Menu
 

Covid-19 dēļ čempionātus var nepabeigt Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Foto – Māris Geidāns, basket.lv, Ritvars Raits Foto – Māris Geidāns, basket.lv, Ritvars Raits

Koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijas valdība izsludināja ārkārtējo situāciju, un tas radikāli ietekmējis visu sporta dzīvi. Tāpat kā gandrīz visā pasaulē, arī Latvijā šobrīd sacensības nenotiek, arī trenēšanās iespējas ir ļoti ierobežotas. “Rīgas Apriņka Avīze” skaidroja, ko šajā laikā dara Pierīgas sportisti – florbolisti, basketbolisti un vieglatēti.

Latvijas “Elvi” florbola līgu vīriešiem Covid-19 ietekme pārsteidza izslēgšanas spēļu laikā. Sešas komandas vēl cīnījās ceturtdaļfinālā, bet pašreizējā valsts vicečempione “Latvijas Hipotēka/Oxdog Ulbroka” sērijā ar 4:0 jau bija uzvarējusi Liepājas komandu “Kurši/Ekovalis” un kā pirmā iekļuva pusfinālā. Latvijas Florbola savienība (LFS) šobrīd tikai apturējusi visus savus turnīrus, tiesa, vismaz pagaidām neizskatās, ka čempionāti tiks pabeigti.

Ulbrokas komandas galvenais treneris Andris Pīlups telefonsarunā “Rīgas Apriņķa Avīzei” pastāstīja, ka florbolisti šobrīd ir tieši tādā pašā situācijā, kā visi sportisti, – nenotiek ne spēles, ne treniņi. Vēl pirms Stopiņu novada pašvaldības domes lēmuma par to, ka uz laiku aizliegts izmantot sporta bāzes, tostarp Ulbrokas sporta kompleksu, florbolisti paši nolēma pārtraukt treniņus un nepiedalīties Latvijas čempionāta spēlēs.

Kā uzsvēra Pīlups, LFS valde sākotnēji lēma izslēgšanas spēles tomēr turpināt, aizvadot tās bez skatītājiem. Ļoti iespējams, ka ulbrokiešu publiskais paziņojums par atteikšanos spēlēt lika valdei mainīt savu lēmumu, apturot visu turnīru norisi. Kamēr pastāv kaut neliela cerība, ka čempionāts tomēr tiks pabeigts un medaļnieki noskaidroti, “Latvijas Hipotēka/Oxdog Ulbroka” savu dalību nav atsaukusi.

Pīlups gan uzskata, ka loģiskāk būtu šo čempionātu tomēr pārtraukt un jaunos čempionus šogad nenoskaidrot. Tādi lēmumi attiecībā uz florbolu jau pieņemti daudzās valstīs. LFS šobrīd iepauzē un uz kaut ko cer. Ulbrokas florbolistu treneri pagaidām saviem spēlētājiem sūta individuālos treniņu plānus, lai viņi varētu sevi uzturēt vismaz fiziskajā formā. Tajā pašā laikā, kā prognozē Andris Pīlups, diez vai kas normalizēsies un nostabilizēsies agrāk par vasaras nogali. Tāpēc nez vai ir saprātīgi solīt florbolistiem, ka viņiem šajā sezonā vēl būs jāspēlē…


Ķekavā dzīvo divi pasaules vicečempioni 3x3 basketbolā – Agnis Čavars un Nauris Miezis. Viņi šo panākumu guva pērn jūnijā, spēlējot kopā ar jelgavnieku Edgaru Krūmiņu un ventspilnieku Kārli Lasmani. Šis sporta veids kļuvis par olimpisko, tāpēc Latvijas komanda cerēja startēt arī Tokijas olimpiskajās spēlēs… Tagad gan atliekot tikai gaidīt.

Kā pastāstīja Agnis Čavars, kad sākusies visa šī jezga ar vīrusu un pandēmiju, basketbolisti atradušies treniņnometnē Tenerifē. Bijis plānots, ka Latvijas izlase no Tenerifes taisnā ceļā dosies uz olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru Indijā, kam bija jānotiek no 18. līdz 22. martam, bet tas atcelts, tāpēc latviešiem nācās lidot mājās. Tagad mūsu basketbolisti dzīvojas pa mājām, paši ievēro karantīnu, kā arī gaida, kādi norādījumi sekos no Starptautiskās basketbola federācijas.

