Menu
 

Valdība nosaka 30.jūniju kā dīkstāves perioda beigu termiņu (papildināta)

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Par dīkstāves perioda beigu termiņu noteikts 30.jūnijs, ceturtdien lēma valdība, atbalstot Kultūras ministrijas (KM) ierosinājumu.

KM uzsvēra, ka Ministru kabineta noteikumi par dīkstāves pabalstu Covid-19 izplatības ietekmētām pašnodarbinātām personām nosaka, ka dīkstāves periods ir no 14.marta uz noteiktu laiku, bet ne ilgāk, kā ir spēkā valdības lēmums par ārkārtējo situāciju.

Dīkstāves pabalsta mehānisms ir īstermiņa risinājums pašnodarbināto personu ienākumu un iztikas līdzekļu zuduma kompensēšanai, kuras ārkārtējās situācijas dēļ nevar gūt ieņēmumus no saimnieciskās darbības. Ņemot vērā, ka valstī esošā epidemioloģiskā situācija neļauj noteikt precīzu termiņu, līdz kuram valstī būs nepieciešams turpināt ārkārtējo situāciju, KM rosināja noteikt 30.jūniju par dīkstāves perioda beigu termiņu.

Līdz ar grozījumiem Ministru kabineta noteikumos par dīkstāves pabalstu pašnodarbinātām personām, kuras skārusi Covid-19 izplatība, valdība precizējusi dīkstāves perioda ilgumu, lai novērstu pašnodarbinātām personām pilnīgu ienākumu un iztikas līdzekļu zaudējumu.

Ņemot vērā, ka kopā ar dīkstāves pabalstu, gadījumos, kad tā apmērs ir zemāks par 180 eiro, kā arī situācijās, kad persona nekvalificējas dīkstāves pabalstam, tiek izmaksāts dīkstāves palīdzības pabalsts, arī šī atbalsta mehānisma termiņš tiek pagarināts līdz 30.jūnijam.

Pie dīkstāves pabalsta tiek veikta piemaksa 50 eiro apmērā par katru apgādībā esošu bērnu. Attiecīgi, arī šī atbalsta forma tiek pagarināta līdz minētajam termiņam.

Labklājības ministrijas aplēses liecina, ka, lai nodrošinātu piemaksu personām, kuru dīkstāves pabalsts nepārsniedz 180 eiro, no 14.marta līdz 30.jūnijam būs nepieciešami 2,08 miljoni eiro, kas nodrošinātu piemaksu vidēji 71 eiro apmērā trīs ar pusi mēnešu garumā kopumā 8371 personai.

Savukārt, lai piešķirtu dīkstāves palīdzības pabalstu no 14.marta līdz 30.jūnijam tiem, kuri nekvalificējas dīkstāves pabalstam, būs nepieciešami 6,2 miljoni eiro, par kuriem šāds atbalsts varētu tikt nodrošināts kopumā 9843 personām.

Tikmēr, lai izsniegtu piemaksas par apgādībā esošu bērnu, valdība plāno atvēlēt kopumā 689 010 eiro, tādējādi nodrošinot šo piemaksu trīs ar pusi mēnešu garumā.

Kopumā, visām trīs minētajām pozīcijām valdība atvēlēs 8,97 miljonus eiro, kas ir par 5,63 miljoniem eiro vairāk nekā iepriekš piešķirts laika periodam no 14.marta līdz 14.maijam.

LETA jau vēstīja, ka līdz trešdienas pēcpusdienai Valsts ieņēmumu dienests (VID) izmaksājis dīkstāves pabalstus 10 630 123 eiro apmērā. VID dīkstāves pabalstus izmaksājis 5479 darba devēju 31 488 darbiniekiem, kā arī 2068 pašnodarbinātām personām.

Pabalsti 10 011 593 eiro apmērā izmaksāti kopumā 31 488 darbiniekiem pēc 5479 uzņēmumu iesniegumiem. Savukārt pēc 2068 pašnodarbināto personu iesniegumiem izmaksāti pabalsti kopumā 618 530 eiro apmērā.

VID pieprasīto dīkstāves pabalstu izmaksā piecu darbdienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas, pārskaitot pabalstu uz iesniegumā norādīto darbinieka kontu.

Kopumā Covid-19 radīto negatīvo seku mazināšanai valsts līdz šim lēmusi atvēlēt ap četriem miljardiem eiro.

(papildināta ar 5.-10.rindkopu)

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.