Menu
 

Perevoščikovs: Saglabājot stingru monitoringu, varētu domāt par konkrētu drošības pasākumu mīkstināšanu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Saglabājot stingru monitoringu, varētu domāt par konkrētu drošības pasākumu mīkstināšanu, šādu nostāju pirmdienas preses konferencē pauda Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Vienlaikus epidemiologs atzina, ka drošības pasākumu mīkstināšana nenozīmētu ārkārtējās situācijas atcelšanu. Vaicāts par tās potenciālo pagarināšanu, Perevoščikovs sacīja, ka, viņaprāt, "tā būtu jāturpina vismaz trīs nedēļas".

Mums bija laiks sagatavot veselības aprūpes sistēmu Covid-19, pauda Perevoščikovs, skaidrojot, ka patlaban ir ieviesti attiecīgie drošības pasākumi, lai tādējādi kontrolētu infekcijas izplatīšanos veselības aprūpes iestādēs. Piemēram, individuālie aizsardzības līdzekļi slimnīcās ir pieejamāki nekā iepriekš, viņš teica.

Pie minētā secinājuma epidemiologs nonācis, jo pagājušajā nedēļā novērots saslimušo skaita sarukums. SPKC informācija liecina, ka aizvadītajā nedēļā tika konstatēti 187 jauni saslimšanas gadījumi, kamēr nedēļu iepriekš - 217.

"Neskatoties uz to, ka testēšana tika palielināta, novērojams samazinājums pozitīvo testu īpatsvarā no 3% līdz 2,7%," klāstīja Perevoščikovs.

"Šie dati kopumā liecina, ka notikusi epidemioloģiskās situācijas stabilizēšanās," pauda epidemiologs, norādot, ka tas arī ir skaidrojams ar ieviestajiem sociālās distancēšanās pasākumiem, kā arī citiem profilaktiskiem pasākumiem.

Kā vēstīja SPKC eksperts, pēc saslimšanas datiem, mēs izskatāmies labāk nekā vairums Eiropas valstu. Liels izmeklējumu apjoms sniedz iespēju konstatēt vieglus saslimšanas gadījumus, turklāt savlaicīgi tika veikti nepieciešamie drošības pasākumi, viņš teica.

Perevoščikovs akcentēja, ka tiek novērota stabilizācija, vienlaikus gan atzīstot, ka izteikt turpmākas prognozes vēl ir pāragri.

Jau ziņots, ka pēdējā diennaktī noteikti vien deviņi jauni saslimšanas gadījumi ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19, kamēr kopumā līdz šim zināms par 542 inficētām personām.

Iepriekšējā diennaktī veikti 773 izmeklējumi personām ar aizdomām par Covid-19, savukārt kopumā līdz šim Latvijā veikti 21 453 izmeklējumi.

Patlaban 44 pacienti ir stacionēti, tajā skaitā 39 ar vidēju slimības gaitu, bet pieci - ar smagu.

Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis nedēļas nogalē norādīja, ka salīdzinot ar citām valstīm, Latvijā Covid-19 pandēmijas krīzē izskatās pieklājīgi. Viņš sacīja, ka Latvijā patlaban "cilvēkiem atļauts kustēties samērā brīvi un arī skaitļos, salīdzinot ar citām valstīm, izskatāmies pieklājīgi".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.