Menu
 

Latvijā saslimstības ar Covid-19 pieaugums aizvien straujākais ES, tomēr saslimstība joprojām viena no zemākajām

  • Autors:  LETA
Kopējais saslimšanas gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju. Ilustrācija - SPKC Kopējais saslimšanas gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju. Ilustrācija - SPKC

Latvijā saslimstības ar Covid-19 pieaugums aizvien ir straujākais Eiropas Savienībā (ES), tomēr pats saslimstības rādītājs joprojām ir viens no zemākajiem, trešdien medijiem pavēstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Pēc epidemiologa paustā, pēdējās nedēļas laikā saslimstības pieaugums mērāms 175%, kamēr ES vidējais rādītājs ir 24%.

Lietuvā nedēļas laikā pieaugums bijis 9%, bet Igaunijā - 2%.

Tomēr Latvijā saslimstība ar Covid-19 ir viena no viszemākajām. Pašreizējais kumulatīvais 14 dienu saslimstības rādītājs ir 33 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Tikmēr gan Baltijas kaimiņvalstīs, gan Ziemeļvalstīs šis rādītājs ir augstāks.

No pirmdienas līdz trešdienai Latvijā paziņots par kopumā 175 atklātiem Covid-19 gadījumiem, savukārt pagājušajā nedēļā attiecīgajā periodā paziņots par 148 atklātiem Covid-19 gadījumiem. Pēdējās trīs dienās veikti kopumā 9992 Covid-19 testi un pozitīvo gadījumu īpatsvars bijis 1,8%, bet pirms nedēļas tas bija 1,6%.

Ja salīdzina šīs nedēļas sākumu ar pagājušās nedēļas sākumā atklāto gadījumu skaitu, tad novērojams pieaugums par 20%, kamēr testu skaits pieaudzis par 10%. "Infekcijas process ir pietiekami aktīvs, bet labā ziņa ir tāda, ka, apkopojot pagājušās un aizpagājušas nedēļas rezultātus, veicot izmeklēšanu, varam secināt, ka 80% vai pat vairāk Covid-19 gadījumu bija saistīti ar konkrētiem infekcijas avotiem," atklāja epidemiolgs.

Nedēļas sākumā aktualizētie SPKC dati liecina, ka visaugstākā saslimstība ar Covid-19 patlaban reģistrēta Kuldīgas novadā, kur tā mērāma 407 gadījumos uz 100 000 iedzīvotāju. SPKC eksperts skaidroja, ka šie rādītāji būs augstāki vietās, kur tiek atklāti uzliesmojumi, bet iedzīvotāju skaits ir zems.

Līdzīga tendence iezīmējas arī Aizputes novadā, kur patlaban ir otrā augstākā saslimstība ar Covid-19. Šajā pašvaldībā tā mērāma 293 gadījumos uz 100 000 iedzīvotāju. Pēc Perevoščikova paustā, liels saslimšanas gadījumu skaits šeit atklāts kādā izglītības iestādē.

Olaines novadā patlaban ir trešā augstākā saslimstība ar Covid-19 valstī - kopumā 138 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, bet šai pašvaldībai seko Daugavpils, kur šis rādītājs sasniedzis 129 gadījumus.

Raugoties novadu griezumā, visaugstākais saslimstības rādītājs ir Kurzemē, kur tas sasniedzis 59 gadījumus, Latgalē - 49,6 gadījumi, un Rīgā, kur šis rādītājs ir 31,2 gadījumi.

Daudz zemāks saslimstības ar Covid-19 rādītājs ir Pierīgas reģionā, kur ir 19,5 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, Zemgalē, kur šis rādītājs ir 3,1, un Vidzemē, kur reģistrēti 9,2 gadījumi.

Šonedēļ Daugavpilī atklāti 60 Covid-19 gadījumi, Daugavpils novadā - seši. Galvaspilsētā reģistrēti 49 Covid-19 gadījumi, bet Aizputē, kur atklāts perēklis kādā izglītības iestādē, atklāti 14 inficētie. Vēl 12 Covid-19 gadījumi ir reģistrēti Olaines novadā, kur infekcijas perēklis atklāts kādā metālapstrādes uzņēmumā, atklāti kopumā 12 gadījumi.

Tikmēr Kuldīgā, kur pagājušajā nedēļā tika atklāts liels inficēto skaits, šonedēļ atklāti tikai trīs gadījumi. Perevoščikovs pauda cerību, ka tur uzliesmojums ir pierimis.

Pēc epidemiologa paustā, patlaban neizskatās, ka Saldū būtu liels uzliesmojums, jo tur šonedēļ atklāti tikai seši gadījumi. Arī Valmierā, izvērtējot epidemioloģisko situāciju, konstatēts, ka kopumā 15 gadījumi, kas šīs nedēļas laikā atklāti šajā pilsētā, ir visi saistīti ar vienu uzliesmojumu konkrētā izglītības iestādē.

Jau ziņots, ka aizvadītajā diennaktī Covid-19 konstatēts vēl 67 cilvēkiem, bet slimnīcās ievietoti trīs ar Covid-19 inficētie, informē SPKC un Nacionālajā veselības dienestā.

Pēdējā diennaktī veikti kopumā 4426 Covid-19 izmeklējumi. No visiem pagājušā diennaktī veiktajiem testiem pozitīvi bijuši 1,51%. Perevoščikovs iepriekš skaidroja, ka šis rādītājs ES tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 3% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Kopā stacionāros ārstējas 34 pacienti, no tiem 29 ar vidēji smagu slimības gaitu, bet pieci ar smagu slimības gaitu. No stacionāra līdz šim izrakstīti 237 Covid-19 pacienti, starp kuriem ir gan atlabušie, gan mirušie.

Kopumā līdz šim Latvijā veikts 344 821 Covid-19 izmeklējums. Infekcija līdz šim konstatēta 2261 cilvēkiem, no kuriem uz 6.oktobri 1322 personas bija atveseļojušās. Tādējādi patlaban ir 939 aktīvi saslimšanas gadījumi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.