Menu
 

SPKC: Daugavpilī mirusī sieviete ar trakumsērgu nav inficējusies Latvijā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - SPKC Foto - SPKC

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) piektdien saņēmusi no Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta “BIOR” informāciju, kas apliecina, ka Daugavpilī mirušai pacientei konstatētais trakumsērgas vīruss ģenētiski pieder vīrusiem, kas cirkulē Āzijā. Līdz ar to ir apstiprinājusies versija, ka sieviete ar trakumsērgu nav inficējusies Latvijā.

Kaut cilvēka inficēšanās no cilvēka ir drīzāk “teorētiska”, tomēr, ņemot vērā iespējamos riskus, ārstu uzmanība tiek pievērsta katram gadījumam, kad nevar izslēgt inficēšanās iespējamību, slimnieka siekalām nokļūstot uz cita cilvēka gļotādas, bojāto ādu vai brūces, piemēram, veicot slimnieka aprūpi vai kopšanu. Tādēļ SPKC epidemiologi turpina apzināt personas, kurām bija inficēšanās ziņā nozīmīgs kontakts ar pacienti. Sadarbībā ar ārstiem katrā konkrētajā gadījumā tiek veikta inficēšanās riska izvērtēšana un nepieciešamības gadījumā, pastāvot hipotētiskajam inficēšanās riskam, tiek nozīmēta vakcinācija pret trakumsērgu.

SPKC atgādina, ka vakcinācija pret trakumsērgu vienmēr ir nepieciešama pēc kontakta ar slimu vai iespējami slimu dzīvnieku (dzīvnieka kodums, saskrāpējums, slimā dzīvnieka siekalu nokļūšana uz gļotādām, bojātu ādu, brūcēs u. c.). Īpaša piesardzība ir nepieciešama ceļotājiem, kuri apmeklē trakumsērgas ziņā nelabvēlīgas valstis.

Pēdējie cilvēka trakumsērgas gadījumi Latvijā reģistrēti (pa vienam gadījumam gadā) 1993., 1996. un 2003. gadā. Pēdējo reizi trakumsērga dzīvniekiem Latvijā konstatēta 2012. gadā, no trakumsērgas brīvas valsts statuss Latvijai piešķirts 2015. gadā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.