Menu
 

Dumpis: Nav iemesls uztraukumam un Covid-19 atvieglojumu izvērtēšanai

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Patlaban nav iemesls uztraukumam un Covid-19 atvieglojumu izvērtēšanai, jo netiek novērots slimnīcās ievietoto pacientu skaita pieaugums vai lielāka skaita savā starpā nesaistītu atsevišķu pacientu parādīšanās, aģentūrai LETA sacīja Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

Lai gan pagājušajā nedēļā kopējais Covid-19 atklāto gadījumu skaits pieauga, tas bija saistīts ar uzliesmojumiem, kuri, kā norāda infektologs, atklājās plānotu pārbaužu laikā un tika veiksmīgi kontrolēti.

Par situācijas pasliktināšanos varētu liecināt slimnīcās ievietoto pacientu skaita pieaugums vai lielāka skaita savā starpā nesaistītu atsevišķu pacientu parādīšanās, skaidro infektologs, piebilstot, ka "tas būtu iemesls uztraukumam un atvieglojumu izvērtēšanai". 

"Pagaidām tas netiek novērots, un situāciju valstī joprojām var uzskatīt par kontrolētu," pauž Dumpis.

Komentējot pagājušajā nedēļā pieredzēto pieaugumu jaunatklāto pacientu skaitā, infektologs norāda, ka tas ir saistīts ar daudziem savā starpā saistītiem gadījumiem sociālā aprūpes namā un patversmē.

"Tādi notikumi ir arī bijuši iepriekš," zināja teikt infektologs, argumentējot, ka "līdz šim visi lielie uzliesmojumi ir veiksmīgi kontrolēti, un tiem nav bijusi ietekme uz kopējo epidemioloģisko situāciju valstī".

Vienlaikus liela daļa pozitīvi testēto ir asimptomātiski, kas pēc Dumpja paustā nozīmē, ka viņiem nav nepieciešama medicīniska palīdzība un jāievēro tikai izolācijas režīms.

Jau ziņots, ka aizvadītajās septiņās dienās Latvijā atklāts par 26% vairāk Covid-19 gadījumu nekā nedēļu iepriekš, liecina aģentūras LETA veiktie aprēķini, balstoties uz Slimību un profilakses kontroles centra publiskotajiem datiem.

Nedēļā no 4.maija līdz 10.maijam Latvijā tika reģistrēti 50 Covid-19 gadījumi, bet nedēļā no 11.maija līdz 17.maijam - 63 gadījumi. Tādējādi nedēļas laikā atklāto jaunā koronavīrusa slimnieku skaits palielinājies par 13 cilvēkiem jeb 26%.

Pagājušajā nedēļā gan tika veikts par 2,51% vairāk Covid-19 testu nekā nedēļu iepriekš, tomēr, neraugoties uz to, arī pozitīvo testu īpatsvars pret nedēļas laikā veikto testu kopskaitu ir palielinājies no 0,43% līdz 0,53%.

Būtiska daļa no pagājušajā nedēļā atklātajiem Covid-19 gadījumiem ir saistīta ar infekcijas uzliesmojumu Priekuļu novadā esošajā sociālās aprūpes centrā "Mārsnēni", kur, pēc pēdējiem datiem, ar jauno koronavīrusu sasirguši četri darbinieki un 17 iemītnieki.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.