Menu
 

Mediķiem ziņo par pārkarsušiem dārziņos strādājošiem sirmgalvjiem

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Aizvadītajā diennaktī mediķi nav saņēmuši vairāk izsaukumu karstuma radīto seku dēļ, kā parasti, informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD).

NMPD klāstīja, ka sestdien nav saņemts daudz izsaukumu karstuma radīto seku dēļ, tomēr esot bijušas atsevišķas epizodes, kad mediķu palīdzība bijusi nepieciešama.

Dienestā informēja, ka motīvi, kāpēc karstā laikā paliek slikti, ir saistīti ar nepietiekama šķidruma uzņemšanu, galvas nepasargāšanu un fizisko slodzi. Pēc NMPD sniegtās informācijas, sestdien tika saņemti izsaukumi par gados vecākiem cilvēkiem, kuri strādājuši savos dārziņos vai pagalmos dienas karstajā laikā, kā arī vairāki izsaukumi saņemti par bērniem, kuri pa dienu atradušies tiešā saulē bez galvassegām.

Dienestā atgādināja, ka, lai saudzētu savu veselību, karstajās dienās mediķi iesaka pēc iespējas mazāk dienas vidū uzturēties tiešajos saules staros. Tāpat mediķi rekomendē uzņemt šķidrumus pietiekamā daudzumā, izvēlēties atbilstošu apģērbu, kā arī rūpēties par bērniem un sirmgalvjiem.

Šajās dienās noteikti nevajadzētu visu dienu gulšņāt pludmalē, dienas vidū rušināties dārzā vai ilgstoši veikt fiziski smagu darbu. Tāpat tveice nav piemērots laiks aktīvai sportošanai, sevišķi laikā, kad saule ir visintensīvākā - no plkst.11 līdz 15.

Bīstami ilgstoši atrasties saulē ir maziem bērniem, viņiem ieteicams uzturēties ēnā vai vēsās iekštelpās. Svarīgi ir raudzīties, lai bērni regulāri padzertos un, uzturoties ārā, valkātu cepuri vai lakatiņu. Nekādā gadījumā nedrīkst atstāt mazuļus vienus pašus mašīnā un slēgtās telpās. Tāpat bērni var pārkarst, guļot nevēdinātās un karstās iekštelpās, kā arī ilgstoši uzturoties ratiņos.

Dienests aicina ņemt vērā, ka ilgstoša karstuma ietekme var saasināt hronisku slimību norises gaitu, tāpēc ar ģimenes ārstu jāpārrunā, kā karstajās dienās pasaudzēt savu veselību. Cilvēkiem, kuri slimo ar hroniskām saslimšanām, tostarp sirds asinsvadu slimībām, karstā laikā precīzi jāievēro ārsta norādījumi par medikamentu lietošanu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.