Gluži bez treniņiem basketbolisti gan nav palikuši – sportiskā formā viņi sevi uztur, nodarbojoties āra laukumos un brīvā dabā – reizēm Ķekavā, citreiz Mārupē. Ņemot vērā to, ka gaisa temperatūra vēl ir diezgan zema, bumbu treniņos viņi neizmanto. Trenēties ārā sportistiem atļāvuši Latvijas Olimpiskās vienības mediķi. Protams, tiek ievērota maksimāla piesardzība – treniņi notiek mazās grupiņās (pa diviem, trim sportistiem) un ieturot distanci vienam no otra.

Turnīri nenotiek visā pasaulē, ne tikai Latvijā, tāpēc tādā pašā situācijā ir arī visi Latvijas izlases konkurenti. Šobrīd basketbolistiem atliek tikai gaidīt un censties uzturēt sevi formā. Mūsējos nebaida tas, ka Tokijas olimpiskās spēles varētu tikt pārceltas uz nākamo gadu – viņi vienalga centīšoties uz tām nokļūt. Cerības to izdarīt latviešiem esot, jo ne jau kurš katrs var kļūt par pasaules vicečempionu.


Ikšķilietis Patriks Gailums ir viens no Latvijas labākajiem jaunajiem škēpmetējiem. Šogad viņa galvenais mērķis bija kvalificēties Tokijas olimpiskajām spēlēm, kā arī piedalīties vēl vairākās augstākā līmeņa vieglatlētikas sacensībās.

Patriks Gailums atzīst, ka valstī izsludinātā ārkārtējā situācija viņu kā sportistu ietekmējusi ļoti, galvenokārt jau tādēļ, ka ir slēgtas visas sporta bāzes. Tāpat atceltas visas ieplānotās sacensības, piemēram, Eiropas ziemas kausa izcīņa, kam pagājušās nedēļas nogalē bija jānotiek Portugālē. Pirms tam bijusi ieplānota treniņnometne turpat Portugālē, un arī tā nenotika. Nākamajā mēnesī šķēpmetējam vajadzēja trenēties Spānijā, bet arī šim plānam jau svītra pāri…

Šobrīd Latvijas olimpiskās vienības sportistiem, kuri pēdējā laikā nav apmeklējuši ārzemes, vismaz atļauts saviem treniņiem izmantot bāzi Mežaparkā. Realitātē tā ir vienīgā vieta, kurp var doties un izmantot svaru zāli un vingrošanas telpas. Protams, skriet krosu var jebkurā vietā. Taču šķēpmetējam svarīgi ir darboties arī ar šķēpu. Pamētāt to viņš varētu kaut vai Ikšķiles Ādamlauka futbola laukumā, taču tur Gailums vēl neesot bijis, jo parasti to darot Rīgas Tehniskās koledžas stadionā – kopā ar citiem šķēpmetējiem.

Pašreizējo situāciju Patriks Gailums vērtē kā samērā skarbu, jo šobrīd nav nekādas skaidrības par vasaras sezonu – vai tā būs, bet varbūt nemaz nebūs…Turklāt šis ir olimpiskais gads, kurā Gailums cerēja izpildīt normatīvu, lai varētu startēt Tokijā. Protams, ļoti svarīgas sacensības būtu arī Eiropas čempionāts, kam augustā būtu jānotiek Francijas galvaspilsētā Parīzē. Taču ir liela neziņa par to, kas būs un kā būs.

Katrā ziņā, kā uzskata sportists, jātrenējas ir tik un tā, jo tikpat labi viss šis trakums var pēkšņi beigties un jau maijā viss varētu atgriezties vecajās sliedēs. Tiesa, jāskatās, kas notiks, jo šobrīd cerību, ka viss drīz atrisināsies, paliek arvien mazāk un mazāk. Jau visu ziemu daudz tika darīts, lai uzlabotu sportisko formu, tādēļ tik vienkārši to zaudēt negribētos. Pat ja vienu sezonu nāksies izlaist, dzīve ar to nebeigsies – būs citas sezonas, rezumē šķēpmetējs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.