Menu
 

Šuplinska: Interešu izglītības un sporta nodarbību ierobežojumi ir tapuši, lai nodrošinātu grupu nekrustošanos

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Valdības otrdien noteiktie ierobežojumi interešu izglītībā un sportā ir tapuši, lai noteiktu, ka uz šīm trīs nedēļām tiek izslēgta atsevišķu grupu krustošanās, ceturtdien preses konferencē norādīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Ministre atgādināja, ka visi ierobežojumi balstās uz Veselības ministrijas norādījumu, ka atsevišķas mājsaimniecības kā vienas klases vai grupas audzēkņi, vai kolēģi vienā darbavietā ir uzskatāmi par vienu kopumu, un no drošības pasākumiem nav nepieciešams ievērot prasību masku nēsāšanu vai divu metru distanci.

Savukārt pārējās prasības kā telpu dezinfekcija, vēdināšana un roku mazgāšana aizvien ir spēkā.

Šuplinska atzīmēja, ka interešu izglītībā un pamatā arī sporta nodarbībās ir šī pārvietošanās un krustošanās no dažādiem kolektīviem vai kopumiem. Cilvēki sanāk kopā no dažādiem tā saucamajiem "burbuļiem" un dara kādu kopīgu aktivitāti, kā rezultātā ir paaugstināts risks Covid-19 izplatībai.

Pēc ministres paustā, šie ierobežojumi ir vērsti, lai paturētu pēc iespējas ilgāk to vienumu, ko uztveram par ģimeni, skolu un darbu. Savukārt tur, kur nav iespējams mazināt grupu pārklāšanos, to valdība ir lēmusi uz trim nedēļām apturēt.

Vienlaikus, skaidrojot jaunos ierobežojumus, ministre uzsvēra, ka, ja interešu izglītība vai profesionālās ievirzes izglītība notiek vienā kopumā, piemēram, pirmsskolā vienai grupiņa ir muzicēšanas nodarbība, tad tā var notikt, ja netiek pārkāpts krustošanās nosacījums.

Savukārt, ja uz skolu nāk kāds skolotājs vadīt interešu pulciņu vai sporta nodarbību vienai grupai, tad tas esot jautājums skolas vadībai. "Tā ir saruna skolas vadībai ar konkrēto pedagogu, un izšķiršanās. Ja skolotājam ir vairākas darbavietas, tad nodarbībām būtu jānotiek attālināti. Jautājums ir par to, vai skola var nodrošināt drošību," uzsvēra ministre, piebilstot, ka šādu nodarbību norise ir skolas vadības un skolotāja ziņā.

Izglītības ministre preses konferencē aicināja skolu vadītājus koncentrēties uz individuālu atbildību un maksimālu drošību, kā arī pārdomāt visu, kas ir saistīts ar iziešanu no viena kopuma - klases, grupas, mājsaimniecības.

Tāpat viņa aicināja sabiedrību cītīgi pārdomāt savu uzvedību un attieksmi pret Covid-19 attīstību.

Kā ziņots, no sestdienas, 17.oktobra, līdz 6.novembrim nodarbības un mēģinājumi interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmās, kā arī amatiermākslas kolektīviem, notiks attālināti, taču individuālās nodarbības drīkstēs organizēt klātienē, paredz otrdien valdībā pieņemtie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Veselības ministrija, atsaucoties uz Slimību profilakses un kontroles centra rīcībā esošajiem datiem, norādīja, ka Covid-19 izplatība izglītības iestādēs arī ir saistīta ar interešu izglītības, tai skaitā sporta treniņu un sacensību, apmeklēšanu.

Noteikts, ka klātienē notiek tikai individuālās interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmas apguve, kā arī noteikts, ka nenotiek nekādi starpreģionālie pasākumi interešu vai profesionālās izglītības ievirzes ietvaros, lai novērstu Covid-19 pārnešanu no augstas izplatības reģioniem.

Grozījumi attiecas uz interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmu apguvi, kā arī amatiermākslas kolektīviem, tai skaitā koriem, orķestriem, tautas mūzikas ansambļiem, deju un citiem tautas mākslas kolektīviem.

Ierobežojumi interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmu apguvē neattiecas uz sportu un izglītības iestādēm, kurās vienlaikus ar vispārējās pamatizglītības vai vispārējās vidējās izglītības programmu īsteno arī profesionālās ievirzes izglītības programmu.

Tāpat paredzēts, ka nenotiek nekādi starpreģionālie pasākumi interešu vai profesionālās izglītības ievirzes ietvaros, lai novērstu Covid-19 pārnešanu no augstas izplatības reģioniem.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.