Menu
 

Valdība par pašizolācijas sliekšņa celšanu diskutēs vien tad, ja to rosinās epidemiologi

  • Autors:  LETA
Grafika - SPKC/LETA Grafika - SPKC/LETA

Patlaban valdības dienaskārtībā nav iekļauts jautājums par robežvērtības, no kuras uz valsti tiek attiecināta pašizolācijas prasība, celšanu no 16 līdz 25 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju, taču šis jautājums tiks skatīts, ja to rosinās Veselības ministrijas eksperti, pirmdien preses konferencē pēc valdības koalīcijas partneru sanāksmes sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

"Mēs esam vadījušies un turpināsim vadīties pēc epidemiologu profesionālajiem ieteikumiem," norādīja politiķis.

Premjers tostarp atzīmēja, ka šodienas Sadarbības sanāksmes sēdē par šo jautājumu netika runāts, tāpat arī netika apspriesta pašizolācijas ilguma iespējama samazināšana no 14 līdz desmit dienām.

Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) norādīja, ka atbalstītu ideju par robežvērtības, no kuras uz valsti tiek attiecināta pašizolācijas prasība, celšanu līdz 25 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju. Viņa argumentēja, ka, nepalielinot šo pašizolācijas prasības robežu, "mēs paliksim vispār izolēti no citām valstīm, neļaujot šeit iebraukt tūristiem, pastāv risks, ka var tikt apdraudēta tūrisma nozare".

Jau ziņots, ka patlaban pašizolācija Latvijā ir jāievēro cilvēkiem, kuri ieradušies no valstīm, kurās 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedz 16. Rēķinot gadījumu skaitu uz 100 000 iedzīvotāju, ir iespējams objektīvi salīdzināt dažādu valstu rādītājus, neskatoties uz atšķirībām iedzīvotāju kopskaitā, norāda speciālisti.

Pagājušajā nedēļā Ekonomikas ministrija ierosināja celt slieksni, no kura ārvalstu ieceļotājiem ir jāievēro pašizolācija, to palielinot no 16 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju izceļošanas valstī līdz 25. Šādu lēmumu pieņēmušas arī abas Baltijas kaimiņvalstis, kurās no nākamās nedēļas aktuālā robežvērtība būs 25 gadījumi.

Tikmēr Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs profesors Ģirts Briģis aģentūrai LETA pauda, ka būtiski ir ņemt vērā katras atsevišķās valsts konkrēto "izejas situāciju".

"Latvijai ir vieni no zemākajiem rādītājiem Eiropā, un, ja pieņem lēmumu paaugstināt no 16 uz 25 gadījumiem, tas ir ārkārtīgi straujš un liels pieaugums. Tas varētu būt jēgpilni citās Eiropas valstīs, kur saslimstība ar Covid-19 ir augsta, bet Latvijas gadījumā tas nebūtu attaisnojams," norādīja Briģis, piebilstot, ka šāds lēmums var radīt riskus Latvijas sabiedrībai.

Savukārt Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis aģentūrai LETA skaidroja, ka Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju jeb robežvērtība, no kuras uz valsti tiek attiecināta pašizolācijas prasība, ir tikai aptuvens skaitlis, tāpēc, izvērtējot situāciju, ir jāņem vērā arī citi faktori.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.