Menu
 

Garkalnes novadā neredz nepieciešamību no pašvaldības puses noteikt vēl stingrākus mērus Covid-19 ierobežošanai

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Daudzi Covid-19 izplatības ierobežošanas pasākumi gan no valdības, gan pašvaldības puses jau ir ieviesti vai paredzēti, un pašlaik nav nepieciešamības noteikt vēl stingrākus mērus, aģentūrai LETA pauda Garkalnes novada pašvaldības izpilddirektore Jeļena Toca.

Lai nodrošinātu valdības noteikumu izpildi, šonedēļ mācības attālināti sāks arī piektklasnieki un sestklasnieki. Savukārt jaunākās klases mācīsies klātiene, un, pēc Tocas teiktā, pašlaik tiek lēsts, ka skolās ir pietiekami daudz vietas, lai nodrošinātu katram audzēknim trīs kvadrātmetru platību.

Tāpat, ņemot vērā, ka Covid-19 gadījumi konstatēti arī pašā pašvaldībā, ir pārkārtots tās darbs, maksimāli strādājot attālināti. Savukārt klātienē darbinieki darbu apmeklē tā, lai konkrētajā dienā katrā kabinetā būtu tikai viena persona.

"Viss, ko varēja aizslēgt, ir ciet," klāstīja Toca, piebilstot, ka nedarbojas arī liela daļa kafejnīcu, bet dažas nodrošina pārtiku līdzņemšanai.

Atcelti arī kultūras pasākumi, nenotiek aktivitātes dienas centros. Taču iedzīvotājiem tiek nodrošināti pirts un veļas mazgāšanas pakalpojumi, apkalpojot pa vienam. Zupas virtuvē ēdiens tiek izsniegts tikai līdzņemšanai.

"Novada specifika ir tāda, ka lielākā daļa ir privātā apbūve. Ciematos ir tikai dažas daudzdzīvokļu mājas. Iedzīvotājiem pašiem jābūt apzinīgiem, ievērojot noteiktos pasākumus," aicināja pašvaldības izpilddirektore.

Viņa uzskata, ka visu minēto iemeslu dēļ nav nepieciešami papildu ierobežojumi, turklāt tie jau ir skāruši teju visas jomas.

Ierobežojumu izpildes uzraudzību nodrošina pašvaldības policija, kas pārbauda tirdzniecības, sabiedriskās ēdināšanas vietas. Garkalnes novada teritorijā atrodas lielveikals "Depo", un, neskatoties uz to, ka pie ieejas apsardzes darbinieki uzrauga, vai apmeklētāji lieto sejas aizsargmaskas, ir arī apmeklētāji, kas mērķtiecīgi maskas nelieto vai pēc ieiešanas veikalā tās novelk.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem Garkalnes novadā ar Covid-19 pēdējās 14 nedēļās saslimuši 38 cilvēki.

Jau ziņots, ka šonedēļ Daugavpilī, Baldones, Krāslavas, Salacgrīvas, Aknīstes, Varakļānu, Mārupes, Mālpils, Smiltenes, Garkalnes, Limbažu un Salaspils novadā Covid-19 izplatības dēļ tiks ieviesti stingrāki ierobežojošie pasākumi, otrdien ārkārtas sēdē lēma valdība.

Šajās pašvaldībās papildus jau noteiktajiem piesardzības pasākumiem valsts mērogā tiek pārtraukta jebkāda veida izglītības procesa norise klātienē, izņemot pirmsskolas izglītības programmas apguvi un mācības 1.-4.klasē.

Veselības ministrija skaidroja, ka bērnudārza un 1.-4.klašu skolēnu vecuma grupā ir novērojama salīdzinoši zemāka Covid-19 izplatība, un šīs vecuma grupas bērni retāk rada inficēšanās riku apkārtējiem. Savukārt iespēja šiem bērniem nodrošināt pieskatīšanu un izglītību ir ļoti nozīmīga bērnu attīstībai.

Lai mazinātu cilvēku pulcēšanos pašvaldībās, kur ir augsta Covid-19 izplatība, tiek noteikts, ka konkrētajās pašvaldībās nedarbojas kultūrvietas, izstāžu norises vietas un arī gadatirgi, tāpat arī tiek noteikts, ka sporta nodarbības notiek tikai brīvā dabā. Izņēmums ir bibliotēkas, kurās varēs saņem grāmatas līdzņemšanai.

Nedrīkstēs notikt privāti pasākumi ārpus vienas mājsaimniecības, izņemot bēres un atsevišķos gadījumos arī kristību ceremonijas. Turklāt bērēs un kristībās jālieto mutes un deguna aizsegi.

Izlemts arī, ka privātās iekštelpās un privātās ārtelpās personām jāievēro divu metru distance, izņemot gadījumus, ja personas dzīvo vienā mājsaimniecībā, kā arī vecāku un viņa nepilngadīgos bērnus, ja viņi nedzīvo vienā mājsaimniecībā. Izņēmuma attiecas arī uz personām, kas veic darba vai dienesta pienākumus.

Noteikts arī, ka pilsētas sabiedriskajā transportā jānodrošina ne vairāk kā 50% no maksimāli iespējamās transporta līdzekļa kapacitātes, jo autobusos ir grūti ievērot divu metru distanci. Valdība noteikusi, ka pārvadātājam jāorganizē pasažieru iekāpšana un izkāpšana tā, lai pasažieru skaits transportlīdzeklī nepārsniedz 50% no tā ietilpības. Ja transportlīdzeklī tā specifikas dēļ nav iespējams kontrolēt iekāpšanu un izkāpšanu, transportlīdzeklī tiek marķētas sēdvietas, nodrošinot distancēšanās prasības.

Bet veikalos un citās tirdzniecības pakalpojumu sniegšanas vietās iekštelpās un ārtelpās būs jānodrošina, ka šajās vietās atrodas ne vairāk par 20% no maksimāli iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj konkrētās vietas infrastruktūra. Lai cilvēki varētu izvēlēties apmeklēt konkrēto tirdzniecības vai pakalpojuma sniegšanas vietu, pie ieejas jābūt pieejamai informācijai, cik cilvēki konkrētajā vietā var atrasties ņemot vērā 20% piepildījumu. Minētais nosacījums attiecas arī uz tirdzniecības vietām un tirgiem ārtelpās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.