Menu
 

Piegādāta pirmā centralizēti iegādāto individuālo aizsardzības līdzekļu krava Covid-19 ierobežošanai

  • Autors:  LETA
Virszemes apkalpošanas uzņēmuma "Havas Latvia" darbinieki aizsargtērpos starptautiskajā lidostā "Rīga" izkrauj no lidmašīnas kravu – kastes ar aptuveni vienu miljonu sejas masku –, kuru no Urumči starptautiskās lidostas Ķīnā uz Latviju atgādāja aviokompānija "airBaltic" ar otro īpašo kravas lidojumu. Foto: LETA Virszemes apkalpošanas uzņēmuma "Havas Latvia" darbinieki aizsargtērpos starptautiskajā lidostā "Rīga" izkrauj no lidmašīnas kravu – kastes ar aptuveni vienu miljonu sejas masku –, kuru no Urumči starptautiskās lidostas Ķīnā uz Latviju atgādāja aviokompānija "airBaltic" ar otro īpašo kravas lidojumu. Foto: LETA

Piektdien Latvijai piegādāta pirmā centralizēti iegādāto individuālo aizsardzības līdzekļu krava Covid-19 izplatības ierobežošanai, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijā.

Piektdien starptautiskajā lidostā "Rīga" piegādāta nepieciešamo individuālo aizsardzības līdzekļu krava ar aptuveni 1,5 miljoniem vienreizlietojamām medicīniskām maskām no Ķīnas. Tā kļuvusi par pirmo šāda veida kravu, kas iegādāta centralizēti. Latvijas nacionālajā lidsabiedrībā "airBaltic" aģentūra LETA noskaidroja, ka šī centralizēti iegādāto individuālo aizsardzības līdzekļu krava ir "airBaltic" veiktais otrais īpašais kravas lidojums uz Urumči starptautisko lidostu Ķīnā un no tās, uz Latviju atgādājot sejas maskas un respiratorus.

"airBaltic" trīs piloti un divi tehniķi ar "Airbus" "A220-300" lidmašīnu vienā virzienā starp starptautisko lidostu Rīga un Urumči starptautisko lidostu 4815 kilometru garo lidojumu veica bez apstājas ciešā sadarbībā ar Ārlietu ministriju, "AirLink Aviation services" un "airBaltic" kravas pārvadājumu pārstāvi, loģistikas kompāniju "Wish Global". Kopējais lidojuma laiks uz Urumči starptautisko lidostu Ķīnā ilga sešas stundas, bet lidojums atpakaļ – 10.aprīlī – ilga sešas stundas un 50 minūtes. 

Biedrības "Baltijas–Ķīnas uzņēmējdarbības, kultūras un izglītības sadarbības aģentūra" valdes priekšsēdētāja Sigita Trukšāne aģentūrai LETA pastāstīja, ka ar attiecīgo reisu un Latvijas vēstniecības Ķīnā atbalstu uz Latviju atvests arī 10 000 aizsargmasku ziedojums, kuras biedrība sagādāja kopā ar "Beijing Shengshi Huayi Industries Co., Ltd.,". Maskas ziedotas Bērnu slimnīcas fondam, un tālāk tās tiks nodotas Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai. 

Ministru kabinets 2.aprīlī atbalstīja Valsts centralizēto rezervju iepirkumu grupas izveidi Aizsardzības ministrijā, uzdodot Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centram veikt Covid-19 izplatības ierobežošanai nepieciešamo individuālo aizsarglīdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu centralizētos iepirkumus visu valsts institūciju vajadzībām, veidojot rezerves vismaz trīs mēnešu apjomā. 

Valsts centralizēto rezervju iepirkumu grupu vada Aizsardzības ministrija, un tajā strādā Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra un Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Nacionālo veselības dienestu un citām institūcijām.

Tāpat ziņots, ka 29.martā pēc Nacionālā veselības dienesta pieprasījuma "airBaltic" jau veica īpašu kravas lidojumu uz Urumči starptautisko lidostu Ķīnā un atpakaļ, uz Latviju atgādājot 900 000 sejas masku un 80 000 respiratoru 619 kastēs, kravas apjomam veidojot 5,1 tonnu jeb 47 kubikmetrus.

"airBaltic" sadarbībā ar "Wish Global" un ar "Airlink Aviation Services" tehnisko atbalstu ir izstrādājusi piegādes ķēdes risinājumu kravas pārvadājumiem no praktiski jebkuras Ķīnas lielās pilsētas uz Baltijas valstīm, lai tālāk, izmantojot pasažieru lidmašīnas, apmierinātu pieaugošo pieprasījumu pēc kravas pārvadājumiem no Ķīnas uz Eiropu Covid-19 krīzes laikā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.