Menu
 

Aptauja: Lielākā daļa Baltijas iedzīvotāju uzskata, ka sauss gaiss veicina saslimšanu ar vīrusiem

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Vairāk nekā 70% no Baltijas valstu iedzīvotājiem atzīst, ka sauss un piesārņots gaiss apkures sezonas laikā ir viens no svarīgākajiem faktoriem, kas izraisa tādas veselības problēmas kā pastiprinātu ādas un gļotādas sausumu un imūnsistēmas asāku reaģēšanu uz vīrusiem, secināts kompānijas "Philips" oktobra veiktajā aptaujā.

Šādam uzskatam, sniedzot atbildes "noteikti jā" un "drīzāk jā", visvairāk piekrīt Lietuvas iedzīvotāji - 75%, un 71% Latvijas un Igaunijas iedzīvotāju. Baltijas valstu sievietes ir krietnā pārsvarā, atbildot apstiprinoši uz šo jautājumu. Kategoriski šādam apgalvojumam nepiekrīt vien 3% Latvijas un Igaunijas iedzīvotāju, kā arī 1% Lietuvas iedzīvotāju.

Dažādas apkures sistēmas mājoklī sausina gaisu, un tā rezultātā cilvēks saskaras ar ādas diskomfortu un problēmām, piemēram, sausām lūpām, ķermeņa un sejas ādu. Lāzermedicīnas klīnikas dermatoloģe Ineta Mauriņa uzsver, ka pārmērīgi sausa gaisa ietekmē arī pati āda kļūst sausāka un jūtīgāka pret dažādiem ārējās vides kairinājumiem, tātad vieglāk ievainojama, kas var veicināt dažādu ādas saslimšanu rašanos vai jau hronisko slimību paasināšanos.

Ar sausu gaisu mājoklī pēdējo gadu laikā ir saskārušies 36% respondentu Latvijā, 32% aptaujas dalībnieki Lietuvā un 37% Igaunijā, liecina aptaujas rezultāti. Turklāt 21% Latvijā, 20% Lietuvā un 24% Igaunijā atzīst, ka par to ir sūdzējušies arī viņu ģimenes locekļi. Nereti telpu vēdināšana ziemā tiek aizmirsta, jo ārā ir auksts un, vēdinot telpas, auksts kļūst arī iekštelpās. Tomēr vēdināšana ziemā ir ļoti svarīga visas ģimenes veselībai, atzīst Briedis.

"Philips" veiktās aptaujas dati liecina, ka vairāk nekā 70% aptaujāto uzskata, ka konkrētajā valstī ir pārāk maz informācijas par sausa un piesārņota gaisa negatīvo ietekmi uz cilvēka veselību, pašsajūtu, risinājumiem un ieteikumiem. Bieži vien cilvēki nav zinoši un savas nezināšanas pēc gaisa kvalitātei telpās pievērš ļoti maz uzmanības. Problēmas rada arī strauja un bieža pārvietošanās no auksta, mitra gaisa uz siltu un sausu gaisu.

Neskatoties uz zināšanām par to, ka sauss un piesārņots gaiss ietekmē veselību, 61% respondentu Latvijā, 53% Lietuvā, 49% Igaunijā norāda, ka nav ne interesējušies, ne mērījuši gaisa kvalitāti telpās, kas liecina par to, ka cilvēki bieži vien saskaras ar veselības problēmām, jo jau sākotnēji ignorē problēmas cēloni.

Citi simptomi, kas var liecināt par sausu gaisu telpās, ir galvassāpes, acu apsārtums, pastiprināta miegainība, alerģijas saasināšanās un enerģijas trūkums. 

Svarīgi ir iegaumēt, ka vēlamais gaisa mitrums telpās ir no 40% līdz 60%. Savukārt pret gaisa piesārņojumu iekštelpās var cīnīties, izvēloties pareizos tīrīšanas līdzekļus, vēdinot telpas un nelietojot veselībai kaitīgas vielas, aerosolus un līdzekļus. Ieteicams savlaicīgi mērīt un noteikt gaisa mitruma un piesārņojuma kvalitāti telpās. 

"Philips" aptaujā piedalījās 1008 Latvijas, 1009 Lietuvas un 1000 Igaunijas iedzīvotāju vecumā no 16 līdz 60 gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.