Menu
 

No Polijas piegādātajā putnu gaļas produkcijā konstatētas salmonellas (papildināta)

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

SIA “Gaļsaimnieks” ņemtajos Polijas izcelsmes putnu gaļas paraugos konstatēta Salmonella enteritidis baktērija, par laboratorisko izmeklējumu rezultātiem ziņo Pārtikas un veterinārais dienests.

Ārpuskārtas pārbaude uzņēmumā notika pēc tam, kad tika konstatēts, ka tas piegādā putnu gaļu SIA “Baltic Restaurants Latvia”, kas nodrošināja ēdināšanas pakalpojumus gan Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēm laikā, kad tur tika konstatēti saslimšanas gadījumi ar salmonelozi, gan arī tirdzniecības centra “Stockmann” darbiniekiem.

Salmonella enteritidis ir konstatēta arī SIA “EVBL” ņemtā Polijas izcelsmes putnu gaļas paraugā. Šis uzņēmums pārbaudīts pastiprināto pirmsskolas izglītības iestāžu ēdināšanas uzņēmumu pārbaužu ietvaros, kas tika uzsāktas pēc bērnu saslimšanas gadījumiem Siguldā.

Abos gadījumos Salmonella enteritidis konstatēta izejvielā, ko piegādājis Polijas uzņēmums “CEDROB S.A.”.

Ņemot vērā to, ka abi uzņēmumi piegādā gaļas produktus ievērojamam izglītības iestāžu skaitam visā Latvijā, Pārtikas un veterinārais dienests par konstatēto ir informējis Latvijas pašvaldības, kā arī turpina izglītības iestāžu informēšanu, aicinot neizmantot pārtikas gatavošanā Polijas izcelsmes broileru gaļu ar partijas Nr. L07102019 un Nr. 277/1/338/18, ikdienā nodrošināt higiēnas prasību izpildi, tostarp rūpīgu putnu gaļas apstrādi, kā arī turpmāk rūpīgi izvērtēt piegādātās putnu gaļas produkcijas kvalitāti.

Par konstatēto Pārtikas un veterinārais dienests informēs arī Polijas pārtikas apriti uzraugošo dienestu, kā arī ziņos Eiropas Savienības Ātrās brīdināšanas sistēmā.

Uzņēmuma "Gaļsaimnieks" īpašnieks Edgars Olksna aģentūrai LETA sacīja, ka Polijas izcelsmes putnu gaļu, kurā konstatēta salmonellas baktērija, "Gaļsaimnieks" tikai sadalīja un neražoja pats, bet uzņēmumam to ir piegādājis liels un pazīstams Polijas gaļas koncerns, kura nosaukumu ētisku apsvērumu dēļ viņš neatklāja. Vienlaikus Olksna piebilda, uzzinot par putnu gaļā konstatēto baktēriju, "Gaļsaimnieks" no tirdzniecības ir atsaucis visu piegādātāja putnu gaļas partiju.

Tāpat viņš uzsvēra, ka līdz situācijas tālākai noskaidrošanai ar attiecīgo uzņēmumu kompānija nesadarbosies. "Arī šodien no tā paša piegādāja mums uz gaļas sadali pienāca jauna partija, bet mēs to nekrāvām ārā, aizsūtot atpakaļ. Tāpat esam nomainījuši piegādātāju līdz situācijas tālākai noskaidrošanai," sacīja Olksna.

Viņa piebilda, ka paralēli PVD veiktajām Polijas izcelsmes putnu gaļas paraugu laboratoriskajām analīzēm, arī "Gaļsaimnieks" nodevis tās pašas putnu gaļas paraugus analīzēm, kurās salmonella nav konstatēta. Viņš arī pauda neizpratni, kādēļ PVD noņemto paraugu laboratorisko analīžu rezultāti pienākuši tik vēlu.

(papildināta ar pēdējām trim rindkopām)

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.