Menu
 

Meklēs iespējas nodrošināt Covid-19 testēšanu cilvēkiem, kas nevar nokļūt analīžu pieņemšanas punktos

  • Autors:  LETA
Foto - Veselības ministrija Foto - Veselības ministrija

Veselības ministrija (VM) meklēs iespējas nodrošināt Covid-19 testēšanu cilvēkiem, kas nevar nokļūt analīžu pieņemšanas punktos, trešdien Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) rīkotajā videokonferencē atklāja ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško.

LPS priekšsēdis Gints Kaminskis, runājot par pašvaldību iespējām nodrošināt Covid-19 pacientu pārvešanu mājās no slimnīcas, klāstīja, ka ir situācijas, kad jāsaskaras arī "ar pretējo kustību". Proti, viņam zināms kāds gadījums, kad sievieti ar Covid-19 saslimšanas simptomiem nepieciešams nogādāt testa veikšanai, taču viņas vīram nav autovadītāja apliecības. Šajā gadījumā ģimene vērsusies pēc palīdzības vietējā pašvaldībā, taču arī tai nav transporta šādām situācijām.

Turklāt pašvaldībām nav zināms, vai valsts kompensēs tām izdevumus, kas radīsies, iedzīvotājus nogādājot līdz testa veikšanas vietai.

Mūrmane-Umbraško atzina, ka testu veikšana ir ambulators pakalpojums, un pašlaik nav risinājuma, kā nogādāt cilvēkus uz analīžu ņemšanas punktiem. Amatpersonai "uz sitiena" nav bijis atbildes, kā šo problēmu varētu risināt, taču jautājums paliekot atklāts un ministrija meklēšot risinājumus.

VM pārstāve atgādināja, ka pavasarī bija pieejama testu veikšana mājās, taču izbraucieni lielākoties notikuši objektīvu iemeslu dēļ, piemēram, pie personām ar kustību ierobežojumiem, turklāt šādi braucieni ir ļoti dārgi. Tagad, lai nodrošinātu testēšanu, plānots atvērt papildu punktus lielajās reģionu pilsētās.

Jau ziņots, ka aptuveni 80% pašvaldību ir gatavas iesaistīties, lai no slimnīcām mājās nepieciešamības gadījumā varētu pārvest Covid-19 pacientus. Pašvaldības var nodrošināt gan savu transportu, gan pirkt pakalpojumu.

Mūrmane-Umbraško konferences dalībniekiem apgalvoja, ka līgumos ar Nacionālo veselības dienestu ir iekļauts pants, ka slimnīcas var pieprasīt segt izdevumus, kas saistīti ar pacientu pārvešanu. Samaksa tiekot veikta, gan ņemot vērā nobraukto attālumu, gan vidējo samaksas likmi. Vienlaikus amatpersona atzina, ka var gadīties, ka, izvēloties pārāk dārgu pakalpojuma sniedzēju, slimnīcām netiks segta visa summa, jo jāņem vērā samērīguma princips.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.