Menu
 

Šogad plānoti vismaz 16 pasākumi ar mērķi aktualizēt problēmas un celt sabiedrības izpratni par medmāsu profesiju

  • Autors:  LETA
Izglītības un zinātnes ministrijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktora vietniece Dace Jansone un Latvijas Universitātes prorektors Valdis Segliņš piedalās Starptautiskā māsu un vecmāšu gada atklāšanas preses konferencē. Foto – LETA Izglītības un zinātnes ministrijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktora vietniece Dace Jansone un Latvijas Universitātes prorektors Valdis Segliņš piedalās Starptautiskā māsu un vecmāšu gada atklāšanas preses konferencē. Foto – LETA

Lai veicinātu sabiedrības izpratni par māsu un vecmāšu profesijas nozīmi veselības aprūpes sistēmā visa gada garumā ar Veselības ministrijas (VM) līdzdalību tiks organizēti vairāki pasākumi, tostarp arī kā viens no lielākajiem - paneļdiskusija par māsu profesijas reformām 13.februārī.

Pasaules Veselības organizācija, atzīmējot māsu profesijas pamatlicējas Florences Naitingeilas 200 dzimšanas dienu, 2020.gadu ir pasludinājusi par Starptautisko māsu un vecmāšu gadu.

Uzsverot šīs profesijas nozīmi veselības sistēmas funkcionēšanā šodien žurnālistiem tika stāstīts par kopumā 16 gaidāmajiem pasākumiem, kuru vidū arī ir konferences par pašreizējām reformām, profesijas atpazīstamību un līderību tajā, kā arī Baltijas valstu sadarbības pasākumi, kuros spriedīs par bērnu māsu nozīmi.

Līdztekus tiek plānotas vairākas izstādes kā, piemēram, septembrī notiekošā "Medbaltic 2020", kura pulcēs dažādu veselības nozaru speciālistus, profesionālās biedrības un medicīnas preču ražotājus no Latvijas un ārvalstīm.

Preses konferencē arī tika informēts par profesijas īpašo lomu ne tikai veselības aprūpes sistēmā, bet arī sabiedrībā. Veselības ministre Ilze Viņķele (AP), sniedzot ministrijas ieskatu, uzsvēra, ka "bez māsām veselības aprūpe ir ne vien kliba, bet arī dzīvotnespējīga". Ministre sniedza izklāstu par līdz šim paveikto, pieminot māsu kvalifikācijas iegūšanas reformu, viņa akcentēja sadarbības nozīmi starp ministriju un nozares pārstāvjiem.

Gan Latvijas lielo slimnīcu asociācijas (LLSA) vadītājs Valts Ābols, gan Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidente Ilze Aizsilniece preses konferencē uzsvēra sadarbības nozīmi starp dažādām veselības aprūpē strādājošo grupām.

Atsaucoties uz Rietumeiropu, Ābols sacīja, ka veselības aprūpē strādājošie ir "viena procesa līdzvērtīgi spēlētāji" un mudināja virzīties prom no uzskatiem, kas uz medicīnas darbiniekiem raugās caur hierarhisku prizmu. Savukārt Aizsilniece akcentēja, ka "ciešāka sadarbība novedīs pie labākiem rezultātiem veselības aprūpē".

Tikmēr Latvijas Māsu asociācijas (LMA) viceprezidente Ilze Ortveina mudināja raudzīties uz šo gadu kā uz iespēju gadu. Lai gan pagājušie trīs gadi Ortveinas skatījumā ir bijuši saspringti, viņa rosināja sekot līdzi pasaules tendencēm nozarē un uzrunāt sabiedrību, lai veicinātu izpratni par šo profesiju.

Jau iepriekš LMA prezidente Dita Raiska pauda uzskatu, ka visās veselības aprūpes sistēmās māsas un vecmātes kalpo kā tilts starp sabiedrību un veselības aprūpes iestādēm. Latvijas māsas un vecmātes aktīvi darbojas sabiedrības un veselības politikas attīstībā, veselības aprūpes reformēšanā, infekcijas slimību kontrolē, hronisko slimību aprūpē, profilaksē un veselības veicināšanā, kā arī vides veselības veicināšanā, mātes un bērna veselības aprūpē.

LMA prezidente norādīja, ka medmāsu profesijas aktualizācija būs vērsta arī uz darba devējiem, nozares augstāko vadību, politiķiem un sabiedrību, jo tādā veidā diskusiju par veselības aprūpē strādājošo stāvokli varētu celt valsts mērogā.

"Tā ir savā ziņā politiskā apņemšanās ne tikai ar vārdiem, bet arī ar darbiem - budžeta paaugstināšana veselības aprūpes nozarei, strādājošo māsu skaita palielināšana, māsu un vecmāšu saglabāšana darba tirgū, māsu lomu un kompetenču pārskatīšana," piebilst Raiska.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.