Menu
 

Kādam ir jābūt uzturam, ja slimo ar podagru vai esi onkoloģijas pacients? Apriņķis.lv

  • Autors:  Anita Baumane, rehabilitācijas centra “Krimulda” uztura speciāliste
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Veselam cilvēkam, kas uzņem sabalansētu uzturu, nebūtu jāsatraucas par to, ka organismam nepieciešamās uzturvielas un kalorijas ir par maz vai pa daudz. Pārtikas produkti dabiski satur dažādu pamata uzturvielu daudzumu (olbaltumvielas, ogļhidrātus, taukus), kā arī vitamīnus un minerālvielas. Organismam ir nepieciešamas sabalansēts uzturs, jo tas nodrošina visas uzturvielas, lai tas spētu pilnvērtīgi funkcionēt. Tomēr ir gadījumi, kad būtu jāpievērš īpaša uzmanība ikdienas uzturam ko ēdam.

Onkoloģijas pacientiem atbilstošs ikdienas uzturs ir vēl svarīgāks un atbildīgāks. Vēža pacientiem uzturā jāiekļauj produkti, kurus veselam cilvēkam rekomendē ierobežot. Piemēram, ļaundabīga audzēja pacientiem būtu jāuzņem produktus ar augstu tauku un kaloriju daudzumu, lai izvairītos no pārmērīga svara zuduma. Pacienti, kam ir pilnvērtīga diēta viņu ārstēšana norit labāk, jo organisms ir nodrošināts ar nepieciešamajām kalorijām un uzturvielām.

Ļoti būtiski ir uzņemt pietiekami olbaltumvielas, t.i. nedaudz vairāk nekā parasti (1-1,6 g/kg dienā), ja ar uzturu neuzņem atbilstošu olbaltumvielu daudzumu, organisms, lai uzturētu dzīvības procesus, sāk noārdīt muskuļa masu un daudz vēlāk arī iekšējos orgānus un šie procesi pazemina organisma aizsargspējas cīnīties ar slimību.

Sirds un asinsvadu saslimšanas ir viena no nāves iemesliem pasaulē, tā liecina Amerikas Sirds asociācijas dati. Pareizs un atbilstošs uzturs var samazināt iespējas saslimt ar sirds slimībām. Atturoties no pārtikas produktiem, kas satur piesātinātos taukus vai transtaukus, tā vietā izvēloties pārtikas produktus ar augstu polinepiesātināto tauku daudzumu, piemēram, omega-3 taukskābes, kas satur treknās zivis un mononepiesātinātos taukus, piemēram, olīveļļu.

Neaizmirstot iekļaut ikdienas uzturā augļus, dārzeņus, pilngraudu produktus, kā piemēram, baltmaizes vietā izvēlēties rudzu maizi, kā arī piedomājot par produktiem ar zemu sāls saturu, jo liels sāls patēriņš ikdienā ietekmē asinsspiediena paaugstināšanos, kas ir viens no galvenajiem sirds un asinsvadu slimību veicinātājiem.

Ļoti svarīgi ir sekot holesterīna rādītājiem, šobrīd pēc jaunajiem kardiologa ieteikumiem, holesterīna līmeni pirmo reizi vajadzētu pārbaudīt 5 – 6 gadu vecumam, jo par sirds veselību ir jādomā jau no bērnības. Sākot no 18 gadu vecuma, katram noteikti ir jāzina savs holesterīna līmenis!

2.tipa cukura diabēts ir viena no izplatītākajām slimībām pasaulē. Tā ir slimība, kuru nereti izprovocējam paši – nepareizi ēdot, maz kustoties, esot ar lieku ķermeņa svaru. Uzturam ir noteicoša loma terapijā, kā arī fizisko aktivitāšu regulāra ieviešana ikdienas paradumos, jo tas būtiski var uzlabot diabēta ārstēšanu.  Cukura līmeni asinīs paaugstina ne tikai saldumi, bet visi ogļhidrātus saturošie produkti, tādēļ būtiski ir saprast atšķirību starp saliktajiem jeb labajiem un vienkāršajiem jeb sliktajiem ogļhidrātiem  (cukuriem). Pareizs uzturs pacientiem var normalizēt cukura līmeni asinīs un aizstāt medikamentus.

Podagra ir hroniska slimība, kuras izplatība pasaulē katru gadu aug. To sasaista ar pieaugošiem sliktajiem uztura paradumiem – alkohola patēriņu (īpaši alu un stiprajiem dzērieniem), savukārt zemākais risks alkoholisko dzērienu vidū ir vīnam. Ar purīnu bagātīgas pārtikas, īpaši dzīvnieku valsts (pagatavotas gaļas un jūras produktu), fruktozi dabiski saturošu dzērienu (piemēram, apelsīnu sula) un ar to saldinātu dzērienu (dažādu limonāžu) lietošana veicina urīnskābes palielināšanos.

Konstatēts, ka C vitamīns palielina urīsnkābes izdalīšanos caur nierēm, tāpēc to var izmantot kā papildinājumu podagras ārstēšanas laikā, kā arī ķiršu un to dabiskās sulas un  mērena kafijas lietošana.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.