Menu
 

Finansiālu atbalstu par darbu reģionos varēs saņemt arī zobārsti

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Lai uzlabotu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību ārpus Rīgas, Veselības ministrija paplašina mediķu loku, kas var saņemt finansiālu atbalstu, izvēloties strādāt reģionos. Ministru kabinets 11. februārī apstiprināja grozījumus attiecīgajos Ministru kabineta noteikumos.

Kā informē Veselības ministrijas preses sekretāre Anna Strapcāne, izvēloties pārcelties strādāt ārpus Rīgas, ārstniecības personas var saņemt finansiālu atbalstu. Veselības ministrija šādu mehānismu izveidojusi ar Eiropas Sociālā fonda atbalstu. Tas nozīmē, ka ārstniecības persona, kura piekrīt strādāt ārpus galvaspilsētas vismaz piecus gadus, sniedzot valsts apmaksātus pakalpojumus, var saņemt vienreizēju pārcelšanās kompensāciju (arī par katru ģimenes locekli) un pirmos divus gadus arī finansiālu atbalstu, lai segtu dzīvošanas izdevumus. Piemēram, ārsts, kuram ir laulātais un divi bērni, kompensācijā par darbu ārpus Rīgas saņemtu 13,09 tūkstošus eiro.

Līdz šim ārstniecības personu interese bijusi liela, taču, lai ārpus Rīgas dzīvojošajiem iedzīvotājiem veselības aprūpes pakalpojumi, tai skaitā zobārstniecība, būtu vēl pieejamāki, paplašināts ārstniecības personu loks, kas var pieteikties atbalstam. Kompensācijas par darbu reģionā varēs saņemt arī Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā un Valsts asinsdonoru centrā strādājoši mediķi, zobārsti, kas vēlas sniegt valsts zobārstniecības pakalpojumus reģionos, kā arī sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas strādājošie ārsti, ārstu palīgi, fizioterapeiti, ergoterapeiti māsas un māsu palīgi. Piemēram, attiecībā uz zobārstniecību Veselības ministrija cer, ka šādā veidā izdotos vismaz uz pieciem gadiem piesaistīt zobārstus valsts apmaksātu pakalpojumu sniegšanai ārpus Rīgas, palīdzot risinot bērnu zobārstniecības pieejamības jautājumus reģionos, skaidro A. Strapcāne.

Kopš 2018. gada 25. jūlija līdz šā gada 5. februārim kopumā parakstīti 508 kompensācijas līgumi. Tas nozīmē, ka uz reģioniem devušās strādāt 508 ārstniecības personas, tostarp 69 ārsti, 83 medicīnas māsas, 245 māsas palīgi, 90 ārsta palīgi, divi ergoterapteiti, 11 fizioterapteiti un astoņas vecmātes. Līdz šim kompensācijās izmaksāti aptuveni 3,8 miljoni eiro. Šāda veida atbalsts ārstniecības personām, kuras ir gatavas doties strādāt ārpus Rīgas, būs pieejams līdz pat 2023. gada beigām, norāda ministrijas pārstāve.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.