloņu noskaidrošanu apgrūtina iesaistīto cilvēku nevēlēšanās nodot analīzes izmeklējumiem

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Zarnu infekcijas izplatības cēloņu noskaidrošanu Siguldas apkaimē apgrūtina iesaistīto cilvēku nevēlēšanās nodot analīzes izmeklējumiem, trešdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Pārtikas un veterinārais dienesta (PVD) Pārtikas uzraudzības departamenta direktors Ernests Zavadskis.

"Ne visi vēlas sadarboties ar kontrolējošajām institūcijām," teica Zavadskis.

Viņš skaidroja, lai gan pirmsskolas izglītības iestādēs kolektīvi ir lieli, ir cilvēki, kuri, ņemot vērā pastāvošo brīvprātības principu, atsakās nodot materiālus bakterioloģiskajiem izmeklējumiem, tādējādi apgrūtinot infekcijas izplatības cēloņu noskaidrošanu.

Vienlaikus Zavadskis informēja, ka otrdien, 17.septembrī, kļuvis zināms, ka atvaļinājumu laikā augustā bērni no sešiem Siguldas bērnudārziem apvienoti trijos bērnudārzos. "Jaunākais ir tas, ka vakar, veicot pārbaudes, noskaidrots, ka augustā bērni no sešiem bērnudārziem tika apvienoti trijos, un atgriezās savos dārziņos tikai septembra sākumā," viņš sacīja, piebilstot, ka saslimšanas gadījumi līdz šim konstatēti piecos bērnudārzos.

Tāpat PVD pārstāvis informēja, ka, pēc šobrīd pieejamajiem datiem, divos bērnudārzos ir izdalīta viena un tā pati baktērija.

Jau vēstīts, ka līdz 17.septembrim Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) veiktās šiga toksīnu veidojošās zarnu nūjiņas izraisītās infekcijas jeb STEC uzliesmojuma epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā Siguldā zarnu infekcijas simptomi atklāti kopumā 32 cilvēkiem, tostarp 28 bērniem un četriem pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem.

Zarnu infekcijas simptomi konstatēti bērniem un darbiniekiem piecās Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs, kurās ēdinātājs ir "Baltic Restaurants Latvia".

PVD higiēnas prasību pārkāpumu dēļ apturējis SIA "Jelgavas augļi" dārzeņu apstrādes ceha darbību. Uzņēmums piegādāja produktus arī "Baltic Restaurants Latvia", tostarp Siguldai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.