Menu
 

Ārsti Apinis un Ērglis lūdz atvieglot noteiktos ierobežojumus bērnu un jauniešu fizisko aktivitāšu norisēm

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Ārsti Pēteris Apinis un Andrejs Ērglis vērsušies pie Valsts prezidenta Egila Levita, Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (VL-TB/LNNK), premjerministra Krišjāņa Kariņa (JV) un veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) ar iniciatīvu atvieglot noteiktos Covid-19 ierobežojumus, kas saistīti ar jauniešu fiziskajām aktivitātēm, lasāms ārstu atklātajā vēstulē.

Tajā skaidrots, ka ārsti atbalsta virkni noteikto ierobežojumu, tostarp pašizolāciju, taču aicina valdību pārskatīt stingrās izolēšanas pozīcijas atsevišķās jomās, kas ir saistītas ar fizisko aktivitāšu norisi.

Proti, vēstulē aicināts atjaunot sporta skolu un interešu izglītības sporta nodarbību darbu ārpus telpām - stadionos, parkos, mežā, pludmalē un tamlīdzīgi. Vēstules autoru ieskatā, kolektīvi nodarbojoties ar vispārattīstošiem vingrojumiem brīvā dabā, vingrotāji var atrasties trīs līdz četru metru attālumā viens no otra, tādējādi nepalielinot vīrusa izplatīšanos.

Vienlaikus ārsti lūdz Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) izstrādāt normatīvus par bērnu sporta atjaunošanu sporta zālēs un baseinos, proti, cik bērnu drīkst vienlaikus trenēties, cik bērnu drīkst vienlaikus uzturēties baseinā, nepalielinot iespējamo vīrusu slodzi, vai ir nepieciešams pastiprināt baseinu ūdens sanitārijas normas, kādi ir noteikumi telpu ventilēšanai, bērnu blīvumam ģērbtuvēs, noteikt dušu lietošanu pēc treniņa tikai mājās un tamlīdzīgi. Tiklīdz normatīvi ir izstrādāti, autori aicina atjaunot sporta nodarbību pieejamību bērniem arī iekštelpās un baseinos.

Savu lūgumu vēstules autori pamato ar to, ka trešdaļa Latvijas bērnu sirgstot ar adipozitāti vai lieko svaru, bet vairāk nekā puse Latvijas bērnu ikdienā arī pirms Covid-19 pandēmijas nepietiekami nodarbojās ar sportu un fiziskām aktivitātēm. 

Autoru ieskatā, fiziskas aktivitātes ir ne tikai bērnu fiziskās veselības jautājums, bet arī bērnu kognitīvās attīstības jautājums, tās novērš iespējamu psihisku spriedzi, ilgstoši atrodoties vienveidīgā vidē, un iespējamu vardarbību mājās. 

Ārsti izceļ, ka ierobežojumi nedrīkst apdraudēt arī pārējo Latvijas iedzīvotāju veselību. Fizisko aktivitāšu ierobežošana saasina sirds un asinsvadu, plaušu, iekšējās sekrēcijas dziedzeru slimības, paātrina un palielina onkoloģijas slimību risku. 

Vēstules autoru ieskatā, labākais līdzeklis, kā viegli pārciest vīrusa slimību, ir paaugstināt savu nespecifisko imunitāti, ko var paveikt ar kustībām un sportu. 

Jau ziņots, ka Ministru kabinets otrdien lēma pagarināt Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā izsludināto ārkārtējo situāciju līdz 12.maijam. Šajā laikā ārtelpās ir aizliegts pulcēties vairāk par diviem cilvēkiem vai vienas mājsaimniecības locekļiem. Tāpat stingri nosacījumi jāievēro tirdzniecības vietām, tostarp, apmeklētājiem vienam starp otru ir jāievēro divu metru distance, savukārt tāda pat distance starp galdiņiem ir jānodrošina ēdināšanas vietās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.