Menu
 

Vai lētāks ir arī labāks? Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

No šā gada 1. aprīļa ārsti, izrakstot valsts kompensējamos medikamentus, receptēs norādīs zāļu starptautisko nepatentēto nosaukumu, bet aptiekās pacientam tiks izsniegtas lētākās līdzvērtīgas terapeitiskās efektivitātes zāles. Veselības ministrijas speciālistu aprēķini liecina, ka par aptuveni 20% samazināsies pacientu līdzmaksājums, bet kopējais ietaupījums naudas izteiksmē būšot 20 miljoni eiro. Par šo summu būšot iespēja paplašināt valsts kompensējamo medikamentu sarakstu.

“Rīgas Apriņķa Avīze” pētīja, kā īsti izpaudīsies jaunā kārtība, kā arī uzzināja ģimenes ārstu viedokli par šo jauninājumu.

Lietojamos medikamentus noteiks ārsti, ar farmaceitiem “tirgošanās” nenotiks

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas preses sekretāre Anna Strapcāne, skaidrojot, kā dzīvē izpaudīsies jaunā kompensējamo medikamentu izrakstīšana un iegāde, skaidro: “Ja receptē izrakstīts starptautiskais nepatentētais nosaukums, pacientam aptiekā tiks izsniegtas lētākās līdzvērtīgas terapeitiskās efektivitātes zāles. Atšķirībā no līdzšinējās kārtības pacientam netiks piedāvātas citas (dārgākas) līdzvērtīgas efektivitātes zāles, ja vien lētākās zāles būs pieejamas lieltirgotavā.”

Pacientiem jāņem vērā, ka aptiekā nekāda “tirgošanās” vairs nenotiks. Pat ja pircējs būs maksātspējīgs un gribēs iegādāties medikamentus no tā sauktā dārgā gala, farmaceits viņam pilnīgi neko šajā jautājumā nevarēs palīdzēt. Aptieku darbiniekiem strikti būs jāievēro normatīvā akta prasība – piedāvāt tikai un vienīgi lētākās zāles ar atbilstošu sastāvu.

Pacientiem nav jāuztraucas par to, ka jaunā kārtība vairs neļaus aptiekā saņemt ārsta individuāli piemeklētās un gadu gadiem lietotās zāles, it īpaši tad, ja ir kontrindikācijas to nomaiņai, piemēram, alerģiska reakcija vai kas cits. Ģimenes ārstam vai speciālistam būs tiesības pacientiem izrakstīt iepriekš lietotos medikamentus, tikai ambulatorajā kartē būs jāieraksta to lietošanas medicīniskais pamatojums.

“Ja ārsts secina, ka pacientam ir medicīniska nepieciešamība lietot tikai konkrēta ražotāja zāles, viņš kompensācijas kārtības ietvarā var turpināt izrakstīt konkrēta ražotāja zāles. Taču, ja medicīniskas nepieciešamības pacientam lietot konkrēta ražotāja zāles nav, ārsts lieto zāļu vispārīgo nosaukumu, un aptiekas pienākums šādā gadījumā ir izsniegt tādas zāles, kurām ir vismazākais līdzmaksājums (zemākā cena). Gadījumā ja kompensējamo medikamentu sarakstā ir divas vai vairāk medikamentu ar pilnīgi vienādu mazāko cenu, pacients pats varēs izvēlēties, kuras no tām iegādāties. Aptiekas nebūs tiesīgas izsniegt dārgākās zāles, izņemot gadījumu, ja konstatēta zāļu nepieejamība. Šādā veidā tiks veicināta konkurence starp medikamentu ražotājiem, lai faktiski vienādu zāļu gadījumā arī to cenas būtu vienādi zemas,” uzsver Veselības ministrijas preses sekretāre.

Jāatceras – par medicīnisku pamatojumu nav un nebūs uzskatāms pacienta teiktais, ka viņš vienkārši negrib lietot citas zāles. Tādai viņa vēlmei būs jābūt pamatotai un saskaņotai ar mediķi.

Ģimenes ārsti jauno sistēmu vērtē kā cilvēktiesību pārkāpumu

Sējas un Ropažu novada ģimenes ārste Kristīne Birzniece-Bērziņa, vērtējot jauno valsts kompensējamo medikamentu izrakstīšanas un iegādes sistēmu, ir skarba: “Tas ir pilnīgs sviests! Uzskatu, ka tā ir cilvēktiesību pārkāpšana. Cilvēkam ir jābūt tiesībām un iespējai izvēlēties.” Daktere atklāj, ka ir runājusi ar personām, kuras šo jauno sistēmu aizstāv. Viņa jautājusi, vai pašas savām vajadzībām tās pirktu lētāko, bet sev nezināmo medikamentu, vai tomēr iegādātos to, ko parasti lietojušas, un visos gadījumos atbilde bijusi, ka labāk gribētu to, ko parasti, – labāko, lai arī dārgāko.

