Menu
 

Kariņš: "Baltijas burbulis" ar piektdienu "de facto" vairs nepastāvēs

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Lietuvā un Igaunijā pieaugot saslimstībai ar Covid-19, tā dēvētais "Baltijas burbulis" ar piektdienu "de facto" vairs nepastāvēs, trešdien valdības sēdē atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Kopš maija Latvija, Lietuva un Igaunija atcēla ierobežojumus personu pārrobežu ceļošanai starp Baltijas valstīm, tādējādi izveidojot tā dēvēto "Baltijas burbuli". Bez ierobežojumiem Lietuvā, Igaunijā un Latvijā var ceļot Baltijas valstu valstspiederīgie un personas, kurām ir tiesības uzturēties šajās valstīs, ja šīs personas pēdējās 14 dienās nav bijušas ārpus Baltijas valstīm, ja tām nav noteikta pašizolēšanās, kā arī ja ceļotājiem nav elpošanas ceļu infekcijas pazīmes.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) valdības pārstāvjus informēja par datiem, kas liecina, ka 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotājiem 2.septembrī Lietuvā ir 16,28, bet Igaunijā - 14,72. 

Viņš atsaucās uz sarunu ar Baltijas valstu kolēģiem, kuri pauda bažas par saslimstības rādītāju pieaugumu savās valstīs, vienlaikus vaicājot, vai Latvija piekristu ieviest pagaidu noregulējumu, nepiemērojot prasību par obligātu 14 dienu pašizolāciju, ja cilvēks atgriežas Latvijā no Lietuvas vai Igaunijas.

Ārlietu ministrs piebilda, ka gadījumā, ja Latvija nepiekritīs pagaidu noregulējumam, valdībai būs jālemj par šīs situācijas risināšanu pierobežā, piemēram, Valkā un Valgā.

Kariņš pauda sarūgtinājumu par to, ka, neskatoties uz iepriekš panāktu vienošanos, Baltijas valstis tomēr atšķirīgi piemērojušas epidemioloģiskās drošības prasības, kā rezultātā Lietuvā un Igaunijā saslimstība ar Covid-19 pieaug.

Premjers uzsvēra, ka viņš neatbalsta priekšlikumu atcelt pašiozlācijas prasības cilvēkiem, kuri būs ieradušies no Lietuvas. "Es kā valdības vadītājs to neatbalstu. Kā mēs varam attaisnot pašizolācijas neievērošanu ar vienu teritoriju, ja tas apdraud mūsu veselību," pauda Kariņš.

Vienlaikus premjers piebilda, ka situācija ar pierobežu ir jārisina, tāpēc nav izslēgts, ka šonedēļ varētu tikt sasaukta valdības ārkārtas sēde.

Premjera viedoklim pievienojās arī veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.