Menu
 

Rācenis: Veselības nozarei nav gana finansējuma, bet pārvirzīt atalgojumu celšanai paredzētos līdzekļus nav godīgi

  • Autors:  LETA
Foto: Valsts kanceleja Foto: Valsts kanceleja

Veselības aprūpes nozarei Latvijā nav gana finansējuma, tomēr pārvirzīt mediķu atalgojumu palielinājumam paredzētos līdzekļus pacientu vajadzībām nav godīgi, aģentūrai LETA pauda Latvijas Jauno ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Kārlis Rācenis.

Kā vēstīts, veselības ministre Ilze Viņķele (AP) Latvijas Televīzijas raidījumam "de facto" norādīja, ka optimāli būtu, ja ar mediķiem varētu vienoties par mazāku algu pieaugumu. Viņa sacīja, ka nākamgad pacienti no veselības aprūpes budžeta finansējuma pieauguma nesaņem neko. "Proti, nozarei pašai būtu jāpasaka, ka viņi būtu gatavi dalīties ar pacientiem. Nu, redzēsim," norādīja ministre.

Rācenis uzsvēra, ka nozarei patiesi būtu nepieciešams finansējums, ko citu prioritāšu starpā vajadzētu pakalpojumu pieejamības veicināšanai, kompensējamiem medikamentiem un kvotām. Tomēr finansējums 183 miljonu eiro apmērā tika piešķirts tieši ārstniecības personu atalgojuma palielinājumam par 25%, lai pildītu likumā pausto, akcentēja asociācijas valdes priekšsēdētājs.

"Vai Veselības ministrija prasīja papildu naudas citām iniciatīvām? Cik man zināms, neprasīja, līdz ar to ir negodīgi ņemt no mediķu atalgojumam paredzētā finansējuma," skaidroja Rācenis. Viņš tostarp norādīja, ka "asociācijas biedru aptaujā atbildes bija neviennozīmīgas, bet sliecās uz to, ka līdzekļi jāatstāj atalgojuma palielinājumam".

Vienlaikus Rācenis argumentēja, ka mediķu atalgojumiem paredzētais finansējums tāpat netiek nodrošināts 30% apmērā, bet gan 25%, lai gan tas joprojām ir atbilstoši likumā paustajam. Tas ir tāpēc, ka likumā ierakstīti divi lielumi, pēc kā vadīties, – solītie procenti un konkrēta summa, kuru aprēķināja vēl 2018.gada nogalē, līdz ar to likuma izpildei nepieciešami nevis 211 miljoni eiro, bet gan 183 miljoni eiro.

Rācenis arī norādīja, ka aizvadītajā nedēļā ministre tikusies ar nozares pārstāvjiem, lai spriestu par šo jautājumu. Vadoties pēc Latvijas Māsu asociācijas (LMA) viceprezidentes Ilzes Ortveinas paustā aģentūrai LETA, pēc šīs sarunas viņa guvusi pārliecību, ka mediķu atalgojumu pieaugums atbilstoši likumā noteiktajam nākamgad patiesi notiks.

Jau ziņots, ka nākamā gada budžeta kontekstā rasti 183 miljoni eiro mediķu atalgojumu palielināšanai par 25% atbilstoši likumā norādītajam. Budžeta veidošanas sarunas gan nav beigušās. Līdz oktobra vidum par to spriedīs valdībā, bet pēc tam Saeimā.

Nākamajā gadā zemākajām mediķu algām jeb to daļai veselības aprūpes pakalpojuma apmaksas tarifā būtu jāpieaug par 30%. Tas tādēļ, ka 10% pieaugums jākompensē no šogad neizpildītā un vēl 20% kā likumā 2021.gadam paredzētais palielinājums. Tas būtu noslēgums algu palielināšanas plānam, kurā mediķiem solīja papildu 20% trīs gadu garumā.

Finanšu ministrija uzskata, ka tieši konkrētā summa jeb 183 miljoni eiro un nevis solītie procenti ir pareizākais variants, pēc kura plānot budžetu. Taču tas nozīmē, ka 30% palielinājuma vietā zemāko pieļaujamo algu palielinājumam sanāktu vidēji 25%. Ārstiem tas nozīmētu 1867 eiro mēnesī (1930 eiro vietā) pirms nodokļu nomaksas, māsām 1120 eiro (1158 eiro vietā), bet māsu palīgiem – 747 eiro mēnesī (772 eiro vietā).

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.