“Kāpēc mēs liedzam cilvēkiem iespēju izvēlēties? Te ir runa par izvēles tiesībām! Kāpēc lētās saulespuķu eļļas vietā daudzi izvēlas pirkt daudz dārgāko "Extra Virgin" olīveļļu? Te runa ir par naudu. Ja cilvēks var atļauties, kāpēc lai viņš sev nepirktu kvalitatīvākus medikamentus? Es negribu pirmdienas rītā rupji runāt, bet atzīšos, ka mani tas ļoti kaitina. Es katru dienu darbā sastopos ar to, ka pacienti nāk un saka, ka viņiem neesot laba pašsajūta, ka sirds klapējas… Pirmais jautājums, ko vienmēr uzdodu, ir, vai nav tikuši nomainīti medikamenti. Gandrīz katru dienu ar to saskaros,” atklāj Birzniece-Bērziņa.

Ģimenes ārste uzskata, ka situācijā, kad cilvēks nevar nopirkt dārgākus medikamentus, lai viņš pērk vismaz tos lētos. Turklāt daudzās situācijās lētākie medikamenti tiešām pilda savu funkciju. “Es nevienu nelobēju, man neviena zāļu firma nemaksā, man par tām ir gluži vienalga. Tomēr es uzskatu, ka jaunajā sistēmā nav visi varianti līdz galam izstrādāti,” pauž pieredzējusī mediķe.

Runājot par medikamenta ķīmisko nosaukumu jeb SNN, Kristīne Birzniece-Bērziņa saka: “Es ļoti šaubos, vai mūsu klibā “E-veselība” to vispār spēs sagremot. Zāļu ķīmiskajiem nosaukumiem jau būtu jābūt “E-veselības” sistēmā, lai tos no turienes varētu paņemt. Protams, ejošākajiem medikamentiem es sastāva ķīmiskos nosaukumus zinu, bet tos, kuri tiek izmantoti retāk, man būtu jāpaskatās. Tie nosaukumi ir gari un sarežģīti. Ja nebūs iespēja tos paņemt turpat no sistēmas, receptes izrakstīšana prasīs ļoti ilgu laiku. Vismaz šobrīd, cik es zinu, “E-veselības” sistēmā tādas iespējas nav.”

Arī Baldones ģimenes ārste Dace Ročāne pauž līdzīgu viedokli: “Man liekas, ka tas būs briesmīgi. Paredzu, ka pacienti būs apjukuši, aptiekāri būs pārslogoti, bet mums, ģimenes ārstiem, izjuks visas iepriekšējās iestrādes. Turklāt izskatās, ka jaunais medikamentu izrakstīšanas process būs ārkārtīgi laikietilpīgs. Es tiešām nezinu, kā tas būs.” Arī viņa uzskata, ka ar jauno sistēmu tiks ierobežotas pacientu tiesības – sanāk, ka tagad cilvēkiem piespiedu kārtā no pierasta un efektīva medikamenta pēkšņi būs jāpāriet uz kaut ko pavisam citu. Citu medikamentu ārtsts varēšot izrakstīt tikai tad, ja lētākais nedarbosies. “Līdz 1. aprīlim vēl ir laiks, un es šo laiku izmantošu, lai kārtīgāk iepazītos ar jauno sistēmu un labi apdomātu, kā būs pareizāk darīt,” sarunas noslēgumā teic Dace Ročāne.

Veselības ministrijas sagatavotā papildu informācija

Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas pasūtītā un pētījumu kompānijas “Berg Research” 2019. gada septembrī veiktā aptauja liecina, ka gandrīz puse (45,8%) respondentu finansiālu apsvērumu dēļ nevar atļauties lietot ārstu nozīmētu zāļu terapiju. Šo pacientu veselības stāvoklis kļūst komplicētāks, un ārstēšanas izmaksas pieaug gan pacientam, gan valstij. Pamatojoties uz pētījumiem, ģenēriskās zāles darbojas tāpat kā oriģinālās zāles.

Arī sirds un asinsvadu slimību gadījumā secināts, ka nav pierādījumu tam, ka oriģinālās zāles darbojas labāk nekā ģenēriskās. Līdz ar to nav pamatoti apgalvojumi, ka dārgākas zāles viena zāļu vispārīgā nosaukuma ietvarā ir labākas vai sliktākas par citām. Taču atsevišķos gadījumos cilvēkam var būt individuāla nepanesība pret kādu no zāļu palīgvielām. Parasti šādiem gadījumiem nevajadzētu pārsniegt 5% robežu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.