Menu
 

Pētījums: Tikai 40% iedzīvotāju ikdienā ierobežo cukura patēriņu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Tikai 40% iedzīvotāju Latvijā ikdienā ierobežo cukura patēriņu, liecina jaunākā "Mana aptieka" un "Apotheka" "Veselības indeksa" pētījuma dati.

Aptieku tīkla "Apotheka" sertificētā farmaceite Mārīte Šukele skaidro, ka tieši pārlieku liela cukura uzņemšana ir viens no riska faktoriem otrā tipa cukura diabēta attīstībai, kas šobrīd skar arvien jaunākus iedzīvotājus.

Šukele norāda, ka jau vairākus gadus 14.novembrī tiek atzīmēta Pasaules diabēta diena, kuras mērķis ir informēt sabiedrību par cukura diabētu, tā pirmajām pazīmēm, riska faktoriem un ārstēšanu. Ja kādreiz ar otrā tipa cukura diabētu saslima pusmūža vecumā, tad šobrīd ar to saskaras arvien jaunāki iedzīvotāji un tas galvenokārt saistīts ar mazkustīgu dzīvesveidu, palielinātu ķermeņa svaru, nepareiziem ēšanas paradumiem un arī pārlieku lielu cukura patēriņu, uzsver speciāliste.

"Zīmīgi, ka pētījuma dati rāda, ka tieši jaunāki iedzīvotāji cukura patēriņam seko līdzi daudz retāk nekā vecāki iedzīvotāji," stāsta farmaceite.

Speciālisti atgādina, ka cukura diabēts ir hroniska vielmaiņas slimība, kuras galvenā pazīme ir paaugstināts glikozes līmenis asinīs. Glikoze ir galvenais organisma enerģijas avots. Lai rastu enerģiju, glikozei no asinīm jānonāk šūnās - par šo procesu rūpējas hormons insulīns, ko ražo aizkuņģa dziedzeris. Ja insulīna nav vai arī tas netiek izmantots, glikoze paliek asinīs. 

Ja cukura līmenis asinīs ilgstoši ir paaugstināts, tas var izraisīt bojājumus asinsvados un nervos, kā rezultātā var rasties arī nopietni smadzeņu, sirds, acu, nieru un pēdu bojājumi, uzsver speciālisti.

Izšķir pirmā un otrā tipa cukura diabētu -  pirmajam tipam raksturīgs pilnīgs insulīna trūkums, jo aizkuņģa dziedzeris to neražo, bet otrajam tipam ir raksturīgi insulīna sekrēcijas traucējumi un insulīna rezistence, proti, šūnas kļūst nejūtīgas pret insulīnu, kā rezultātā glikoze no asinīm nevar tajās iekļūt. Ar pirmā tipa diabētu pārsvarā saslimst jau bērnībā vai pusaudža gados, bet ar otrā tipa diabētu saslimst dzīves laikā.

Speciālisti skaidro, ka pieaugušam cilvēkam dienā nepieciešams 30 grami cukura, bērniem līdz sešiem gadiem - 19 grami, bet lielākiem - 24 grami. 

"Te gan jāatceras, ka tas nav tikai cukurs, kas tiek piebērts pie tējas vai, gatavojot ēdienu, bet gan viss kopējais cukurs, kas tiek uzņemts dienas laikā. Ļoti daudz cukura, pašiem nemaz neapzinoties, tiek uzņemts jau ar gataviem un rūpnieciski ražotiem produktiem," atgādina eksperti.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.