Menu
 

Aptauja: Vairāk nekā pusei Latvijas iedzīvotāju līdz 50 gadu vecumam ir redzes problēmas

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Vairāk nekā pusei jeb 57% Latvijas iedzīvotāju līdz 50 gadu vecumam ir redzes problēmas, liecina optikas un optometrijas pakalpojumu sniedzēja Baltijas valstīs "OC Vision" kopā ar starptautisko briļļu lēcu ražotāju "Essilor" veiktā pētījuma rezultāti.

Vairums jeb 65% iedzīvotāju Latvijā ir vecāki par 40 gadiem un aptaujā secināts, ka 95% viņiem nezina, kas ir vecuma tālredzība. Taču vairāk nekā puse jeb 60% saprot, ka vecumā pēc 40 gadiem redzes pasliktināšanās ir normāls process.

Tāpat aptaujā noskaidrojies, ka 71% iedzīvotāju virza tekstu tālāk no acīm, lai labāk redzētu. Vairāk nekā puse jeb 57% iedzīvotāju nezina, ka redzes pārbaudi var veikt pie optometrista optikas veikalos, lai gan patiesībā optometrists pilda funkcionālā speciālista darbu. Piektdaļas aptaujāto ieskatā redzi var pārbaudīt jebkurš optikas veikala darbinieks, lai gan patiesībā neviena modernā tehnoloģija pilnībā nevar aizvietot optometristu.

Aptuveni divas trešdaļas jeb 69% iedzīvotāju, kas vecāki par 40 gadiem, pārbauda redzi retāk nekā reizi gadā. Mazāk nekā desmitā daļa jeb 6% iedzīvotāju pēc 40 gadiem lieto brilles ar progresīvajām briļļu lēcām.

Puse jeb 50% iedzīvotāju uzskata, ka digitālo ekrānu ierobežošana palīdzēs uzlabot redzi. Gandrīz trešdaļa jeb 30% iedzīvotāju uzskata, ka tieši digitālie ekrāni ir redzes problēmu cēlonis.

"Essilor" pārstāvis Ādams Mamoks teica, ka presbiopijas jeb vecuma tālredzība ir dabisks novecošanas process, pārsniedzot četrdesmit gadu slieksni. Taču jebkurā vecumā ir svarīgi rūpēties par acu veselību, ne tikai koriģējot redzi, bet arī aizsargājot acis pret dažādu ārējās vides faktoru nelabvēlīgo iedarbību.

"OC Vision" valdes priekšsēdētājs Jānis Dzenis teica, ka patlaban cilvēkiem vecumā pēc 40 gadiem var nodrošināt tādu pašu redzes komfortu kā jaunībā. Ņemot vērā iedzīvotāju mūža ilguma paaugstināšanos, pārsniedzot četrdesmit gadu vecumu, ir ieteicams izmantot moderno tehnoloģiju iespējas, lai baudītu redzes komfortu jebkurā vecumā.

Optometriste Jeļena Stūriška teica, ka presbiopija ir fizioloģisks process, kas notiek dabīgi un kam jāpielāgojas. Lielākā daļa cilvēku vecuma tālredzību atzīst, bet mēģina tam pretoties. Pirmā pazīme - cilvēki nesaskata mazos burtus un viņiem ir grūtības lasīt. Vecuma grupā līdz 50 gadiem 66% cilvēku lasot tekstu novieto tālāk no acīm.

Stūriška piebilda, ka redzes problēmas rodas normāla novecošanās procesa rezultātā, taču daudzi uzskata, ka redzi bojā tieši datora ekrāni. Daļēji tā ir taisnība, jo datora ekrāni sasprindzina redzi un acīm ir lielāka slodze.

Aptauja rāda, ka puses respondentu ieskatā viens no risinājumiem redzes problēmām ir acis nogurdinošu aktivitāšu samazināšana, kas tiešām palīdz, sacīja Stūriška. Tikai 10% kā risinājumu redzes problēmām uzskata lasāmbriļļu iegādi. Vairums jeb 65% respondentu tā vietā, lai dotos pie speciālista, mēģina uzlabot redzes veselību ar labāku apgaismojumu.

Eksperte ieteica, ka redzes problēmu gadījumā vajadzētu tomēr vajadzētu sākt lietot tām piemērotas brilles. Vēlams vismaz reizi gadā veikt redzes pārbaudi pie speciālista. Stūriška piebilda, ka no uztveres viedokļa brilles ir moderni lietot. Mūsdienās pastāv uzskats, ka brilles ļauj cilvēkam izskatīties inteliģentākam, padara izskatu jauneklīgāku. Labākā izvēle pēc 40 gadu vecuma ir individuāli piemeklētas brilles ar progresīvajām briļļu lēcām.

"OC Vision" sadarbībā ar "Essilor" sācis akciju "Laiks redzēt 40+" progresīvo briļļu lēcu kampaņa", kuras galvenais mērķis ir popularizēt zināšanas par presbiopiju un risinājumiem, kā atvieglot dzīvi ar šo problēmu, lietojot progresīvās brilles. Akcija ir vērsta uz visiem cilvēkiem, kuri pārsniedz 40 gadu vecumu, kad redze sāk pasliktināties fizioloģisku faktoru dēļ, lai iedrošinātu ikvienu regulāri pārbaudīt redzi un izglītotu par progresīvājām briļļu lēcām.

"Online CAWI" aptauja par presbiopijas un progresīvo briļļu lietošanu Latvijā veikta 2019.gada septembrī, ņemot par pamatu reprezentatīvo izlases grupu n=522 proporcionāli Latvijas iedzīvotāju skaitam vecuma grupā 40-55. Aptauju pasūtīja "Essilor Group by PBS Sp. z o.o.".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.