Menu
 

Perevoščikovs: Divu nedēļu laikā saslimstība ar Covid-19 Latvijā pieaugusi vairāk nekā astoņas reizes

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Pēdējo divu nedēļu laikā saslimstība ar Covid-19 Latvijā ir pieaugusi vairāk nekā astoņas reizes, valdības ārkārtas sēdē paziņoja Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Vienlaikus divu nedēļu laikā pozitīvo testu īpatsvars pret kopumā veikto testu īpatsvaru pieaudzis vairāk nekā piecas reizes.

SPKC eksperts skaidroja, ka praktiski visu vasaru netika novērotas īpašas svārstības Covid-19 saslimstības rādītājos, bet tagad divu nedēļu laikā situācija ir krasi mainījusies.

Līdz ar to, kā atzīmēja epidemiologs, tiek diskutēts par preventatīvajiem pasākumiem, un "maskas ir pirmais, kas nāk prātā visiem ekspertiem". Līdz šim nēsāt sejas aizsargmaskas sabiedriskajā transportā nebija nepieciešams, jo, kā atzīmēja epidemiologs, risks inficēties bija niecīgs.

"Saslimušo skaits bija mazs un līdz ar to arī varbūtība, ka kāds sabiedriskajā transportā satiks kādu inficēto bija niecīga," sacīja Perevoščikovs.

Perevoščikovs arī prognozēja, ka saslimstība var arī turpmāk pieaugt.

Sabiedriskajam transportam ir noteikti reisu laiki un tajos nereti nav iespējas kontrolēt distanci ar citiem cilvēkiem, līdz ar to arī esot grūtāk kontrolēt situāciju kopumā. Perevoščikovs arī norādīja, ka, beidzoties vasarai un paliekot vēsākam, vēdināt telpas un transportlīdzekļus turpmāk būs grūtāk, kas nozīmē, ka nodrošināt svaiga gaisa cirkulāciju, kas pēc būtības mazina Covid-19 izplatības riskus, nevarēs piekopt tikpat bieži cik vasarā.

Epidemiologs arī mudināja iedzīvotājus lietot sejas aizsargmaskas, argumentējot, ka to nēsāšana ir cieņas izpausme pret pārējiem sabiedrības locekļiem, jo tādējādi tie netiek pakļauti riskam.

Tāpat Perevoščikovs skaidroja, ka šo praksi būtu jāpiekopj pēc iespējas visiem pasažieriem, jo masku lietošanas kā drošības pasākuma efektivitāte ir atkarīga no cilvēku īpatsvara, kas to piekopj, viena transportlīdzekļa kontekstā.

Kā vēstīts, no 7.oktobra mutes un deguna aizsegu lietošana sabiedriskajā transportā būs obligāta, pirmdien lēma valdība.

Noteikti gan divi izņēmumi. Ņemot vērā, ka maziem bērniem nav iemaņu pareizai sejas maskas lietošanai, kā arī to, ka bērnu vidū Covid-19 izplatībai ir mazāk risku, aizsegu varēs nelietot bērni līdz 13 gadu vecumam

Tāpat arī, ja pasažierim ir acīmredzami kustību traucējumi vai psihiskās veselības traucējumi, kuru rezultātā personai trūkst spēju vai iemaņu mutes un deguna aizsega lietošanai, tā lietošana nav jāpieprasa un personai ir jāļauj uzturēties transporta līdzeklī, skaidro Veselības ministrijā (VM).

Mutes un deguna aizsegu lietošana attiecas arī uz skolu autobusiem, kas tiek pielīdzināti sabiedriskajam transportam. Šis drošības pasākums patlaban noteikts uz vienu mēnesi - līdz 6.novembrim.

Jau ziņots, ka piektdien tika reģistrēts straujš Covid-19 saslimstības pieaugums, kas pārsniedza nedēļu iepriekš reģistrēto rādītāju divas reizes. Proti, 25.septembrī Covid-19 divu nedēļu kumulatīvās saslimstības rādītājs bija 7,6 uz 100 000 iedzīvotāju, bet piektdien šis rādītājs sasniedza 19,5 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju, norāda Latvijas Slimību profilakses un kontroles centrā.

Atbilstoši Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra datiem, 4.oktobrī šis rādītājs sasniedza 26,3 gadījumus, kas ir līdz šim augstākais reģistrētais kumulatīvais rādītājs. Iepriekš augstākais rādītājs reģistrēts 6.aprīlī, kad tas bija 20,52 gadījumi.

Veicot 1748 Covid-19 izmeklējumus, aizvadītajā diennaktī reģistrēti 40 jauni inficēšanās gadījumi. Attiecīgi pagājušajā diennaktī 2,29% no visiem testiem bijuši pozitīvi. SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs iepriekš skaidroja, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 3% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.