Menu
 

PVD 15% pārbaudīto mājputnu novietņu konstatējis nepilnības biodrošības pasākumu ievērošanā

  • Autors:  LETA
Foto - PVD Foto - PVD

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), ņemot vērā putnu gripas uzliesmojumus Eiropā, pēdējās divās nedēļās veicis pastiprinātas kontroles vairāk nekā 550 mājputnu novietnēs Latvijā un 15% konstatējis nepilnības biodrošības pasākumu nodrošināšanā, informēja dienestā. 

PVD norādīja, ka, neraugoties uz to, ka tieši savvaļas putni rada lielākos saslimšanas draudus, 15% pārbaudīto mājputnu novietņu savvaļas putni varēja brīvi piekļūt mājputnu pakaišiem, barībai, kā arī ēdināšanas un dzirdināšanas vietām, līdz ar to paaugstinot dažādu slimību, tostarp putnu gripas risku.

Tajā pašā laikā PVD atzina, ka vairums mājputnu turētāju Latvijā izprot situācijas nopietnību un pret biodrošības prasību ievērošanu izturas atbildīgi, tās ievērojot.

Dienestā atgādināja, ka gadījumā, ja kādā no mazajām saimniecībām tiktu konstatēta putnu gripa, tās tuvumā esošās komerciālās novietnes ciestu finansiālus zaudējumus, jo putnu gripas apkarošanas periodā karantīnas zonā būtu ierobežojumi mājputnu, to olu, mājputnu gaļas un gaļas produktu realizācijai. Turklāt valsts līmenī tiktu noteikti eksporta ierobežojumi. 

PVD mājputnu turētājus aicina ievērot biodrošību, tostarp turēt mājputnus slēgtā telpā, nodrošināt sevi un darbiniekus ar darba vai maiņas apģērbu un apaviem, nepieļaut nepiederošu personu piekļuvi mājputnu turēšanas vietai, mājputnu barošanu un dzirdināšanu organizēt mītnē vai norobežotā teritorijā.

Tāpat mājputnu turētājiem jānodrošina, lai mājputnu barībai un pakaišiem nevarētu piekļūt savvaļas putni, kā arī mājputnu turētāji nedrīkst piedalīties tirgos, izstādēs, skatēs un citos pasākumos ar mājputnu piedalīšanos. Aizliegta arī izbraukuma tirdzniecība ar mājputniem un inkubējamām olām, kā arī aizliegts mājputnus izmantot medībās.

Jau vēstīts, ka putnu gripas draudu dēļ PVD janvāra otrajā pusē sāka pastiprinātas mājputnu novietņu pārbaudes. Lai minimizētu risku, ka putnu gripas uzliesmojuma dēļ tiek radīti ierobežojumi putnkopības nozares uzņēmumiem, pastiprinātās pārbaudes prioritāri tiek veiktas mājputnu novietnēs, kas atrodas desmit kilometru rādiusā ap komerciālajām putnu novietnēm.

PVD arī aicinājis mājputnu turētājus mājputnus nelaist ārpus telpām vai nožogotām konstrukcijām vēl pirms 7.februāra, kad šī prasība būs obligāta, kā arī stingri ievērot biodrošību, nepieļaujot mājputnu kontaktu ar savvaļas putniem. 

Aizdomās par mājputnu saslimšanu ar putnu gripu nekavējoties jāziņo praktizējošam veterinārārstam vai PVD. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.