Menu
 

Veselības ministrija: Atbraucējiem lidostā un ostā Covid-19 testus vairs neveiks (papildināta)

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Veselības ministrija Foto - Veselības ministrija

No pirmdienas, 18.maija, atsākoties regulārajiem lidojumiem, atbraucējiem no ārvalstīm Covid-19 testus vairs neveiks lidostā vai ostā uz vietas, bet šīs personas testiem varēs pieteikties vispārējā kārtībā, piemēram, sazinoties ar savu ģimenes ārstu vai zvanot pa tālruni 8303.

Veselības ministrija uzsver, ka šīm personām 14 dienas ir jāievēro pašizolācija, izņemot, ja cilvēks atbraucis no Lietuvas vai Igaunijas un nav bijis citās ārvalstīs.

Līdz šim Covid-19 analīžu nodošanu lidostā un ostā nodrošināja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD), ja tika organizēti repatriācijas reisi. Tagad, atsākoties daļai regulāro reisu, pieņemts lēmums, ka personas atgriežoties no ārvalstīm, analīžu nodošanai varēs pieteikties vispārējā kārtībā un doties uz analīžu nodošanas punktiem. Uz analīzēm, tāpat kā līdz šim, var nosūtīt arī ģimenes ārsts.

Veselības ministrija arī norāda, ka personām, kuras atgriežas no ārvalstīm, ir jāievēro obligāta 14 dienu pašizolācija. Izņēmums – pašizolācija nav jāievēro, ja cilvēks pārvietojas Baltijas valstīs. Tas nozīmē, ka brīvi var doties uz Lietuvu un Igauniju, ievērojot konkrētās valsts noteiktos piesardzības pasākumus.

Lai samazinātu epidemioloģiskos riskus starptautiskajās lidostās, vienlaikus nodrošinot pasažieru un gaisa kuģu apkalpošanu, satiksmes ministrs ir izdevis rīkojumu par nosacījumiem starptautisko pasažieru gaisa pārvadājumu veikšanai.

Rīkojums nosaka, ka lidostās ir jāuzrauga personu skaits pasažieru terminālī un pasažieru plūsma jāorganizē tā, lai neveidotos drūzmēšanās. Lidostās ieeja pasažieru terminālī ir atļauta tikai tiem pasažieriem, kuri var uzrādīt iekāpšanas karti vai rezervācijas apstiprinājumu tās pašas dienas lidojumam. Pasažieri audiālā vai vizuālā formātā ir jāinformē par piesardzības pasākumu ievērošanu lidostas teritorijā.

Pasažieriem pirms ierašanās lidostā ir jāiepazīstas ar lidostas un aviokompāniju ieviestajiem drošības pasākumiem. Ieejot pasažieru terminālī un atrodoties tajā, pasažieriem no 7 gadu vecuma ir jālieto medicīniskā maska vai respirators. Tāpat pasažieriem jāievēro savstarpēja divu metru distance; izņēmums ir ne vairāk kā divas personas, vienas mājsaimniecības locekļi vai pasažieri ar nepilngadīgiem bērniem.

(papildināta ar 5.-7.rindkopu)

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.