Menu
 

Krimuldas muižā piedāvā mākslas terapijas sesijas Apriņķis.lv

  • Autors:  Vera Grāvīte, Krimuldas muižas sabiedrisko attiecību speciāliste
Publicitātes foto Publicitātes foto

Aizvadītajā gadā rehabilitācijas centra “Krimulda” kolektīvā uzņēma mākslas terapeiti Vitu Beinerti, kas ar mākslas terapijas palīdzību var mazināt emocionālus traucējumus, uzvedības problēmas, ēšanas traucējumus, mācīšanās traucējumus, ar stresu saistītus, neirotiskus traucējumus, sensorus un fiziskus traucējumus, garīgās attīstības traucējumus.

Vita Beinerte pirms tam strādājusi rehabilitācijas centrā “Līgatne” un SIA “OnPlate” projekta “Veselīgs rīdzinieks” ietvaros, kā arī sadarbojusies ar vairākām organizācijām – nodibinājumu “Palidzesim.lv”, “Cerību spārni” un citām. Viņa atzīst, ka mākslas terapija Latvijā ir salīdzinoši jauna ārstniecības metode un tikai 10 gadus – kā profesija. “Tās ietvaros tiek izmantota māksla un radošais process terapeitiskā kontekstā, lai uzlabotu un veicinātu cilvēka psihisko, emocionālo un fizisko labklājību,” skaidro V. Beinerte.

– Kas ir mākslas terapeits?

– Mākslas terapiju Latvijā var apgūt Rīgas Stradiņa universitātē Rehabilitācijas fakultātē, iegūstot maģistra grādu veselības aprūpē un vizuāli plastiskās mākslas terapeita kvalifikāciju – tādējādi mākslas terapeits ir ārstniecības persona, kurš savu darbu veic, sadarbojoties ar veselības aprūpes speciālistiem, multiprofesionālas vai daudzdisciplināras komandas sastāvā. Latvijā mākslas terapija ir viena no četrām mākslu terapijas specializācijām (līdzās mūzikas, deju un kustību, drāmas terapijai), kurā izmanto mākslu un radošo procesu terapeitiskā kontekstā, lai uzlabotu un veicinātu cilvēka garīgo, emocionālo un fizisko labklājību.

– Kas notiek mākslas terapijas sesijās?

– Mākslas terapijā cilvēks tiek aicināts savas domas, jūtas un vajadzības uzzīmēt, uzgleznot, izveidot no māla vai plastilīna, salikt kā kolāžu no attēliem vai atrast citu piemērotu mākslinieciskās izteiksmes veidu. Mākslas terapijā tiek izmantoti gan vārdi, gan bezvārdu “valoda”. Mākslas terapijā svarīgs ir radošais process un tā rezultāts, pārdomas un arī saruna ar mākslas terapeitu pirms un pēc radošā procesa, ņemot vērā katra vēlmes un iespējas. Mākslas terapija notiek drošā un atbalstošā vidē profesionāla mākslas terapeita klātbūtnē, kas palīdz mērķtiecīgi organizēt un vadīt mākslas terapijas procesu atbilstoši katra vajadzībām, vēlmēm un iespējām.

– Cik ilga ir mākslas terapijas sesija?

– Mākslas terapijas sesijas var notikt gan individuāli gan grupā, un sesijas ilgumus ir 30/60/90 minūtes.

– Kāda iepriekšējā sagatavošanās ir nepieciešama?

– Mākslas terapijā nav nepieciešama iepriekšējā pieredze vai prasmes kādā no mākslas veidiem. Pierastie skaistuma standarti te nav būtiski, galvenais ir radošais un terapeitiskais process un iegūtā pieredze.

– Vai ir vecuma ierobežojumi?

– Dalībai mākslas terapijā nav vecuma ierobežojuma.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.