Menu
 

Ergoterapeite Baiba Boženkova Krimuldā: Cilvēkiem aizvien biežāk ir skaidrs, kas ir ergoterapeits Apriņķis.lv

  • Autors:  Vera Grāvīte
Foto - no privātā arhīva Foto - no privātā arhīva

Ergoterapijas profesija Latvijā pastāv nedaudz vairāk nekā 20 gadu. Jomas speciālisti var sniegt palīdzību tiem, kuri pārcietuši asinsrites traucējumus, kurus skāruši kustību traucējumi, galvas traumas, lūzumi, notikuši perifēro nervu bojājumi, politraumas u.c., kā arī palīdzēs cilvēkiem, kuriem nepieciešamas konsultācijas par vides pieejamību, ergonomikas principu pielietošanu darba vidē vai mājas ikdienas dzīves nodarbju veikšanas laikā.

Rehabilitācijas centrā "Krimulda" šādu palīdzību var sniegt ergoterapeite Baiba Boženkova, kuras galvenais uzdevums ir palīdzēt atgūt vai apgūt prasmes, kas ļauj pacientam būt neatkarīgam ikdienas nodarbēs.

Kāpēc izvēlējāties veselības aprūpi?
Jau no bērna kājas man ir bijusi vēlme palīdzēt cilvēkiem. Arī tad, ja palīdzība nemaz nebija vajadzīga (smejas).

Un kāpēc ergoterapija?
Šī profesija ir salīdzinoši jauna Latvijā, līdz ar to likās, ka varētu būt interesanti, jo ergoterapeits nedomā par vingrinājumiem, bet gan par cilvēka darbību pielāgošanu mājas videi, strādā ar palīglīdzekļiem un dara visu, lai atgrieztu cilvēku normālā ikdienā pēc pārciestās traumas. Kad tikko sāku mācīties Rīgas Stradiņa universitātē Rehabilitācijas fakultātē "Ergoterapijas" studiju programmā, tad nesapratu, kas ergoterapija ir, vajadzēja laiku, lai es saprastu, ka tas ir tieši tas, kas man patīk.

Kas ir ergoterapija?
Mēs, ergoterapeiti, nodrošinām, lai cilvēks varētu visas savas ikdienas aktivitātes veikt maksimāli neatkarīgi atkarībā no funkcionālā stāvokļa. Tas nozīmē, ka pat pašaprūpes (mazgāšanās, ģērbšanās, ēst gatavošana utt.) aktivitāšu veikšana pēc smagākām traumām, asinsrites traucējumiem un citiem nelaimes gadījumiem ir apgrūtināta. Līdz ar to mēs iesakām dažādus palīglīdzekļus, kas atvieglo aktivitāšu veikšanu, un atrodam dažādas adaptīvās metodes, kā to darīt pašam, lai nebūtu jālūdz palīdzība citiem, jo vienmēr ir vēlme būt neatkarīgam.

Vai bieži nākas saskarties ar to, ka cilvēki nezina, kas ir ergoterapija?
Kad pacienti nāk pie manis, es gandrīz vienmēr pajautāju, vai viņi zina, kas ir ergoterapija, kas mēs esam un ko darām? Šobrīd cilvēkiem aizvien vairāk ir skaidrs, kas ir ergoterapeits un kā tas var palīdzēt.

Kā ģimene vērtē tavu darbu? Bieži griežas pēc palīdzības?
Nē, es vairāk pati uzprasos (smejas), sakot, ka tā darīt nevar, ka būs sāpēs vai kā citādi traucēs ikdienā. Omei mēģināju palīdzēt ar spieķīša izmantošanu, bet tā arī stāv maliņā. Tāpēc manu darbu vērtē divējādi, saprot, ko es daru, bet paši gluži neuzprasās pēc padoma.

Kādi ir biežākie iemesli, kāpēc pie tevis ārstējās?

Rehabilitācijas centrā "Krimulda" visbiežāk pacienti nāk gadījumos vai brīžos, kad ir izteiktas muguras sāpēs, tostarp bērni ar locītavu saslimšanām. Fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts nosūta pie manis uz konsultāciju, jo man noteikti ir, par ko runāt (smejas) un, ja ir nepieciešams, tiek norunāti turpmāko nodarbību laiki.

Cik svarīga ir pacienta vēlme sadarboties?
Ļoti, ja nav vēlmes pašam sev palīdzēt vai arī, ja ir vēlme, bet nekas netiek darīts, tad es varu stāstīt un rādīt, ko es gribu, bet rezultāta nebūs.

Kas tevi motivē?
Satiktie pacienti, kas ne tikai pasaka paldies, bet arī reāli pēc apmeklējuma un pavisam nelielas ikdienas rutīnas izmainīšanas jūtas daudz labāk un var būt pilnvērtīgi sabiedrības locekļi.

Kas ir izaicinošākais tavā darbā?
Individuāla pieeja katram pacientam. Izveidot terapijas procesu ar nozīmīgām un jēgpilnām aktivitātēm katra pacienta interesēm un vajadzībām.  Laiks ir ierobežots, un ne vienmēr 30-40 minūtēs var izprast cilvēku un viņam nepieciešamos ieteikumus ikdienas aktivitāšu veikšanas uzlabošanā. 

Ar kāda vecuma cilvēkiem strādā?
Principā ar visām vecuma grupām. Mazāk ar zīdaiņiem, taču aktīvāk, sākot ar pirmsskolas vai skolas vecuma bērniem, turpinot ar pusaudžiem, jauniešiem un cilvēkiem darbspējīgā vecumā, kā arī gados veciem cilvēkiem. Bērni ir ļoti interesanta grupa, jo jāizmanto spēle, caur kuru mācamies ikdienas aktivitātes un izpratni par dzīvi, piemēram, lai iemācītu ģērbties, lūdzu apģērbt lelli. Konsultācijas laiks ir 30 minūtes, nodarbību laiks tiek noteikts pēc pacienta izturības spējas noturēt uzmanību.

Ar kuru grupu strādāt ir visvieglāk?
Ar darbspējīgajiem, jo tas nozīme, ka cilvēkam ir kaut kāda rutīna, pienākumi un darbības, ko tas veic. Pēc tā ir daudz vieglāk saprast, ko ieteikt darīt vai, tieši pretēji, nedarīt.

Kā ir strādāt ar bērniem?
Vissarežģītāk (smejas), jo no bērniem vajag uzmanību. Lai to iegūtu, ir jāsaprot, kas katram bērnam interesē, kuram krāsot, kuram spēlēt mašīnas. Pēc tam, kad ir nodibināts kontakts, var reāli strādāt uz rezultātu.

Kādas priekšrocības ir, apmeklējot rehabilitācijas centru "Krimulda"?
Varbūt šķitīs, ka vecā muižā neko daudz nevar atrast, bet šeit ir viss nepieciešamais, lai atgūtu spēkus un ārstētos, tostarp nakšņot. Siltākā laikā priekšrocība ir arī muižas parks, kur var izstaigāties un relaksēties.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.