Menu
 

Latvijas pēdējo 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 pirmo reizi kopš aprīļa pārsniegusi desmit gadījumu robežu

  • Autors:  LETA
Grafika - LETA Grafika - LETA

Latvijas 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pirmo reizi kopš aprīļa ir pārsniedzis desmit gadījumu robežu, liecina Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) dati.

Vadoties pēc ECDC datiem, pirmdien šis rādītājs sasniedza 10,52 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju, savukārt svētdien šis rādītājs bija 9,9 gadījumi. Pēdējo reizi, kad tika reģistrēta augstāka saslimstība par minēto, bija 19.aprīlī, kad valstī tika reģistrēti 10,57 gadījumi.

Abās Baltijas kaimiņvalstīs saslimstība turpina pieaugt. Lietuvā tā pirmdien sasniedza 37,58 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju, kamēr Igaunijā - 39,55, liecina ECDC dati.

Jau ziņots, ka, turpinoties saslimstības ar Covid-19 pieaugumam, pašizolācija patlaban ir jāievēro no visām SPKC sarakstā esošajām Eiropas valstīm, izņemot Vatikānu, liecina SPKC apkopotie dati.

Latvijas SPKC aprēķins ir balstīts uz ECDC ziņoto gadījumu skaitu un modelētu 2020.gada populāciju. Savukārt ECDC izmanto "Eurostat 2019" valstu populācijas datus, tāpēc aprēķini var atšķirties.

Iepriekš, atgriežoties Latvijā no Covid-19 smagāk skartajām valstīm, bija jāievēro 14 dienu ilga pašizolācija, taču kopš 17.septembra šis obligātās pašizolācijas ilgums ir samazināts līdz desmit dienām. Tomēr vienlaikus 14 dienu pašizolācijas prasība joprojām attiecas uz tām personām, kuras ir kontaktējušās ar Covid-19 inficēto.

Tāpat 14 dienu pašizolācijas prasība vispārējā gadījumā arī turpmāk attieksies uz personām, kuras ir nodarbinātas ārstniecības iestādēs, sociālās aprūpes institūcijās un izglītības iestādēs un kuras ir tiešā kontaktā ar citiem cilvēkiem, piemēram, ārsti, kuri sniedz palīdzību pacientam, vai skolotāji, kuri strādā ar bērniem.

Vienlaikus arī šajā gadījumā tiek pieļauts izņēmums - šie cilvēki astotajā dienā pēc attiecīgās valsts pamešanas varēs veikt Covid-19 testu. Ja tests būs negatīvs, tad personas 11.dienā pēc attiecīgās valsts pamešanas varēs atgriezties darbā klātienē. Ja persona nevēlēsies testu veikt, tad pašizolācijas ilgums joprojām būs 14 dienas.

Turpmāk pašizolācija Latvijā būs jāievēro, atgriežoties vai ceļojot tranzītā caur kopumā 31 ES vai Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valsti, kā arī caur Monako, Andoru un Sanmarīno jeb kopumā 33 valsti.

Minēto 31 ES vai EEZ valstu vidū ir Igaunija, Lietuva, Slovēnija, Itālija, Slovākija, Luksemburga, Vācija, Rumānija, Spānija, Beļģija, Bulgārija, Malta, Zviedrija, Šveice, Čehija, Nīderlande, Portugāle, Islande, Francija, Polija, Horvātija, Austrija, Dānija, Lielbritānija, Īrija, Grieķija, kā arī Norvēģija un Ungārija, kā arī Somija, Lihtenšteina un Kipra.

Vatikāns patlaban ir vienīgā no SPKC sarakstā esošajām Eiropas valstīm, kurā nav reģistrēti Covid-19 pacienti.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.