Menu
 

Piecas pazīmes, kas liecina, ka jums ir migrēna Apriņķis.lv

  • Autors:  Latvijas Galvassāpju pacientu biedrība
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Migrēna ir visizplatītākā smadzeņu slimība pasaulē, un arī Latvijā tā skar vismaz katru desmito iedzīvotāju. Ar migrēnu pamatā slimo cilvēki darbspējīgā vecumā, tādēļ efektīva profilakse un ārstēšana ne tikai būtiski uzlabo pacientu dzīves kvalitāti un darbspējas, bet var mazināt arī slimības tiešo un netiešo izmaksu radīto ekonomisko slogu valstij kopumā.

Migrēna ir neiroloģiska saslimšana, kurai raksturīgas īpaši spēcīgas galvassāpes, kas izraisa pat darba nespēju. Migrēnas diagnozes uzstādīšanai nav nepieciešami dārgi un smalki izmeklējumi.

Latvijas Galvassāpju pacientu biedrība (LGPB) apkopojusi piecus populārākos simptomus, kas ļauj atpazīt migrēnu.
- Migrēnas lēkmes ilgst vismaz 4 stundas un ne vairāk kā 72 stundas (3 diennaktis) situācijās, kad netiek lietoti atbilstoši medikamenti pietiekamās devās.
- Izteiktas, pulsējošas (vidēji stipras vai stipras) sāpes vienā galvas pusē, lēkmes izjauc vai apgrūtina ikdienas aktivitātes, no fiziskas slodzes kļūst sliktāk.
- Galvassāpes pavada vismaz viens no šiem simptomiem: vemšana, nelabums, paaugstināta jutība pret gaismu, skaņu vai smaržu.
- Pirms migrēnas lēkmēm var parādīties pārejoši redzes, jušanas vai runas traucējumi, kurus mēdz dēvēt par auru, piemēram, melni plankumi, sensora simptomi, tirpšanas sajūta.
- Katra piedzīvotā auras lēkme ilgst apmēram 5 minūtes un nemēdz būt ilgāka par stundu.

Tomēr precīzai diagnozes uzstādīšanai LGPB aicina konsultēties ar ārstu (neirologu, algologu, vai ģimenes ārstu).

“Sadzīvot ar migrēnu ir iespējams. Lielākoties gan diagnozes un pareizas terapijas noteikšana prasa ilgāku laiku, dažkārt pat gadus. Tomēr no savas kā migrēnas pacientes viedokļa varu apliecināt, ka brīdī, kad ir skaidrs galvassāpju cēlonis un veids, kā ar to tikt galā, dzīves kvalitāte ievērojami uzlabojas. Arī es tagad varu strādāt un baudīt dzīvi,” iedrošina LGPB vadītāja Līga Alberliņa.

2019.gada pavasarī Rīgas Ekonomikas augstskolas (REA) sadarbībā ar Budapeštas Corvinus universitāti veiktais pētījums “Migrēnas ekonomisko izmaksu novērtējums Latvijā un Lietuvā” uzrāda, ka migrēnas izplatība Latvijā šobrīd sasniedz 11,4%, t.i., šī diagnoze skar vairāk nekā katru desmito Latvijas iedzīvotāju.

Šos datus apstiprina arī LGPB aptaujas rezultāti – 40% no migrēnas pacientiem pēdējā mēneša laikā migrēnas dēļ nav varējuši ierasties darbā 1-6 dienas. Kopumā 80% no aptaujātajiem atzīst, ka migrēna ietekmē viņu profesionālo dzīvi – pat ja darbs netiek kavēts, migrēna traucē koncentrēties darbam un strādāt maksimāli efektīvi, migrēnas dienās darba efektivitāte ir samazināta vismaz par 50%.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.