Menu
 

Covid-19 dēļ katoļu baznīca ļauj Svēto misi neapmeklēt vecākiem cilvēkiem un bērniem

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Rūpējoties par ticīgo dzīvību un veselību, Romas katoļu baznīca ļāvusi vecākā gada gājuma cilvēkiem un bērniem jaunā koronavīrusa izplatīšanās laikā nepiedalīties svētdienas Svētajā misē līdz 4.aprīlim.

Romas katoļu baznīcas Latvijā Bīskapu konference lēmusi ļaut nepiedalīties Svētajā misē cilvēkiem, kuri izjūt lielas bailes no inficēšanās, un cilvēkiem, kuriem ir kādas infekcijas izpausmes. Pēdējā minētā personu kategorija tiek aicināta palikt mājās, izvairoties no riska pakļaut inficēšanās riskam citus.

Baznīca apgalvo, ka tie, kuri godprātīgi izmantos šo atbrīvojumu no pienākuma piedalīties Svētajā misē, nebūs pakļauti grēkam.

Ikvienu, kas svētdienā minēto iemeslu dēļ paliks mājas, katoļu baznīca aicina uz kopīgu ģimenes lūgšanu, īpaši lūdzoties par visiem, kas slimo, par ārstiem un par epidēmijas izbeigšanos.

Tāpat tiek lūgts respektēt Ārlietu ministrijas lūgumu nedoties ārzemju ceļojumos, lai pēc skolēnu brīvlaika Latviju nepāršalktu jauns slimības uzliesmojums.

Latvijas Bīskapu konference lēmusi 19.martu, Svētā Jāzepa svētkus, izsludināt par lūgšanu dienu, saucot uz Dievu, lai viņš pasargā Latviju no vīrusa epidēmijas. Visās Latvijas katoļu baznīcās Svētā mise jāsvin šai nodomā.

Baznīca atgādināja, ka ticīgajiem jāņem vērā, ka, noskūpstot baznīcā esošo krustu, kā arī izmantojot svētīto ūdeni, vienmēr pastāv risks tālāk nodot un saņemt dažādu slimību izraisītājus, tāpēc to darīt vai nedarīt ir individuāls lēmums.

Vienlaikus tiek atgādināts, ka veikt relikviju pagodināšanu var, tikai saņemot svētību ar tām, nevis noskūpstot tās, un Svētās mises laikā miera sveicienu īstenot var nevis sarokojoties, bet viegli paklanoties.

Priesteri tiek aicināti īpaši rūpēties par roku mazgāšanu pirms dievkalpojumiem un izmantot dezinfekcijas līdzekļus pirms un pēc Svētās Komūnijas dalīšanas ticīgajiem, kā arī biktskrēslu lodziņus iespēju robežās aizklāt ar caurspīdīgu plēvi.

Vēl papildus katoļu baznīca aicina priesterus rast iespēju baznīcas dienas laikā turēt atvērtas, lai cilvēkiem būtu iespēja veltīt laiku lūgšanai un adorācijai un arī pašiem veltīt laiku, lai cilvēkus uzklausītu grēksūdzē.

Šogad, Žēlsirdības gadā pāvesta Franciska izsludināto adorāciju "24 stundas Jēzum", kas paredzēta 20.martā un 21.martā, aicina veltīt kā īpašu lūgšanas, gavēņa un gandarīšanas laiku nodomā par epidēmijas izbeigšanos.

Tāpat priesteri tiek mudināti, ievērojot visus higiēnas noteikumus, neatteikt slimnieku un vecāka gada gājuma cilvēku apmeklēšanu un sakramentālu apkalpošanu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.