Menu
 

Dumpis: Pēc ES ārējo robežu atvēršanas iebraucējiem no Krievijas, ASV, Dienvidamerikas būtu noteikti jādodas pašizolācijā

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Ja tuvākajā nākotnē tiktu atvērtas Eiropas Savienības (ES) ārējās robežas, iebraucējiem no Krievijas, ASV, Dienvidamerikas, kā arī vēl citiem reģioniem būtu noteikti jādodas 14 dienu pašizolācijā, aģentūrai LETA norādīja Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

Kā vēstīts, ES augstais ārlietu pārstāvis Žozeps Borreljs nesen sacījis, ka dalībvalstīm tiks ieteikts atvērt savas ārējās robežas ceļotājiem no blokā neietilpstošajām valstīm, sākot ar 1.jūliju.

Latvijas apstākļos tieši iebraucēji patlaban ir vislielākais epidemioloģiskais apdraudējums, turklāt ļoti grūti kontrolējams, atzīmēja speciālists. 

"Tie nekādā veidā nav epidemioloģiski, bet gan ekonomiski argumenti, kuru pamatā ir tūrisma veicināšana," komentējot minēto ieceri, izteicās infektologs, piebilstot, ka pret tūrismu šajā laikā izturas ļoti rezervēti.

Tomēr infektologs neizslēdz, ka, iespējams, tuvākā nākotnē ceļošanu varētu atsākt ar Āzijas valstīm, jo atsevišķās valstīs situācija tur ir labāka nekā Eiropā.

Savukārt Veselības ministrijas komunikāciju speciāliste Anna Strapcāne aģentūrai LETA norādīja, ka šim ES ieteikumam ir rekomendējošs raksturs. "Attiecībā uz ceļojumiem uz trešajām valstīm Latvijas pozīcija joprojām ir piesardzīga," atzīmēja ministrijas pārstāve. Tas atteicas it īpaši uz valstīm, kur 14 dienu kumulatīvie saslimstības rādītāji uz 100 000 iedzīvotājiem ir virs 15 gadījumiem.

"Šo jautājumu nevajadzētu sasteigt, īpaši ņemot vērā, ka citās valstīs saslimstības rādītāji ir augstāki," skaidroja Strapcāne. Tāpat, pēc viņas paustā, būtu jāņem vērā, ka valstu dati var nebūt salīdzināmi, jo valstīs, kur veic vairāk testu, var atklāt vairāk saslimušo un otrādi.

Veselības ministrija aizvien aicina rūpīgi izvērtēt jebkura ceļojuma nepieciešamību, apzinoties risku veselībai.

Jau ziņots, ka pagājušajā diennaktī, veicot 1911 Covid-19 testus, inficēšanās atklāta četriem cilvēkiem, kamēr vēl 28 pacienti izveseļojušies.

Līdz šim Latvijā veikti 133 557 Covid-19 izmeklējumi, saslimušas 1108 personas, no kurām 30 mirušas, bet 903 izveseļojušās. Tādējādi patlaban ar Covid-19 turpina slimot 175 cilvēki.

Nacionālā veselības dienesta dati liecina, ka pēdējās diennakts laikā stacionēts viens pacients ar Covid-19, kamēr kopumā stacionāros ārstējas seši pacienti - to vidū pieci ir ar vidēji smagu, bet viens ar smagu slimības gaitu. Līdz šim no stacionāra izrakstīti 172 pacienti, taču šis skaitlis ietver gan atlabušos, gan mirušos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.