Menu
 

Pērn būtiski audzis Latvijas Ārstu biedrības jauno biedru skaits

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Pērn Latvijas Ārstu biedrībā (LĀB) iestājušās 256 fiziskās un 26 juridiskās personas, kas ir divas reizes vairāk nekā vidēji iepriekšējos gados, aģentūru LETA informēja biedrības prezidente Ilze Aizsilniece.

Šo gadu organizācija sākusi ar 2900 biedriem. Šogad biedru skaitu plānots palielināt par vēl vismaz 400 - līdz 3300, apņēmusies Aizsilniece. Šī gada pirmajās dienās biedrībai pievienojies vēl 21 jauns biedrs. "Mediķi ir apzinājušies savas kopības spēku, tāpēc vēlas aktīvi iesaistīties LĀB un citu profesionālo organizāciju darbībā," uzskata Aizsilniece.

Aizsilnieci īpaši priecējot pagājušā gadā sarīkotās divas protesta akcijas, kurās pie Saeimas kopā esot pulcējušies vairāk nekā 6000 veselības nozarē strādājošo, bet vēl vismaz tikpat daudz mediķu savu solidaritāti kolēģiem izrādījuši darba vietās, pie krūtīm piespraužot akcijas "Viena diena bez medicīnas personāla" pazīšanās zīmi "Vienoti par veselību!". LĀB prezidente klāstīja, ka īpaša nozīme pērnā gada protesta akcijās bija jaunajiem ārstiem un Latvijas Jauno ārstu asociācijai (LJĀA) un tās valdes priekšsēdētājam Kārlim Rācenim, kurš ir arī LĀB valdes loceklis.

"Mēs nevaram pievilt ne savus kolēģus, ne cilvēkus, kas mūs atbalsta, tāpēc aicinu jaunos ārstus stāties un aktīvi darboties gan Latvijas Jauno ārstu asociācijā, gan Latvijas Ārstu biedrībā," mudinājis LJĀA valdes priekšsēdētājs. Viņš uzsvēra, ka organizācijas ir gatavas arī turpmāk aktīvi paust savu nostāju par nozarē notiekošo.

Biedrības prezidente informēja, ka par LĀB biedru var kļūt jebkura fiziska persona ar ārsta vai zobārsta diplomu. Ārstu vai zobārstu profesionālās apvienības un biedrības organizācijā var iesaistīties kā juridiskas personas, kurām ir juridiskas personas statuss un kuru visi īstenie biedri ir tikai fiziskas personas ar ārsta vai zobārsta diplomu. LĀB vienreizējā iestāšanās maksa ir 45 eiro, bet regulārā gada biedra nauda - 30 eiro. LĀB biedri saņem žurnālu "Latvijas Ārsts" un atlaides tālākizglītības pasākumu apmeklēšanai.

LĀB ir dibināta 1988.gadā un tās mērķis ir Latvijas veselības aprūpes sistēmas un ārstu kvalifikācijas pilnveidošana, ārstu tiesisko, profesionālo un ekonomisko interešu aizstāvība, tautas veselības veicināšana, veselības aprūpes organizācijas uzlabošana un medicīnas izglītības sistēmas pilnveidošana, kā arī ārstu ētikas principu popularizēšana un to ievērošanas kontrole.

Biedrība sadarbojas ar Lietuvas Ārstu biedrību, Igaunijas Ārstu biedrību, Baltijas un Vācijas Ārstu biedrību. LĀB ir Pasaules Medicīnas asociācijas, Eiropas pastāvīgās ārstu komisijas un Eiropas medicīnas speciālistu asociācijas biedrs.

LĀB pārstāvji arī piedalās Saeimas komisiju sēdēs likumprojektu izstrādē, diskutējot par likumprojektiem, iesniedzot priekšlikumus un ieteikumus. Biedrība sadarbojas arī ar Veselības ministriju (VM) dažādu normatīvo aktu projektu izstrādē, kuri cieši skar profesionālos jautājumus. LĀB biedri un valdes locekļi darbojas VM Stratēģiskajā padomē un Galveno speciālistu institūcijā. Tāpat biedrība sadarbojas arī ar ministrijas pakļautībā esošajām iestādēm kā, piemēram, Veselības inspekciju un Veselības ekonomikas centru. LĀB sadarbojas ar citām medicīnas profesionālajām organizācijām, proti, LJĀA, Latvijas Māsu asociāciju un Latvijas Farmaceitu biedrību.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.